„Dnes pečieme kolárovskú špecialitu - chlebové posúchy,“ tvrdí pekár Karol Fülöp, zatiaľ čo hrubými rukavicami opatrne otvára liatinové dvierka na peci. „Sú z krajanskej múky. Na tejto pôde sa urodí najlepšia pšenica a raž na pekárske účely.“ Majster vie, čo hovorí. Tradičnú „chlebovú“ pec mala vraj ešte jeho stará mama, sám už vyskúšal niekoľko továrenských aj murovaných pecí od Kolárova až po Bratislavu. Túto postavil Ochranársky spolok Vodný mlyn Kolárovo s finančnou podporou tunajšej pekárskej firmy a troch rodín v roku 2004. V sobotu 12. augusta v nej piekli pre návštevníkov tradičného 22. Kolárovského jarmoku, v rámci ktorého sa už druhý rok koná Deň nového chleba. Na jeho založení sa dohodlo tunajšie pekárske bratstvo spolu s cechom pekárov a cukrárov západoslovenského regiónu. „Je to pre nás veľká pocta. Ďakujeme majstrom za ich spolupatričnosť k regiónu a sme pyšní na miestnych pekárskych odborníkov. Ďakujem všetkým, ktorí týmto podujatím prispievajú k účasti na 22. Kolárovskom jarmoku,“ vyjadril sa na slávnostnom otvorení Dňa nového chleba primátor Kolárova Imrich Árgyusi.
Na dlhé reči však pri peci nebol čas. „Keď ju poriadne rozkúrite agátovým drevom, upečené posúchy môžete vyťahovať za 5 - 7 minút. Keď chladne, trvá to dlhšie. Vnútri je aj tisíc stupňov,“ ukazuje K. Fülöp na teplomer - jedinú modernú súčiastku tradičnej pece, ktorou sa však podľa vlastných slov ani príliš neriadi. Všetko je vec fortieľa. Toho ukázali majstri pekári a cukrári v Kolárove nadostač. V trojdňovom programe jarmoku bolo naplánovaných množstvo kultúrnych a športových podujatí, ukážky ľudových remesiel, prehliadka modelárov, letecké disciplíny aj zásah „kukláčov“.
Deň nového chleba navštívil okrem iných hostí aj štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva SR Marián Záhumenský, ktorému Naše novosti položili niekoľko otázok:
Pochádzate z tohto regiónu, sám pôsobíte v poľnohospodárstve. Dokážu vás tunajší potravinári ešte niečím prekvapiť?
„Nemám pocit prekvapenia, skôr uznania, že pekári sa po-
dujali oživiť novú tradíciu cechu, ktorý má už dvanásťročnú históriu. Bolo by užitočné, keby sa do cechov združili aj ďalší remeselníci z oblasti potravinárstva. Účasť v takomto zoskupení pomáha zvyšovať ich kvalitu a schopnosť konkurencie. Hoci v komerčnom ponímaní si navzájom konkurujú, veľmi veľa sa môžu od seba navzájom naučiť, a tak pozdvihnúť úroveň svojho umenia. Aj to je zmyslom podujatia.“
Vyzerajú problémy poľnohospodárov rovnako z pozície vrcholového manažéra aj z kresla štátneho tajomníka?
„Celý život pracujem v pôdohospodárstve. Moja optika je rovnaká, aj z kresla štátneho tajomníka vnímam problémy rovnako a chcem sa zasadiť o ich riešenie. Spoločnosť akoby sa odcudzila od poľnohospodárov, a naopak, poľnohospodári akoby podcenili svoju prezentáciu verejnosti. Práve Deň nového chleba je veľmi dobrou príležitosťou ukázať umenie poľnohospodárov a potravinárov - lebo za dobrým chlebom je nielen práca pekárov, ale aj roľníkov a mlynárov. Naše výrobky sú plne porovnateľné so zahraničnými. Aj odborníci sa zo zahraničia vracajú s poznatkom, že naše potraviny nijako nezaostávajú.“
Región, odkiaľ pochádza vysoký štátny úradník, väčšinou dúfa v jeho vyšší záujem a podporu. Budeme vás na južnom Slovensku vídať častejšie?
„Práca štátneho tajomníka si vyžaduje veľa času, ale aj dnes som prišiel medzi pekárov
a cukrárov, aby som mohol vidieť ich prácu. Priamo tu budem s nimi diskutovať, čo by bolo treba zmeniť v poľnohospodárskej politike, aby mali lepšie podmienky na dorábanie nášho chleba.“ - ma-
Článok pokračuje pod video reklamou
Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom
Váš e-mail bol úspešne zaregistrovaný. Aktivujte si odber správ kliknutím na odkaz, ktorý sme vám poslali e-mailom.