Dávid Döme je žiakom 3. roníka Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch. Pedagógovia školy môžu by na tohto svojho zverenca právom hrdí.
Dávid sa totiž nedávno zúastnil na medzinárodnej súaži spojenej s výstavou s názvom Poézia v gastronómii, ktorá sa konala v bratislavskej Inchebe. Súažilo sa v kategóriách kuchár junior - senior, cukrár, artistika. Dávid súažil v kategórii artistika, kde získal spomedzi 16 súažiacich krásne 2. miesto. Artistika je vlastne vyrezávanie do ovocia alebo zeleniny. Jeho najastejšími spoloníkmi pri práci sú teda cvikla, mrkva, zeler, melón, dya. Bola to prvá jeho súaž takéhoto „rangu“.
,,Ve si to vyžadovalo aj patrinú prípravu. Vyrezávanie do rôznych druhov ovocia i zeleniny robím vemi rád. Je to však nesmierne nákladné. Ovocie, zelenina, ostatné výdaje za cestu at. ma vyšli na niekoko tisíc. Vemi ma to ale baví. Možno sa mi podarí nájs v budúcnosti sponzora, ktorý by ma v mojej úasti na podobných súažiach finanne podporoval,“ povedal pre Naše novosti (pre nás Novozámanov jednoznaný víaz súaže) Dávid Döme. Odmenou pre držitea striebornej druhej prieky bola medaila, diplom a sponzorské dary. Vráme sa ale na zaiatok.
Dávid bol v prvom roníku štúdia, ke v Nitre na podobnej súaži v artistike len vypomáhal Ludkovi Procházkovi, dnes už výhercovi svetovej súaže v carvingu . Práve tam sa nechal inšpirova, mnohé sa nauil od samotného Luka i z jeho knihy. ,,Vemi mi pomohla aj prezentácia Tomáša Vidu, ktorý prišiel do našej školy, aby nám predviedol aro tohto nezvyajného remesla - umenia, „ hovorí Dávid s nesmiernou skromnosou v hlase.
Musíme však podotknú, že samotná literatúra nestaí. Dávid má dar, ktorého korene vedú až k jeho starej mame. Tá sa svojím šikovným vnukom právom všade pýši.
,, Rád by som sa zúastnil aj na súaži v Prahe. V budúcnosti chcem dokoni školu, pokraova v štúdiách na vysokej škole, venova sa naalej tomu, o ma baví, otvori si hotel i dobrú reštauráciu.“
Základom dobrej reštaurácie je dobrý kuchár a, samozrejme, príjemný a ústretový personál. Avšak dobré a chutné jedlo je potrebné aj naservírova s patriným vkusom. Verte mi, že ak by váš stôl zdobila Dávidova Jarná fantázia, neodolali by ste žiadnemu jedlu. Chuové poháriky by signalizovali jasnú zelenú. DenisaCzibulka
Článok pokračuje pod video reklamou
Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom
Váš e-mail bol úspešne zaregistrovaný. Aktivujte si odber správ kliknutím na odkaz, ktorý sme vám poslali e-mailom.