Trochu šialené rybacie recepty

Tisíc ľudí, tisíc chutí. Niekto uprednostňuje na Vianoce klasického kapra v trojobale, iný si ho pripraví namodro či na masle, pre tretieho na štedrovečernom stole ani nemusí byť. Postačí mu mrazené rybie filé či dobrý bravčový rezeň.

Tvorca televíznej relácie Ryby, rybky, rybičky Slavomír Pavle ale dobrou čerstvou rybou, pripravenou podľa vlastnej receptúry, nikdy nepohrdne. Spolu s ním prinášame niekoľko inšpirácií.

„Ja teda uprednostňujem na Vianoce klasiku – kapra obaleného v trojobale, vypraženého na tradičnej bravčovej masti. Neoslovili ma totiž mýty o najzdravších jedlách, o varení na oleji. Nikto mi nezaručí, že práve olej nebol vyrobený z geneticky modifikovaných surovín. Takto pripravený kapor je chutnejší, voňavejší,“ prezrádza Slavo. Aj keď v dobrom spomína na rybačku v Asuánskej priehrade, kde sa mu podaril kapitálny úlovok ostrieža nílskeho, tento rok chytal ryby v slovenských vodách. „Spolu s priateľmi sme sa sústreďovali na naše vody. Obyčajne je to tak, že čo človek má doma, váži si najmenej a potichu závidí tým, ktorí môžu za rybačkou cestovať do zahraničia. Ale aj u nás na Slovensku máme lokality porovnateľné so svetom. Sladkovodné ryby sú, samozrejme, iné než morské, dajú sa z nich však pripraviť úžasné špeciality. Napríklad mieň, jediná treskovitá ryba žijúca v slovenských vodách, má nielen vynikajúcu chuť, ale i veľkú 30–40 dkg pečeň, z ktorej sa dá pripraviť domáci variant treščej pečene. Do januára možno u nás chytať dravé ryby – šťuky, zubáče, miene. Ešte sa len tešíme na dobrú rybačku. Nezvyčajné teplé počasie týchto dní spôsobilo, že na tie zaujímavejšie úlovky ešte len čakáme. Najlepšie totiž berú počas silných mrazov,“ rozvravel sa Slavo a sám položil rečnícku otázku: „Prečo sa o rybách hovorí vo veľkom len v súvislosti s Vianocami a prečo je ich tak málo na našich stoloch? Lebo sú drahé a ľudia majú pocit, že sa z nich nenajedia. Ďalším dôvodom je fakt, že mnohí nedokážu oceniť chuť rybieho mäsa, nevedia ho ani rozlíšiť. Najviac kupujú pstruha dúhovitého, o niečo drahší sivoň americký a pstruh potočný sa už menej predáva, pričom mäso týchto rýb je kvalitnejšie. Uvarené kaprie mäso má lahodnú chuť, keď však konzumujete uvareného lipňa, cítite v ňom tymián, podľa tohto korenia sa odvíja aj latinský názov tejto ryby.“
Ryby by mali mať svoje miesto na našich stoloch nielen v čase vianočnom. Možno vás bude inšpirovať recept Slavomíra Pavleho, podľa neho šialený, ale vynikajúci.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Rybacie guličky
„Pol kila surového vykosteného rybacieho mäsa bez kože poprášime mletým čiernym korením a mletou rascou, pridáme štipku soli, dva strúčiky cesnaku a menšiu nadrobno nakrájanú cibuľku. Všetko zomelieme čo najjemnejšie a necháme oddychovať dve-tri hodiny, najlepšie však celú noc. Potom hmotu premiesime a vytvarujeme guličky, ktoré uvaríme v osolenej vode. Tak ako cestoviny, kým nevyplávajú navrch. Guličky poukladáme do papierových košíčkov, výborne chutia s extrémne štipľavou omáčkou na rajčinovom základe alebo len tak s chlebom a zeleninovou prílohou. Môžete ich však servírovať aj so zemiakovým šalátom. Dôležité je, aby zmes skutočne postála, len tak sa chute premiešajú a spoja, vytvoria skutočne vynikajúci celok. Radšej ich však urobte viac, pretože sa po nich len tak zapráši.“

