Ako chutí hasičský guláš a „kalamitná“ kapustnica
Hasiči vraj musia vedieť všetko. Od schopností a vzájomnej súdržnosti kolegov závisia dokonca životy. Našťastie nie vždy sa situácia vyhrotí celkom do krajnosti. „Počas zimnej kalamity koncom decembra 2005 nás zavolali do služby. Nedalo sa dostať domov ani nakúpiť proviant. Zatelefonoval som manželke, priniesla potraviny a pre dvadsať ľudí sme uvarili novoročnú kapustnicu,“ hovorí príslušník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Nové Zámky Atila Mánya.
Variť sa učil ešte od svojho otca. Počas základnej vojenskej služby síce neslúžil v kuchyni, ale jeho guláš a halászlé nasýtili nejednu strážnu zmenu. Po vojenčine nastúpil k hasičom ako strojník, dnes tu má „odkrútených“ vyše dvadsať rokov a je vedúcim zmeny. Za najťažšie zásahy novozámockých hasičov zatiaľ považuje požiar šurianskeho mlyna asi pred pätnástimi rokmi a horiace byty
v štúrovskom paneláku. Vtedy bol v Štúrove náhodou súkromne, takže nakoniec sa zásahu tiež zúčastnil. Našim záchranárom pomáhali aj maďarskí kolegovia
s technikou. Dnes sú na tom hasiči technicky o niečo lepšie - v Nitre majú nový rebrík, ktorý dosiahne až na najvyššie budovy.
Varenie zostalo i naďalej Atilovou záľubou. Doma varí najmä špeciality, robí zabíjačku, jeho doménou je, samozrejme, guláš. Jeho kuchárske umenie ocenili kolegovia na viacerých hasičských akciách a keď tento rok Novozámčania počas porciunkulového jarmoku chystali súťaž vo varení guláša, hasiči prihlásili družstvo v zložení Ladislav Máthé, Atila Mánya a jeho dvanásťročná dcéra Klaudia. Napriek nízkemu veku je plnohodnotným členom tímu a naslovovzatou odborníčkou nielen na degustáciu guláša (najlepší je vraj hovädzí, iný sa ani neráta), ale aj na jeho prípravu. Novozámockí hasiči svoje prvé verejné vystúpenie zvládli systémom „prišli - videli - zvíťazili“ a od primátora mesta Gejzu Pischingera dostali cenu za prvenstvo.
VARIŤ TREBA S LÁSKOU
„Variť treba so srdcom a láskou, nie z povinnosti. Dobrý guláš vyžaduje kvalitné suroviny, peknú červenú papriku a svoj čas. Kotlíkový je navyše sýtejší a hutnejší vďaka troške dymu a sadzí, ktoré sa na ňom usadia. Doma na platni taký neuvaríte,“ hovorí Atila Mánya. Na podobných súťažiach zohráva svoju úlohu tiež celková úprava stánku, s ktorou „kuchárom“ pomáhajú aj ďalší členovia tímu. Niekoľko týždňov po porciunkulovom jarmoku sa hasiči zúčastnili podobnej súťaže Gastrofest v Komoči. „To už bola iná konkurencia. Štartovalo takmer 130 družstiev, hodnotilo sa päť rôznych kategórií. Nemali sme síce najlepší guláš, ale zato najkrajší stánok. Kolega zadovážil poľovnícke rekvizity, varili sme divinu, celé sa to nieslo
v poľovníckom duchu,“ hodnotí A. Mánya. „Gulášové“ družstvo novozámockých hasičov dostalo pozvanie od kolegov z maďarského Siófoku, kde bude v lete veľký klobásový festival. Ani tentoraz nebude chýbať Klaudia Mányová, ktorá bola najmladšou účastníčkou vlaňajších medzinárodných klobásových súťaží v Nových Zámkoch aj Maďarsku.
KLAUDIA NAJRADŠEJ PEČIE
„Rada varím aj pečiem všetko, čo je ľahké na prípravu a netreba potom umývať veľa riadu - napríklad indiánske rezy alebo syrové „pogáče“, hovorí Klaudia, ktorej meno už viackrát figurovalo
v športovej rubrike Našich novostí. Bola športovou gymnastkou, pre zdravotné problémy však musela s aktívnou činnosťou prestať. Nastupuje do sekundy osemročného gymnázia a chce byť právničkou, ktorá bude zastupovať práva hasičov. „Mediálne činný“ je aj jej otec, ktorý fotografuje zásahy novozámockých hasičov. Jedným z jeho posledných záberov bol šťastný koniec nehody obytného prívesu pri Palárikove. Väčšinou to však bývajú horšie pohľady.
„V poslednom období bolo veľmi veľa vážnych nehôd. Šoféri jazdia ako blázni. Človek vidí hrozné veci, sám po takýchto zásahoch radšej uberám plyn. Podľa mňa pomôže len razantný zásah policajtov, možno podobne, ako v Česku. Niekto nemá problém zaplatiť dve tisícky pokuty. Takým by občas mali ukázať tie najhoršie fotografie z nehôd, možno by jazdili opatrnejšie.“
MIROSLAVANTONI
Článok pokračuje pod video reklamou
Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom
Váš e-mail bol úspešne zaregistrovaný. Aktivujte si odber správ kliknutím na odkaz, ktorý sme vám poslali e-mailom.