Jozef Gremen a traja členovia „klobásového“ družstva sú rodení Novozámčania, rodičia ich manželiek sú presídlencami z maďarskej Békešskej Čaby. Aj preto si hovoria Slovenskí Čabania. Pod šiatrom na novozámockom námestí si na stôl rozložili nielen vyrobené súťažné klobásy, ale aj ocenenia, ktoré dostali na klobásovom festivale priamo v rodisku „čabajky“.
„Rodina Maríkových tam kedysi vyrábala výborné klobásy. Ich recept si odovzdávame niekoľko generácií, už aj vnúčatá nám pomáhajú,“ hovorí Jozef Gremen. „Pravá čabianska klobása sa nedá napodobiť. V prvom rade potrebujete kvalitné suroviny. Mäso musí byť z ošípanej vykŕmenej obilím, nie zmeskami. Po koreniny a prísady cestujeme priamo do Békešskej Čaby. Najdôležitejší je pracovný postup, ale ten sa už neprezrádza.“
Do klobásy sa už vraj pridáva všeličo - oregáno, hríby, muškátový orech. Takého recepty však Jozef Gremen považuje za plytvanie mäsom. „Fantázia nie je
v prísadách, ale v tom, ako to človek robí a koľko srdca tomu venuje. Držíme sa tradície, ktorú založil ešte nebohý svokor.“
Druhý ročník súťaže v príprave klobás zorganizovali na Hlavnom námestí v Nových Zámkoch tunajší Csemadok a organizácia SMK pod záštitou poslanca NR SR Pála Csákyho. V programe vystúpili súbory z Nových Zámkov, Pribety, Bešeňova, Dubníka, Tvrdošoviec, Dolných Salíb, BékešskejČaby.
-ma-