mbalová muzika Klaret z Mikulova. Ochutnávku otvoril primátor mesta Galanta Alexander Mézeš, ktorý zároveň privítal delegáciu družobného mesta Mikulov, na čele s viceprimátorom Jaroslavom Smečkom. Krátky prierez o akcii, ako aj o mikulovskej vinárskej oblasti, nám poskytol riaditeľ Kultúrneho strediska Mikulov Václav Kosmák:„Akcia sa koná v rámci Dní Mikulova v Galante a predstavili sme na nej asi stopäťdesiat vzoriek vín. Aby sa mohlo porovnávať, doniesli sme i niekoľko vzoriek z rakúskej prihraničnej vinohradníckej oblasti Wienviertel. U nás prevláda výroba bielych vín. Mikulovsko je známe hlavne svojím vlašským rizlingom, ktorému sa v tomto kraji darí aj preto, že pôda je tu silne vápencovitá.“
Techniku a štýl správneho ochutnávania nám prezradil hlavný vincúr Mikulova Jan Konečný. „Najprv si víno treba pozdvihnúť k oku a obdivovať jeho farbu a iskrivosť. Potom treba dopriať i nosu, aby zistil jemnosť vína. Na jazyk si dáme malý glg a necháme ho krátko zohriať teplotou našich úst. Aby zakvitlo ako kytica. Potom ho už môžeme pomaly púšťať dole hrdlom, aby sa aj ono oboznámilo s jeho kvalitou. Po tejto ceremónii už môžeme postaviť pohár s vínom na stôl a o víne sa môže začať i rozprávať.“