Popíjať chutné vínko v dobrej spoločnosti pod dohľadom profesionálneho someliéra už nie je nedosiahnuteľným luxusom, ale štandardom kvalitnej reštaurácie či vinárne. Odborný dvojmesačník gastronómie, hoteliérstva
a reštaurácií HoReCa za someliérov roka vyhlásil na naše nemalé prekvapenie študentov Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch Adama Benczeho a Gábora Kollára.
Talentovaní mladíci sa nedávno zúčastnili prestížnej súťaže someliérov, Grand Prix Junior Sommelier. Adam Bencze z Tvrdošoviec získal druhé miesto a zároveň
i ručne vyrobenú súpravu pohárov v hodnote dvadsaťtisíc korún. Jeho spolužiačka z novozámockej školy Anna Korkovánová sa umiestnila na treťom mieste. „Prezentovali sme sa v Znojme v hoteli Prestíž, našej prehliadky sa zúčastnili aj hoteloví hostia. Súťaž sa konala na záver filmového festivalu, preto aj na cene je zobrazený filmový kotúč,“ zdôrazňuje Adam Bencze. „V prvom kole preverovali naše vedomosti formou testov. Mali sme zodpovedať päťdesiat otázok zo sveta vín, a neboli ľahké. Všetci traja z Nových Zámkov sme sa dostali do najlepšej dvanástky. Obstáli sme v degustácii, ochutnávke vín a destilátov. Musím prezradiť, že v treťom súťažnom kole súťaže - obsluha a servis - to vždy majú o niečo ľahšie dievčatá, ktoré sa milo usmievajú.“
Ako nám mládenec z Tvrdošoviec prezradil, bez Blaženy Felvidékyovej, ktorá v ich škole učí a súčasne vedie krúžok someliérov, by v Znojme trému zvládli oveľa ťažšie. Adam zožal v tomto roku viacero úspechov. Február mu priniesol druhé miesto na súťaži Grand Prix Sommelier v Brne, v marci vyhral súťaž VITIS v Pezinku. V škole sa o krúžok someliérov zaujíma čoraz viac žiakov. Náš víťaz - ako jeden z najlepších mladých špecialistov na produkty domácich a zahraničných viníc - by sa chcel v tomto obore úspešne zamestnať. - csu -