Sobota, 17. apríl, 2021 | Meniny má RudolfKrížovkyKrížovky

Dá sa v dnešnej dobe žiť zdravým životným štýlom?

NAMIESTO CHEMICKÝCH PRÍSAD BY SME MALI JESŤ VIAC OBILNÍN, STRUKOVÍN A ČERSTVÉHO OVOCIA

Pri výrobe potravín sa v rámci technologických postupov pri výrobe potravín pridávajú do produktov rôzne prídavné látky: farbivá, rozpúšťadlá, tužidlá, konzervačné látky a mnohé iné, ktoré zlepšujú vzhľad, chuť a tiež predlžujú trvanlivosť jednotlivých výrobkov. Práve preto, že sa stala alergia na potraviny v poslednom období veľkým problémom takmer všade, začalo sa riešiť v rámci krajín EÚ, čiže i u nás označenie alergénov. S platnosťou od 25. novembra roku 2005 sa musia všetky potravinové alergény uviesť na obale výrobku. Aj vám sa už isto stalo, že ste možno vybraný výrobok v predajni prevracali, otáčali, prezerali prísnym okom a pritom zvažovali, či kúpiť alebo nie. Strava a jej kvalita je veľmi dôležitá. Čerstvý ešte teplý biely chlieb znie možno lákavo, ale viete, čo spôsobuje biela múka, z ktorej je pripravený? Vymenili by ste chrumkavé kuracie alebo kačacie mäso za tanier zeleniny? Neuvedomujeme si to, ale za mnohé choroby v neskoršom a možno i skoršom veku môže jedlo, ktoré sa vďaka našim nevyspytateľným chúťkam do nášho tela pravidelne dostáva. Preto je potrebné dozrieť nielen na cenovú výhodnosť, ale i na kvalitu našich potravín. Možno tiež nie je rozumné kupovať v zimnom období lákavo pôsobiace krásne červené jahody, pretože i tie za svoju krásu zaplatili isto nemalú cenu. Chémia za lákavý výzor... V nasledujúcich riadkoch vám poskytneme niekoľko osožných informácií, vďaka ktorým sa snáď jednoduchšie zorientujete vo svete zdravého životného štýlu a všetkom tom, čo by v žiadnom prípade nemal obsahovať náš jedálniček a na druhej strane, čo by sme pre naše zdravie do neho mali určite zakomponovať. MAKROBIOTIKA A MAKROBIOTICKÁ STRAVA Ide o spôsob stravovania a života, ktorý je známy niekoľko tisíc rokov. V dnešnej dobe dochádza žiaľ k čoraz väčšiemu odkloneniu človeka od prírody, čoho následkom sú mnohé závažné ochorenia, s ktorými si dokonca len ťažko vie poradiť i súčasná medicína. Princípom makrobiotickej stravy je strava bohatá na obilniny, strukoviny, čerstvú zeleninu, sójové výrobky a ovocie. Vyžaduje si obmedzenie príjmu mäsa, vajec, rafinovaných potravín s malým obsahom vlákniny, soli, cukru i tuku. Makrobiotika je takpovediac rovnováha človeka s prírodou a človeka s človekom. Harmónia psychična s fyzičnom. „Snažím sa zaviesť makrobiotický životný štýl vo vlastnej rodine a tiež sa snažím vysvetľovať jej podstatu všetkým pacientom, ktorí do lekárne zavítajú. Makrobiotický tanier by mala tvoriť obilnina, strukovina a zelenina. Obilniny, samozrejme, celozrnné. Je veľmi dôležité vynechať z jedálnička napríklad aj bielu múku, keďže táto je ochudobnená o všetky výživné hodnoty a vitamíny, vlákniny. Celozrnná múka naopak všetky tieto živiny obsahuje. Biela múka obsahuje lepok, ktorý sa nalepí na črevnú mikroflóru, po istom čase poškodzuje stenu čreva, prechádza ďalej do krvi a spôsobuje celiakiu. Človek následkom tejto choroby trpí psychickými poruchami a tiež rapídne schudne. Predísť tejto chorobe a mnohým iným ochoreniam dokážeme iba vtedy, ak sa budeme viac zamýšľať nad tým, čo jeme. Je potrebné teda konzumovať celozrnné pečivo, veľa strukovín, zeleniny, ovocia, ryže natural. Ovocie by sme mali konzumovať také, ktoré sa v zásade urodí u nás a nedováža sa zo zahraničia, pretože to zrejme obsahuje pre trvanlivosť rôzne nebezpečné látky. Keďže výber zo spomínaných makrobiotických výrobkov je v súčasnosti veľmi slabý, radi by sme rozšírili sortiment našej lekárne. V rôznych hyper-supermarketoch je zakaždým zaplnených len niekoľko políc chabým výberom makrobiotík. Navyše, tu vám nikto nevie odborne poradiť, poskytnúť pomoc, vysvetliť o čo máte práve záujem“ povedala pre Naše novosti farmaceutka Eva Klein. 21. STOROČIE - - OBDOBIE PROBIOTÍK Kým 20. storočie sa definovalo ako éra antibiotík, 21. storočie je jednoznačne obdobím probiotík. Prvá zmienka o prospešnosti probiotík je už v perzskej verzii Starého zákona. Rímsky historik Plínius odporúčal pitie fermentovaného mlieka pri liečbe gastroenteritídy. Laureát Nobelovej ceny, patológ Mečnikov, ktorý pracoval v Pasteurovom ústave, takmer pred sto rokmi poukázal na to, že proces starnutia je spôsobený činnosťou toxínov, ktoré produkuje patogénna črevná flóra. Z toho vyplynul jasný záver, že zmenou črevnej flóry pravidelným požívaním jogurtu (probiotické baktérie), sa v čreve počet baktérií produkujúcich toxíny redukuje, čo následne pozitívne ovplyvňuje proces starnutia. Baktérie mliečneho kvasenia sa po stáročia využívali pri príprave stravy - jogurtov, kyslej kapusty, kvasenej zeleniny (napr. uhoriek) alebo pri konzervovaní siláže. V poslednom desaťročí sa probiotikám opäť začína venovať veľká pozornosť. Medzi prebiotiká zaraďujeme rôzne druhy vlákniny, inulín a fruktooligosacharidy. Niektoré majú sklon spôsobovať nadmernú plynatosť. Preto boli vyvinuté syntetické oligosacharidy, t.j. zmesi glukózy a difruktózy, glukózy a trifruktózy alebo glukózy a tetrafruktózy, známe ako FOS (fruktooligosacharidy), ktoré predchádzajú tomuto nepríjemnému vedľajšiemu účinku a ktoré sú pridávané do určitých potravín.V poslednom čase však existuje medzi uznávanými odborníkmi názorová zhoda v tom, že probiotiká, predtým považované za súčasť komplementárnej alebo alternatívnej medicíny, sa môžu uplatniť pri liečbe a prevencii niektorých ochorení. Probiotiká sú produkty obsahujúce životaschopné mikroorganizmy, ktoré sa dostanú do čreva v dostatočnom množstve a plne aktívne. Osídľujú vnútorný povrch čreva, čím pozitívne menia zloženie mikroflóry hostiteľa a majú tak blahodárny účinok na jeho zdravie. Najznámejšie probiotické mikroorganizmy (probiotické kultúry) sú rôzne druhy rodu Lactobacillus a Bifidobacterium, niektoré koky a kvasinky. Je vedecky dokázané, že dostatočný prísun probiotík do organizmu výrazne redukuje výskyt ochorení tráviaceho systému. ČO HOVORÍ GASTROENTEROLÓG ,,Analýzou stravovacích návykov je možné skonštatovať, že nesprávna strava spôsobuje najrôznejšie ochorenia od pažeráka až po hrubé črevo. Medzi najčastejšie vyskytujúce sa ochorenia radíme nedostatočné uzatváranie dolného pažerákového zvierača. Ako sa dostávame do hrubého čreva, mení sa aj paleta chorôb. Žiaľ, sem patria nádorové ochorenia hrubého čreva, ktoré sú jednoznačne ovplyvnené spôsobom stravy. Nadmerný príjem tukových látok v kombinácii s pikantnými látkami a pritom nedostatočný príjem ochranných látok - minerálov, vitamínov, vláknin, probiotík a stopových prvkov,“ vyjadril sa pre Naše novosti gastroenterológ Peter Salgó. Denisa Czibulka