SkryťVypnúť reklamu

Rybacia polievka
Po silvestrovskej noci či akejkoľvek zábave, keď sa prebudíte s „plávajúcim“ boľavým žalúdkom, podľa Slava Pavleho dobre padne rybacia polievka. Postaví vás na nohy. Ako ju pripraviť? Veď receptov na haláslé je nesmierne množstvo. Tu je jeho recept: „Všetko čo nám zostane po vykosťovaní rýb na guličky dáme variť. Treba dať menej vody, vývar varíme najmenej 2,5 hodiny. Dovtedy kým kosti nezbelejú, až potom je z nich dobre vyvarený kostný gél. Nezľaknite sa, keď bude vývar biely, číry je len vtedy, ak ho varíme z dravých rýb, napríklad zo šťuky. Nepridáva sa nič, žiadna zelenina, len trochu soli. Potom ho precedíme a pripravíme zápražku. Na bravčovej masti opražíme cibuľku, pridáme rajčinový pretlak. Miešame dovtedy, kým pretlak nezhnedne. Potom pridáme štipku červenej nepálivej papriky a prilejeme vývar, dochutíme vegetou a troškou korenia. Do litra polievky nakoniec vlejeme pol deci bieleho suchého vína.“
•••
Tisíc ľudí, tisíc chutí. Ale len tí, čo sa neboja experimentovania v kuchyni, môžu vytvoriť takéto kulinárske špeciality ako Slavomír Pavle. Nuž teda dobrú chuť, a nielen na Vianoce.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  8. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  1. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  2. Zlatý sen vo vzduchu
  3. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  4. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  5. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  6. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  8. Zvieratá presne vedia, aké bude počasie
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 8 181
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 227
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 045
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 4 746
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 4 622
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 824
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 177
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 1 628
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (9. - 15.5.1925)
  2. Elena Antalová: Koho som ešte nedokázal nasrdiť? "Majiteľ"sveta z mesta T.
  3. Ján Valchár: Plánuje Maďarsko vojnu?
  4. Daniel Jankech: Čo spája voličov Róberta Fica?
  5. Jozef Pivarník: Ficov kultúrny kiks: Keď premiér "rusofóbne" kritizuje ruskú klasiku!
  6. Ján Šeďo: Zomrel Jiří Bartoška...
  7. Daniel Balko: Dnešná Moskva oslavuje vojnu, nie jej obete. Napokon, bola pri jej vzniku.
  8. Ján Šeďo: Stalin s "Číňanom a Brazílčanom", Slovák sa nezmestil do záberu.
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 36 581
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 620
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 752
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 332
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 961
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 718
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 965
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 964
  1. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  2. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  3. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  4. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  5. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
  6. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať?
  7. Tupou Ceruzou: Zámočky
  8. Věra Tepličková: K. J. Erben: Vodník (úryvok z českej balady so šťastným slovenským koncom)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Pečivo od MINIT ulahodí aj skutočným fajnšmekrom.


Kaufland Detský festival sa tento rok vybral na cestu k vám. Príďte spoločne s ním osláviť 25. narodeniny spoločnosti Kaufland na Slovensku.


Študent dopadol na strechu.


Jeden prehnitý hranol nezničí celý dom, povedal župný poslanec Varga.


Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (9. - 15.5.1925)
  2. Elena Antalová: Koho som ešte nedokázal nasrdiť? "Majiteľ"sveta z mesta T.
  3. Ján Valchár: Plánuje Maďarsko vojnu?
  4. Daniel Jankech: Čo spája voličov Róberta Fica?
  5. Jozef Pivarník: Ficov kultúrny kiks: Keď premiér "rusofóbne" kritizuje ruskú klasiku!
  6. Ján Šeďo: Zomrel Jiří Bartoška...
  7. Daniel Balko: Dnešná Moskva oslavuje vojnu, nie jej obete. Napokon, bola pri jej vzniku.
  8. Ján Šeďo: Stalin s "Číňanom a Brazílčanom", Slovák sa nezmestil do záberu.
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 36 581
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 620
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 752
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 332
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 961
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 718
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 965
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 964
  1. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  2. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  3. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  4. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  5. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
  6. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať?
  7. Tupou Ceruzou: Zámočky
  8. Věra Tepličková: K. J. Erben: Vodník (úryvok z českej balady so šťastným slovenským koncom)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu