Tlmočil som starostovi Ladislavovi Benefimu, že by potrebovala peniaze na bežné opravy. Ak sa urobia včas, môžu zachrániť veľké peniaze. „Vlani škola dostala 800-tisíc,“ informuje starosta a sľubuje, že niečo sa jej ujde aj tento rok, ale malo by to byť predovšetkým zo štátnych zdrojov, pretože obecný rozpočet má obmedzené možnosti. Navštívili sme aj kuchyňu s jedálňou, kde je vedúcou Helena Tarrová. Okrem nej tu pracuje hlavná kuchárka Helena Piškiová, pomocná kuchárka Beata Holopová a pomocná sila Alžbeta Jóžová. Jedáleň varí pre 160 stravníkov, z toho 40 dospelých. Okrem žiakov sem chodia zdravotníci, pedagógovia a zamestnanci školy. V spolupráci so starostom vozia dôchodcom obedy domov. V prvom rade sa však skladbu stravy snažia prispôsobiť výžive detí. Tovar im dovážajú z Pohronského Ruskova, Levíc, Gbeliec. Začiatkom roka je drahá hlavne zelenina, ktorou sa navyše nedá predzásobiť, pretože sa rýchlo kazí. Najpopulárnejším jedlom medzi deťmi sú dukátové buchtičky, cestoviny (rezance s tvarohom, buchty) a mäso. Dnes sú na jedálnom lístku lekvárové buchty s výdatnejšou „domácou“ polievkou a chlebom. „V kuchyni máme čističku zeleniny, miesičku cesta, špeciálne zariadenie na pečenie mäsa,“ povedali nám. „Chýbajú nám veľké pekáče, k rúram a sporákom často voláme opravárov.“