Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Za nedostatok čašníkov môžu nízke platy

V poslednom čísle sme priniesli zoznam profesií, ktoré sa podľa úradu práce len ťažko obsadzujú. Zamestnávatelia majú problém zohnať na tieto pozície kvalitných ľudí. Pracovníci buď na trhu práce chýbajú úplne, alebo ak aj záujemcovia sú, nemajú dostatočn

ú kvalifikáciu. Ťažko sa obsadzujú aj miesta čašníkov a predavačiek potravín. Oslovili sme viacerých pracovníkov reštaurácií a predajní. Prečo sú ich pozície ťažko obsaditeľné? Spoločným menovateľom bol podľa skúsenosti ľudí z oboch profesií nízky plat.

Čašníci: Ako každá práca s ľuďmi
„Myslím si, že nie je problém zohnať čašníka, zvlášť nie v Nitre. Ale je rozdiel medzi čašníkom a čašníkom,“ hovorí Robo Kovačik, čašník z Media Café v Nitre. „Niekto sa udrží v jednom podniku dlho a zamestnávateľ aj čašník sú spokojní, ďalší ľudia striedajú podnik za podnikom. Poznám čašníkov, čo vystriedajú tri podniky za rok,“ hovorí Robo.
Fakt, že miesta čašníkov sú neobsadené, potvrdzuje aj on. Keď si hľadal prácu v nitrianskych lokáloch, vzali ho. „Alebo mi povedali – príď o mesiac.“
Vyštudoval hotelovú školu, končil pred sedemnástimi rokmi. Krátko pracoval v Írsku a Nemecku. Napriek tomu hovorí, že v deväťdesiatych rokoch sa práca čašníka platila pomerne dobre a v odbore sa dalo zarobiť. „V Nemecku som mal tú smolu, že som robil u Slováka a za minimálnu mzdu. Bol som čašníkom, upratovačom a robil som aj v kuchyni. Všetko dokopy. Za tie peniaze a odlúčenie od rodiny to nestálo,“ vraví dnes Robo.
Skúsenosť zo zahraničia má aj jeho kolega Marek Prešinský. Vyštudoval za kuchára – čašníka. Keď bol v Nemecku, pracoval ako kuchár. „To bolo za väčšie peniaze ako na Slovensku. Aj hostia v podniku dávali oveľa väčšie prepitné, ako je zvykom u nás. Na druhej strane ale nemôžem povedať, že by Slováci prepitné nenechávali. Jeho výška závisí od finančnej situácie ľudí. Niekto si prepitné môže dovoliť, niekto nie,“ povedal Marek Prešinský. A takto vníma aj hostí. Niekto je „v pohode“, ďalší zas nie. „Sú to moji hostia, musím strpieť aj to, ak práve nemajú dobrú náladu.“
V Media Café je Marek zamestnaný už rok a pol. Na svojej práci oceňuje najmä kontakt s ľuďmi. „Musí to človeka baviť, a mňa tá práca stále baví,“ povedal Marek. „Spoznávam ľudí, som v kolektíve a všeličo sa dozviem,“ dodal Robo. V reštaurácii sú jediní čašníci, v čase obedov a keď je veľa práce, im pomáha aj šéf. Reštaurácia má okrem toho niekoľko učňov.
Spomínajú si chalani aj na nejaké trapasy? Obaja pripúšťajú, že už obliali hosťa. Ale len raz. Robo pivom a Marek kávou. „Nemalo by sa to stať, ale aj ja som len človek. Riešil som to jednoducho – ospravedlnením. Priniesol som tiež nový nápoj a hosťovi ponúkol, že mu poliate oblečenie vyčistím. Chybu si treba vedieť priznať, nielen v našom povolaní,“ mieni Marek.

