Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Jarná fantázia poéziou v gastronómii

Dávid Döme je žiakom 3. roníka Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch. Pedagógovia školy môžu by na tohto svojho zverenca právom hrdí. Dávid sa totiž nedávno zúastnil na medzinárodnej súaži spojenej s výstavou s názvom Poézia v gastronómii, ktorá sa konala v bratislavskej Inchebe. Súažilo sa v kategóriách kuchár junior - senior, cukrár, artistika. Dávid súažil v kategórii artistika, kde získal spomedzi 16 súažiacich krásne 2. miesto. Artistika je vlastne vyrezávanie do ovocia alebo zeleniny. Jeho najastejšími spoloníkmi pri práci sú teda cvikla, mrkva, zeler, melón, dya. Bola to prvá jeho súaž takéhoto „rangu“. ,,Ve si to vyžadovalo aj patrinú prípravu. Vyrezávanie do rôznych druhov ovocia i zeleniny robím vemi rád. Je to však nesmierne nákladné. Ovocie, zelenina, ostatné výdaje za cestu at. ma vyšli na niekoko tisíc. Vemi ma to ale baví. Možno sa mi podarí nájs v budúcnosti sponzora, ktorý by ma v mojej úasti na podobných súažiach finanne podporoval,“ povedal pre Naše novosti (pre nás Novozámanov jednoznaný víaz súaže) Dávid Döme. Odmenou pre držitea striebornej druhej prieky bola medaila, diplom a sponzorské dary. Vráme sa ale na zaiatok. Dávid bol v prvom roníku štúdia, ke v Nitre na podobnej súaži v artistike len vypomáhal Ludkovi Procházkovi, dnes už výhercovi svetovej súaže v carvingu . Práve tam sa nechal inšpirova, mnohé sa nauil od samotného Luka i z jeho knihy. ,,Vemi mi pomohla aj prezentácia Tomáša Vidu, ktorý prišiel do našej školy, aby nám predviedol aro tohto nezvyajného remesla - umenia, „ hovorí Dávid s nesmiernou skromnosou v hlase. Musíme však podotknú, že samotná literatúra nestaí. Dávid má dar, ktorého korene vedú až k jeho starej mame. Tá sa svojím šikovným vnukom právom všade pýši. ,, Rád by som sa zúastnil aj na súaži v Prahe. V budúcnosti chcem dokoni školu, pokraova v štúdiách na vysokej škole, venova sa naalej tomu, o ma baví, otvori si hotel i dobrú reštauráciu.“ Základom dobrej reštaurácie je dobrý kuchár a, samozrejme, príjemný a ústretový personál. Avšak dobré a chutné jedlo je potrebné aj naservírova s patriným vkusom. Verte mi, že ak by váš stôl zdobila Dávidova Jarná fantázia, neodolali by ste žiadnemu jedlu. Chuové poháriky by signalizovali jasnú zelenú. DenisaCzibulka

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 685
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 842
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 633
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 392
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 082
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 040
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 306
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 027
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 825
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 726
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Andrej Fábry má v Dunajskej Strede zmluvu do leta 2023, blížiacu sa jar 2020 strávi na štvormesačnom hosťovaní bez opcie v Seredi a nie v Nitre, ktorá ho futbalovo vychovala.

Novým špílmachrom tak zrejme pod Zoborom bude iný známy ligista.

12 h

Pozitívnych bolo 90 ľudí.

12 h

Aby zabránili špekuláciám, originálny QR kód sa v krátkych časových úsekoch obnovuje.

19 h
Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

22. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

16 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

17 h

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

16 h

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 544 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 2 097 pozitívne testovaných antigénnymi testami.

21 h

Už ste čítali?