Pondelok, 17. máj, 2021 | Meniny má GizelaKrížovkyKrížovky

Za nedostatok čašníkov môžu nízke platy

V poslednom čísle sme priniesli zoznam profesií, ktoré sa podľa úradu práce len ťažko obsadzujú. Zamestnávatelia majú problém zohnať na tieto pozície kvalitných ľudí. Pracovníci buď na trhu práce chýbajú úplne, alebo ak aj záujemcovia sú, nemajú dostatočn

ú kvalifikáciu. Ťažko sa obsadzujú aj miesta čašníkov a predavačiek potravín. Oslovili sme viacerých pracovníkov reštaurácií a predajní. Prečo sú ich pozície ťažko obsaditeľné? Spoločným menovateľom bol podľa skúsenosti ľudí z oboch profesií nízky plat.

Čašníci: Ako každá práca s ľuďmi
„Myslím si, že nie je problém zohnať čašníka, zvlášť nie v Nitre. Ale je rozdiel medzi čašníkom a čašníkom,“ hovorí Robo Kovačik, čašník z Media Café v Nitre. „Niekto sa udrží v jednom podniku dlho a zamestnávateľ aj čašník sú spokojní, ďalší ľudia striedajú podnik za podnikom. Poznám čašníkov, čo vystriedajú tri podniky za rok,“ hovorí Robo.
Fakt, že miesta čašníkov sú neobsadené, potvrdzuje aj on. Keď si hľadal prácu v nitrianskych lokáloch, vzali ho. „Alebo mi povedali – príď o mesiac.“
Vyštudoval hotelovú školu, končil pred sedemnástimi rokmi. Krátko pracoval v Írsku a Nemecku. Napriek tomu hovorí, že v deväťdesiatych rokoch sa práca čašníka platila pomerne dobre a v odbore sa dalo zarobiť. „V Nemecku som mal tú smolu, že som robil u Slováka a za minimálnu mzdu. Bol som čašníkom, upratovačom a robil som aj v kuchyni. Všetko dokopy. Za tie peniaze a odlúčenie od rodiny to nestálo,“ vraví dnes Robo.
Skúsenosť zo zahraničia má aj jeho kolega Marek Prešinský. Vyštudoval za kuchára – čašníka. Keď bol v Nemecku, pracoval ako kuchár. „To bolo za väčšie peniaze ako na Slovensku. Aj hostia v podniku dávali oveľa väčšie prepitné, ako je zvykom u nás. Na druhej strane ale nemôžem povedať, že by Slováci prepitné nenechávali. Jeho výška závisí od finančnej situácie ľudí. Niekto si prepitné môže dovoliť, niekto nie,“ povedal Marek Prešinský. A takto vníma aj hostí. Niekto je „v pohode“, ďalší zas nie. „Sú to moji hostia, musím strpieť aj to, ak práve nemajú dobrú náladu.“
V Media Café je Marek zamestnaný už rok a pol. Na svojej práci oceňuje najmä kontakt s ľuďmi. „Musí to človeka baviť, a mňa tá práca stále baví,“ povedal Marek. „Spoznávam ľudí, som v kolektíve a všeličo sa dozviem,“ dodal Robo. V reštaurácii sú jediní čašníci, v čase obedov a keď je veľa práce, im pomáha aj šéf. Reštaurácia má okrem toho niekoľko učňov.
Spomínajú si chalani aj na nejaké trapasy? Obaja pripúšťajú, že už obliali hosťa. Ale len raz. Robo pivom a Marek kávou. „Nemalo by sa to stať, ale aj ja som len človek. Riešil som to jednoducho – ospravedlnením. Priniesol som tiež nový nápoj a hosťovi ponúkol, že mu poliate oblečenie vyčistím. Chybu si treba vedieť priznať, nielen v našom povolaní,“ mieni Marek.

