Domáce zabíjačky treba od februára vopred nahlásiť na regionálnu veterinárnu a potravinovú správu. Chovatelia musia okrem toho zabezpečiť odobratie vzoriek z prasaťa. Mnohí z toho nie sú nadšení, vnímajú to ako povinnosť navyše.
Ochrana pred svalovcom
Cieľom opatrení je chrániť zdravie ľudí pred možným nakazením sa svalovcom (trichinelou). „V ostatných rokoch sa vyskytlo niekoľko prípadov tejto choroby u ľudí, ktorí uvádzali, že konzumovali surovú klobásu, tepelne neopracované mäso, údené mäso a iné tepelne neopracované výrobky práve z domácich zabíjačiek,“ uvádza sa v materiáli, ktorý nám poskytol Juraj Škvára, riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Nitre.
Domácu zabíjačku treba nahlásiť najneskôr jeden pracovný deň vopred (v čase od 7. do 15. hodiny), a to na telefónne číslo 037/6536 202. Toto číslo je určené chovateľom z Nitrianskeho aj Zlatomoraveckého okresu. „Odborný pracovník RVPS rozhodne, či treba alebo netreba odobrať vzorku,“ uvádza sa v informačnom materiáli.
Vzorky aj na obecný úrad
Odobraté vzorky z prasaťa sa zabalia do nepremokavého vrecka, priložiť treba aj sprievodný list. Ten si môžu chovatelia vyzdvihnúť na RVPS aj na obecných a mestských úradoch. „Vzorky treba doručiť na Štátny veterinárny a potravinový ústav v Nitre na Akademickej 3 v pracovných dňoch od 7. do 15.30 hodiny. Vo výnimočných prípadoch ich možno odovzdať v ktorúkoľvek hodinu (aj cez víkend) pri vstupnej bránke.“
Chovatelia majú možnosť zaniesť vzorky aj na príslušný obecný úrad (nie však chovatelia z Nitry, tí musia ísť priamo na ŠVPÚ), a to v pracovné dni najneskôr do 9. hodiny. Treba sa však na tejto možnosti vopred dohodnúť na RVPS Nitra, kde sa hlásia domáce zabíjačky. Viacerí starostovia v tejto súvislosti vyjadrili obavy – mysleli si, že budú potrebovať na vzorky samostatné chladničky. „Je to zbytočná obava. O vzorke vieme a prídeme po ňu, dovtedy môže byť položená aj na parapete, chladničku na obecnom úrade netreba,“ povedali nám na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe v Nitre.
Riaditeľ Juraj Škvára v tejto súvislosti upozornil aj na Zákon o veterinárnej starostlivosti, platný od 1. februára 2007. Podľa neho sú orgány verejnej správy povinné poskytovať súčinnosť orgánom veterinárnej správy.
Vyšetrenie hradí štát
Laboratórne vyšetrenie vzoriek hradí štát. Ak je nález pozitívny, chovateľ by sa o tom mal dozvedieť bezodkladne. V prípade, že o výsledku nie je informovaný do troch pracovných dní, môže považovať laboratórne vyšetrenie za vyhovujúce. Mäso z jatočnej ošípanej, ktoré nie je tepelne spracované, sa preto môže konzumovať až po troch pracovných dňoch od doručenia vzorky na miesto zvozu.
Hneď v prvý deň, ako vstúpil do platnosti nový zákon, nahlásilo domáce zabíjačky na RVPS Nitra viac ako desať chovateľov. „Povinnosť som si splnil, odobrali sme aj vzorky. No s konzumáciou klobás čakať nebudeme. Zo svalovca strach nemáme,“ povedal nám nemenovaný chovateľ z Nitrianskeho okresu.
Autor: - mh -