12. feb 2007 o 19:26
Na viniciach v Mani súťažili vo varení „starohorského“ guláša
V zime vinohradníci užívajú plody svojej práce. Starajú sa
o kvalitu vína, degustujú si ho navzájom, vymieňajú si skúsenosti a odvážlivci sa tešia na mladučké víno z ľadového zberu.
Dôkazom toho je ruch v „hajlochoch“ na Starej hore v Mani. Vinohradnícky spolok tu v sobotu 3. februára pripravil už šiesty ročník súťaže O najchutnejší starohorský guláš.
Prihlásiť sa mohol každý, kto sa stotožnil s pravidlami a do poludnia nahlásil druh pripravovaného guláša, meno šéfkuchára a číslo hajlochu, kde sa bude variť.
A potom sa už príprava mohla začať. Hodnotiaca komisia mala právo (aj ho využila) skontrolovať každý hrniec, nadvihnúť pokrievku a presvedčiť sa, že guláš sa naozaj varí podľa pravidiel. (A možno nešlo len o kontrolu - skôr o kamarátske stretnutie, okoštovanie domáceho vínka
a pagáčikov.)
O piatej popoludní sa súťaž skončila a odborná komisia
v zložení: Miroslav Gajdoš (predseda), Vojtech Gatyáš, Juraj Žigray, Milan Chudý, Pavol Sulan a Igor Sádovský sa zišla v hajlochu Martina Bednára, kde mala pred sebou ťažkú úlohu - posúdiť 18 vzoriek gulášov a vyhlásiť výsledky. Hodnotili kvalitu, uvareného mäsa, zemiakov, farbu, vôňu a celkový dojem guláša. Ich mlsné jazýčky museli reagovať na bravčovinu, hovädzinu a divinu.
Víťazom súťaže sa stal Viliam Hentek, 2. miesto získal Boris Bugár a 3. miesto Radovan Hentek. Úsilie všetkých súťažiacich bolo odmenené pamätnými listami
a malými vecnými cenami, ktoré im venovali sponzori a organizátori. Víťazom odovzdal pamätné listy horský richtár Štefan Černák. -trn-
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou