ána Kováčika v decembri 2006 k podpísaniu zmluvy o kúpe akcií so skupinou Penta. Dvanásteho februára tohto roku nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie Protimonopolného úradu SR, ktorý schválil koncentráciu podnikateľov Penta Investments Limited a PM Zbrojníky. Skupina Penta tak získala priamu kontrolu nad touto mäsospracujúcou firmou na základe zmluvy o kúpe cenných papierov.
„Penta chce vytvoriť silného stredoeurópskeho hráča,“ informoval náš týždenník na margo kúpy PM Zbrojníky Peter Vaško, zástupca vedenia Penty. Ako ďalej uviedol, zbrojnícky mäsospracujúci podnik je príležitosťou k tomuto kroku a v súčasnosti Penta analyzuje už aj niekoľko zaujímavých investičných príležitostí za hranicou za účelom vytvorenia komplexu mäsospracujúcich výrobcov. Tí by mali v budúcnosti pôsobiť priamo v ČR, Maďarsku a v Poľsku. Svoju investíciu do PM Zbrojníky považuje Penta za príležitosť ovplyvniť mäsopriemysel na domácom trhu a v spomínaných cieľových krajinách.
Podľa ďalších informácií Petra Vaška nenastali zatiaľ žiadne masívne zmeny v personálnom obsadení a počte zamestnancov. Ako pripúšťa, po hĺbkovej analýze zbrojníckeho podniku môže k reorganizácii dôjsť a zrušiť sa môžu aj niektoré z 527 pracovných miest. K obmedzeniu výroby v prevádzke nedôjde, zredukuje sa však množstvo variácií balenia mäsovýrobkov. Následne príde k slovu aj prepočet a kalkulácia ziskovosti jednotlivých výrobkov. Nad zmenou názvu prevádzky v Zbrojníkoch zatiaľ Penta neuvažuje.
Celková investícia Penty do PM Zbrojníky, ktorá zahŕňa nielen kúpnu cenu, ale aj ďalšie investície, predstavuje 250 miliónov korún. Do mäsopriemyslu chce ďalej investovať takmer dve miliardy korún z vlastných zdrojov a ďalších približne 5 miliárd chce získať refinancovaním z bánk. V spoločnosti PM Zbrojníky plánuje skupina po dohode s predchádzajúcim majoritným vlastníkom Jánom Kováčikom zabezpečiť refinancovanie úverového portfólia. Spoločnosť PM Zbrojníky utŕžila v predvlaňajšom roku 1,43 miliardy korún a vykázala zisk na úrovni 22,1 miliónov korún. Jej podiel na slovenskom trhu spracovania mäsa predstavuje približne osem percent.
Autor: Katarína Kopcsányiová