9. máj 2006 o 15:48
Výstava Gastrodeň bola plná chutí a vône
Štrnásty ročník výstavy prác žiakov odboru predavač, kuchár, čašník Strediska praktického vyučovania (SPV) Junior Centrum pri COOP Jednota Nové Zámky mal koncepciu podobnú predchádzajúcim podujatiam.
Vo štvrtok 4. mája v priestoroch SPV vystavili potravinové a darčekové koše, aranžmán sladkostí, kvetín, kuchynského vybavenia aj slávnostne prestreté tabule. Jediné, čo občas chýbalo, bol vzduch. „Oslovili sme školy a strediská praktickej výchovy, aby si ich žiaci prezreli naše práce, prípadne ich porovnali s vlastnými skúsenosťami,“ povedala nám vedúca strediska praktického vyučovania COOP Jednota Gergina Šenkáriková. Tunajší žiaci sa pravidelne zúčastňujú na súťažiach, v apríli sa tretiačka Marcela Fučíková umiestnila v striebornom pásme na Krajskej súťaži odborných zručností odboru predavač v Leviciach. Za darčekový kôš s prezentáciou piva z nášho regiónu ju ocenili aj pri slávnostnom otvorení Gastrodňa, na ktorom sa okrem predsedu COOP Jednota Nové Zámky Štefana Mácsadiho zúčastnili aj ďalší hostia.
V darčekových a prezentačných baleniach dnes už nájdete nielen potraviny. Videli sme tu prezentáciu s tematikou agroturizmu, zimných olympijských hier, dokonca motív W. A. Mozarta. Príprava výrobkov a samotné aranžovanie trvá spravidla niekoľko hodín. Má síce stanovené svoje zákonitosti, ale ako sme sa dozvedeli od odborníkov, najnovším súčasným trendom je „estetický neporiadok“. Stále viac ľudí dnes v konzumácii potravín obmedzujú rôzne alergie či diéty. V obchodnej sieti je údajne pre nich už dostatok výrobkov, svojho času na Gastrodni vystavovali aj darčekový kôš pre diabetikov.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou