Písmo:A-|A+
diskusia (0)
Napriek tomu má ešte aj nádherné hobby: v rámci gastroumenia sa s veľkým entuziazmom venuje aranžovaniu a dekoratívnemu vyrezávaniu ovocia a zeleniny.
Je naozajstným pôžitkom prezerať si jej album s takmer 300 fotografiami pôsobivých a navyše chutných výtvorov od výmyslu sveta z plodov zeme. Nájdete kvetiny (ruže, lekná, antúrie, margaréty, ľalie či narcisy), podoby holúbkov, lastovičiek, labutí či hrdých pávov, motýľov, včielok a mnoho ďalších obrázkov.
Ktoré plody používate na ich výrobu?
„Vďačná je práca s jabĺčkami, hruškami, slivkami, hroznom, dobre sa vyrezávajú vzory do melónov, tekvičiek, patizónov, cukety či baklažánov. Na farebné dotvorenie slúžia mrkvičky, reďkvičky, pór, čínska kapusta, fialové zemiaky, paprika, rajčiny, feferónky a čili papričky. Tieto plody výborne dopĺňajú rôzne ozdobné byliny, veľké dužinaté listy, hlúby a stonky čakanky a tak ďalej. Konečný výzor závisí od zručnosti pri vyrezávaní. Niekoľko vhodných už mám, ale zaobstarať si najkvalitnejšie nože a dlátka je finančne nákladná záležitosť. S takými perfektnými pomôckami je však výsledok práce obdivuhodný.“
Ako ste sa k takémuto niečomu dostali?
„Náhodou som pred dvoma rokmi čítala v novinách o Tomášovi Vidovi z Bratislavy, ktorý sa týmto umením zaoberá už štyri roky. Veľmi ma to zaujalo, a tak som v októbri 2005 u neho absolvovala kurz a potom som sa nechala týmto krásnym koníčkom úplne pohltiť. V januári 2006 som sa zúčastnila na expozícii Poézia v gastronómii v bratislavskej Inchebe. Súťaž po-
zostávala z troch kategórií: kuchárstvo, cukrárstvo a artistika, v ktorej som so svojou vyrezávanou kreáciou z ovocia a zeleniny obsadila pre mňa veľmi motivujúce a vzácne druhé miesto. Natoľko ma to povzbudilo, že som sa rozhodla prihlásiť aj do súťaže Gastrohradec, ktorá sa bude konať v apríli v Hradci Králové. Česi sú v tomto odbore už riadne vpredu, u nich je známym majstrom Luděk Procházka z Prahy, ktorý dokonca vydal dve knižky: Čarujeme se zeleninou a Kouzlíme s ovocem a melouny. Z týchto kníh som – podobne, ako môj učiteľ Tomáš Vida – čerpala inšpirácie k rozvíjaniu tohto dosť náročného a hlavne nákladného hobby. Spotrebuje veľa drahej zeleniny a ovocia. Treba dôvtip a vynaliezavosť, premýšľať o tom, ako zužitkovať odpad.“
Predtým ste piekli torty a pečivo. Podarilo sa vám svoje gastroumenie prezentovať aj pred verejnosťou?
„Zhotovila a vystavovala som svoje práce v Nesvadoch v rámci tvorivej dielne, ktorá sa v novembri 2005 konala pre učiteľky materských škôl celého Nitrianskeho kraja. Účasťou nás poctili aj zástupcovia školského odboru z maďarskej spriatelenej obce Nagyigmánd. Tomuto podujatiu predchádzala moja cesta do Ostravy, kde sa konalo podujatie pod názvom Minutka carvingfruit, odkiaľ som si priniesla užitočné skúsenosti. Svojou kreáciou som sa predstavila na 5. jubilejnom plese Spolku priateľov slovenskej kultúry v Kolárove. Prostredníctvom známych som dostala ponuku na prezentáciu gastroumenia pri otváraní letnej terasy v Kolárove.“
Táto záľuba je časovo náročná, vyžaduje „svätú“ trpezlivosť celej rodiny, najmä dcérky, ktorú Gabriela Kovácsová začína zasväcovať do tajov artistiky. Tieto neobyčajne krásne prírodné kreácie dokážu ozdobiť každý slávnostný stôl, dotvoriť úroveň stolovania a spolu s inými kulinárskymi dobrotami ho priviesť k úplnej dokonalosti.