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  2. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  3. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  4. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  5. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  6. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  7. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  8. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  9. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  10. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  3. AURES Holdings sa vydáva na západ
  4. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  5. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  6. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  7. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  8. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  9. Reverzné inžinierstvo na FVT
  10. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 51 739
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 18 970
  3. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 14 383
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 11 647
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 10 028
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 714
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 8 002
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 803
  9. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 6 035
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 358
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Slovenské hádzanárky dnes v Šali prehrali so Srbskom.

Hádzanárky Slovenska bojujú o postup na MS 2021 v baráži so Srbskom a po prvom dueli v Šali ich šance klesli na minimum. Favoritky dvojzápasu si odniesli víťazstvo v pomere 26:19.

2 h
Ján Čimo pri agrometeostanici.

Zlodej sa po niekoľkých dňoch na pole vrátil. Odniesol aj snímače.

2 h
Volejbalistky UKF Nitra získali druhý bronz v klubovej histórii.

Bronzovú sezónu hodnotí tréner František Bočkay. Dozviete sa aj pikošky z kabíny - kto je naj zabávačka, hladoška, spachtoška či frfľoška.

8 h
Zakončuje Šaľan Šimon Michniewicz.

Hádzanári Šale po dva a pol mesiaci okúsili, ako chutí víťazstvo.

10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Akcia kukláčov mala krycí názov Breh.

15. apr

Na nešťastie si tento rok spomenuli aj niektorí Turčania. Od požiaru uplynulo už 39 rokov.

16. apr

Prepúšťanie sa týka desiatok ľudí.

16. apr

Ak bude počasie priaznivé, väčšinu prepravy budeme realizovať zadnou cestou, sľubuje investor.

15. apr

Už ste čítali?