Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Som zvedavý človek a táto vlastnosť ma stále ženie dopredu

Kreatívny mixológ pôsobí ako executive chef de bar v troch exkluzívnych bratislavských baroch. Vyhral celosvetovú súťaž o najlepšie menu. Nedávno začal prevádzkovať barmanskú školu, pracuje na knihe, ktorá sa bude zaoberať párovaním drinkov s jedlom. Roz

STANISLAV VADRNA SA ZO ZEMNÉHO PRI NOVÝCH ZÁMKOCH DOSTAL AŽ NA VRCHOL MEDZINÁRODNEJ BARMANSKEJ SÚŤAŽE • Aké boli tvoje začiatky? Po skončení školy som pracoval v Zemnom, potom som pôsobil v novozámockom Klikku. Keď som sa stal vedúcim, v jednom z barov som začal miešať drinky. Bola to zábava a zároveň živobytie, pre Nové Zámky to bolo vtedy dosť nadčasové. Potom som odišiel do Izraela a tam nastal ten zlomový bod. Rozhodol som sa uberať cestou mixológie (pozn.red.: umenie prípravy miešaných drinkov), a tak som skončil so štúdiom čierno-bielej fotografie. • Dá sa povedať, že si bol samouk? Mal som samozrejme mentorov, ktorí mi ukázali klasický bartending a život na inej báze, ako som bol zvyknutý. Zaujímal som sa o bartending, zúčastnil som sa prvého kurzu v Prahe. Som zvedavý človek a táto vlastnosť ma ženie dopredu. Do zahraničia som si šiel vyskúšať sám seba. Potom som sa v Bratislave zúčastnil konkurzu do jedného exkluzívnejšieho podniku. Povedal som si, že začnem meniť kultúru pitia najprv v tomto podniku a potom na celom Slovensku. • Je cesta od prvopočiatkov na tvoju úroveň tejto brandži dlhá? Bartending je umenie, ktoré sa učí celý život a človek si nikdy nemôže povedať, že už vie všetko. Treba získať veľa odborných znalostí a prax. Keď sa niekto dostane do môjho tímu, musí sa učiť, inak by tam nezotrval. Veľkú váhu prikladám tomu, či je ten človek osobnosť a má svoj názor na svet okolo seba. Až potom ma zaujíma, ako vie namiešať nejakú Margeritu. Ja osobne si nikdy nekladiem hranice. Moje súčasné postavenie je len takou autobusovou zastávkou. Čiže teraz som tu, ale už čakám ďalší autobus a pokúšam sa každým dňom byť lepším. Kým je vo mne nepokoj, je to v poriadku. • V čom spočíva kreativita výroby drinku? Niekedy ma to „šľahne“ ako blesk z jasného neba za barom. Zacítim napríklad vôňu a vtom ma napadnú isté veci. Inokedy sú pre mňa sú tvorivými iskričkami hudba, stretnutia s novými ľuďmi, vône. V prvom rade však treba poznať druhy alkoholu - ako sa ktorý vyrába, z čoho sa skladá, ako chutí, ako reaguje s inými. Tvorba drinku začína vždy na papieri. Potom to vyskúšam za barom a ak mi nesedia nejaké pomery, skúšam ďalej. V momente, keď som za barom a pracujem naostro, vtedy tvorím drink podľa komunikácie s hosťom. • Podľa čoho dostávajú tie drinky názov? Podľa toho, čo pre mňa znamenajú. Ak pripravím drink pre nejakú osobu, určite sa v tom nájde. • Porozprávaj mi niečo o celosvetovej súťaži, z ktorej si si odniesol hlavnú cenu... Trinásteho mája uplynulo dvesto rokov odkedy sa v médiách prvýkrát definoval pojem kokteil. Z tohto dôvodu Americké múzeum kokteilu a Americká asociácia barmanov v októbri 2005 vyhlásila súťaž trvajúcu do januára 2006. Úlohou bolo vytvoriť najlepší lístok sveta, najlepšie menu a najlepší drink. Súťaž sa konala v Las Vegas. Ja som vyhral v kategórii o najlepšie menu. Druhé miesto vyhral bar v Oxforde a tretie miesto bar v Seattli v Štátoch. Som rád, že sme získali toto ocenenie. Mňa a mojich spolupracovníkov to poháňa dopredu. Bol to historicky prvý ročník a som rád, že kultúra pitia narastá. • Na aký podnet vzniklo menu, ktoré si vytvoril? Navštívil som jeden japonský bar, čítal som staré barmanské knihy z konca 19. storočia. Tam bol prvý podnet - návrat ku koreňom, tradíciám. Ďalším podnetom bol čiernobiely film Casablanca. Najväčším odrazom pri tvorbe víťazného menu bola návšteva hrobu Jerry Thomasa, ktorý v roku 1862 napísal prvú barmanskú príručku. Odkaz tohto človeka som chcel dať do menu a myslím, že sa mi to aj podarilo.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  2. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  3. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  4. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  5. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  6. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  7. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  8. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  2. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  3. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  5. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  6. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Budúcnosť M&A v Európe
  9. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  10. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 25 866
  2. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 17 576
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 397
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 892
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 816
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 575
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 382
  8. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 8 245
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 159
  10. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 066
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Z auta ukradol ruksak s peňaženkou. Polícii tvrdil, že peniaze dal chudobným

24-ročného mladíka len nedávno pustili z výkonu trestu.

V Šali prikrmujú mačky, vplýva to aj na výskyt hlodavcov

Potravu možno nájsť pri vchodoch do panelákov či smetných nádobách.

Misky s krmivom na Ulici L. Novomestského v Šali.

V Seredi monitorujú kvalitu ovzdušia

Zhodnotia ju po ucelenom roku meraní.

V centre Nitry bude šesť stánkov, dva stavajú pred podnikmi

Na námestí budú dva stánky s občerstvením. Nápad mesta, aby tam boli aj dva stany na konzumáciu jedál, neprešiel.

Vlani stála svetelná brána pred hotelom, teraz ju posunú k hudobným hodinám.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Tragická nehoda na R1: Vodiča († 52) vymrštilo z auta

Nehoda sa stala na diaľničnom úseku medzi Zvolenom a Žiarom.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Už ste čítali?