Skryť Vypnúť reklamu

Predavačov potravín robia aj študenti
Predavačky potravín sa nám anonymne priznali, že najväčší problém pri ich povolaní je plat. Hovoria, že všade je rovnaký a je úplne jedno, či pracujú v potravinách na Zobore, v centre mesta alebo na sídlisku. „V Nitre sú platy stanovené a viac vám nedá nikto,“ hovoria.
Ďalším problémom sú pre nich študenti. Zamestnávatelia, najmä väčšie obchodné reťazce, často využívajú prácu študentov. Za ňu im dajú smiešne peniaze, ale ako brigáda to stačí. Ak v rovnakom obchode pracuje predavačka, sotva dostane viac. Keď má plný pracovný úväzok, vyžije len tak-tak.
Zuzana Nemešová pracuje v potravinách Rubra na Klokočine asi rok a pol. V predajni už raz zamestnaná bola.
Stánok je neďaleko konečnej stanice niekoľkých autobusových liniek, na nedostatok zákazníkov si sťažovať nemôže. Navyše potraviny majú svoju tradíciu – tovar ponúkajú už asi štrnásť rokov.
Pani Zuzana sa za predavačku vyučila pred pätnástimi rokmi. Za najťažšie na svojom povolaní považuje prístup zákazníkov. Niektorí sú arogantní alebo podnapití. Vtedy treba vedieť, ako na nich. Sú však aj príjemní. K takým patria napríklad starší ľudia, ktorí vychádzku do obchodu berú ako príležitosť s niekým sa porozprávať.
„Najhoršie obdobie bolo, keď ešte na Hôrke I bývali neprispôsobiví občania. Chodili špinaví, kričali, robili neporiadok. Vtedy sem niektorí ľudia neradi chodili, práve kvôli nim. Dnes je tu relatívny pokoj,“ hovorí Zuzana Nemešová.
Stánok funguje na spôsob pultového predaja – všetko sa ľuďom podáva do ruky. Zuzana okrem predaja dokladá tovar a robí objednávky. S tromi ďalšími predavačkami pracuje na dve zmeny – od pol šiestej ráno do jednej, a od jednej do štvrť na deväť večer.
Prečo podľa nej patrí predavačka potravín k ťažko obsadzovaným profesiám? „Lebo ju často robia aj študenti, ktorým za to veľa neplatia. Podobne potom platia aj ostatným predavačkám. A platy v Nitre nie sú ktoviečo.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dalo deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 736
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 696
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 717
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 645
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 235
  6. Aká je chémia vôní 9 126
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 633
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 576
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 024
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 003
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Obchodovali s anabolikami aj tabletkami na sex, polícia privierala oči. Bývalý silák dostal 23 rokov

Rozsudok je už právoplatný. Odsúdeným prepadne majetok v prospech štátu.

V kauze boli odsúdení štyria muži a jedna žena.

Na stanici v Nitre napadli muža po tom, ako upozornil na rúško

Incident sa stal v čakárni na autobusovej stanici.

Dvaja muži sedeli v čakárni bez rúška. Útočil muž vľavo.

Nemocnica v Zlatých Moravciach zaznamenala výrazné zlepšenie aktuálneho stavu

Znížil sa počet pozitívnych pacientov aj zamestnancov.

Ilustračné foto.

Staré divadlo pripravuje inscenáciu Doktor Faust

Po takmer 30 rokoch sa na javisko vráti titul Doktor Faust.

Takto vzniká nová inscenácia Doktor Faust.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na stanici v Nitre napadli muža po tom, ako upozornil na rúško

Incident sa stal v čakárni na autobusovej stanici.

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

AKTUÁLNE: V Čadci našli ďalších utečencov

Ich strastiplná cesta sa skončila na Kysuciach.

Aktualizované o vyjadrenie Park Snow Donovaly a predsedu NR SR

Na Donovaloch otvorili lyžiarsku sezónu. Nie je jasné, ako dlho potrvá

Minister Doležal konštatoval, že minimálne do pondelka (7. 12.) môžu byť otvorené všetky lyžiarske strediská. Na pandemickej komisii očakáva vecnú a konštruktívnu diskusiu o osude tohtoročnej lyžiarskej sezóny.

Už ste čítali?