spodárskej a potravinárskej komory Ivanom Oravcom.
Amerického hosťa zaujímali najmä legislatívne možnosti pestovania GMR na Slovensku. Podľa legislatívy Európskej únie (EÚ) je možné tieto plodiny pestovať aj v členských štátoch EÚ, teda aj na Slovensku. „Zásadou Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je rešpektovať právo farmárov pestovať geneticky modifikované plodiny, pretože sme súčasťou EÚ. Nemôžeme preto nášmu farmárovi zakázať pestovať geneticky modifikované plodiny. Ak by sa voči tomu ohradil, tak by mohol spor vyhrať,“ povedal Ivan Oravec. Dôležité podľa neho je aj to, ako bude všetko legislatívne usporiadané. „Nemáme obavu o kontrolu domácich pestovateľov. Trváme na tom, aby štátne orgány, najmä Štátna veterinárna správa a ministerstvo životného prostredia, dôkladne kontrolovali dovozové produkty. Spotrebiteľ musí byť chránený a sám sa má rozhodnúť, či si kúpi konvenčné, organické alebo genetické produkty.“ Podľa odborníkov farmár bude pestovať geneticky modifikovanú plodinu len vtedy, keď bude o ňu záujem, čiže ak bude mať odberateľa.
Na stretnutí sa hovorilo aj o možných problémoch spojených s pestovaním GMR. „V Amerike máme už viacročné skúsenosti s koexistenciou geneticky modifikovaných organizmov a plodín pestovaných konvenčným spôsobom. Minimálna izolačná vzdialenosť od konvenčných plôch, aby nedošlo k ich zmiešaniu, je 50 metrov,“ informoval Fred Yoder. „Obavy, že vznikne vzájomná kontaminácia, sa nepotvrdili, pretože termíny výsadby sú rôzne.“
Ivan Oravec uviedol, že na Slovensku je návrh dodržiavať izolačnú vzdialenosť od konvenčných plôch 200 metrov a od ekologických plôch 300 metrov. V Slovenskej republike sa pokusne pestuje GMR - kukurica na 30 hektároch. Porasty sú pod kontrolou Slovenskej inšpekcie životného prostredia a Ministerstva pôdohospodárstva SR. Získaná produkcia pôjde na technické účely.