Skryť Vypnúť reklamu

Predavačov potravín robia aj študenti
Predavačky potravín sa nám anonymne priznali, že najväčší problém pri ich povolaní je plat. Hovoria, že všade je rovnaký a je úplne jedno, či pracujú v potravinách na Zobore, v centre mesta alebo na sídlisku. „V Nitre sú platy stanovené a viac vám nedá nikto,“ hovoria.
Ďalším problémom sú pre nich študenti. Zamestnávatelia, najmä väčšie obchodné reťazce, často využívajú prácu študentov. Za ňu im dajú smiešne peniaze, ale ako brigáda to stačí. Ak v rovnakom obchode pracuje predavačka, sotva dostane viac. Keď má plný pracovný úväzok, vyžije len tak-tak.
Zuzana Nemešová pracuje v potravinách Rubra na Klokočine asi rok a pol. V predajni už raz zamestnaná bola.
Stánok je neďaleko konečnej stanice niekoľkých autobusových liniek, na nedostatok zákazníkov si sťažovať nemôže. Navyše potraviny majú svoju tradíciu – tovar ponúkajú už asi štrnásť rokov.
Pani Zuzana sa za predavačku vyučila pred pätnástimi rokmi. Za najťažšie na svojom povolaní považuje prístup zákazníkov. Niektorí sú arogantní alebo podnapití. Vtedy treba vedieť, ako na nich. Sú však aj príjemní. K takým patria napríklad starší ľudia, ktorí vychádzku do obchodu berú ako príležitosť s niekým sa porozprávať.
„Najhoršie obdobie bolo, keď ešte na Hôrke I bývali neprispôsobiví občania. Chodili špinaví, kričali, robili neporiadok. Vtedy sem niektorí ľudia neradi chodili, práve kvôli nim. Dnes je tu relatívny pokoj,“ hovorí Zuzana Nemešová.
Stánok funguje na spôsob pultového predaja – všetko sa ľuďom podáva do ruky. Zuzana okrem predaja dokladá tovar a robí objednávky. S tromi ďalšími predavačkami pracuje na dve zmeny – od pol šiestej ráno do jednej, a od jednej do štvrť na deväť večer.
Prečo podľa nej patrí predavačka potravín k ťažko obsadzovaným profesiám? „Lebo ju často robia aj študenti, ktorým za to veľa neplatia. Podobne potom platia aj ostatným predavačkám. A platy v Nitre nie sú ktoviečo.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  2. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  3. Po mesiacoch konečne jazdia na nových autách
  4. Príbehy investorov: Na čo si dávať pozor?
  5. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  6. Aká je pravda o francúzskych autách?
  7. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80%
  8. Ako môžu deti stráviť zmysluplný čas s modernými technológiami?
  9. Viete, ako dlho trvá stiahnuť 3 GB v 5G sieti?
  10. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  1. Ceny nehnuteľností stále rastú. Je čas investovať
  2. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  3. Bakalárske študijné programy na FVT
  4. Ako správne nalepiť obklady v kúpeľni?
  5. McDonald’s spustil službu McDelivery už aj v Prešove
  6. Slovak model of the short - time work (Kurzarbeit)
  7. Po mesiacoch konečne jazdia na nových autách
  8. Ako môžu deti stráviť zmysluplný čas s modernými technológiami?
  9. Viete, ako dlho trvá stiahnuť 3 GB v 5G sieti?
  10. Aká je pravda o francúzskych autách?
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 11 909
  2. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 11 627
  3. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 10 547
  4. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 9 023
  5. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80% 8 383
  6. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 156
  7. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 8 067
  8. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 451
  9. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 704
  10. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite 5 575
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Začínajú sa MS v hokeji 2021. Pozrite si športový TV program.

Slováci v ére samostatnosti idú na svetový hokejový šampionát už po 25-krát. Aké sú ich šance a čo všetko ich na tomto športovom podujatí čaká, aj o tom je mimoriadna príloha, ktorú nájdete tento týždeň v týždenníkoch MY na celom Slovensku.

16. máj
Krásne mesto, krásny štadión, krásna história, ale jeden veľký futbalový hlavybôľ.

Futbalisti rekordne piatykrát v histórii vypadli do druhej slovenskej ligy.

2 h
Obchodný dom v utorok 24. apríla.

Na najvyššom podlaží sú kancelárske priestory. Reštaurácia na prízemí bude mať vonkajšie sedenie.

4 h
Čo sa bude hrať v Tovarníkoch už počas najbližšieho víkendu zápas proti Šahám, zatiaľ nie je známe.

Už počas víkendu 22.-23. mája by sa mali v súťažiach ZsFZ odohrať plánované dohrávky. Aspoň tak znelo aprílové rozhodnutie VV ZsFZ.

15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Stokilovú šelmu zazrela aj lesníkova manželka. Bola len dvesto metrov od okraja dediny.

23 h

Takéto fungovanie má iba jeden smer, hovorí po vypadnutí do druhej ligy kapitán FC.

15. máj

Ambiciózny štvrtoligista skladá silný káder.

16. máj

Vo Východnej našli v noci na ulici ležať muža.

21 h

Už ste čítali?