Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Dá sa v dnešnej dobe žiť zdravým životným štýlom?

NAMIESTO CHEMICKÝCH PRÍSAD BY SME MALI JESŤ VIAC OBILNÍN, STRUKOVÍN A ČERSTVÉHO OVOCIA

Pri výrobe potravín sa v rámci technologických postupov pri výrobe potravín pridávajú do produktov rôzne prídavné látky: farbivá, rozpúšťadlá, tužidlá, konzervačné látky a mnohé iné, ktoré zlepšujú vzhľad, chuť a tiež predlžujú trvanlivosť jednotlivých výrobkov. Práve preto, že sa stala alergia na potraviny v poslednom období veľkým problémom takmer všade, začalo sa riešiť v rámci krajín EÚ, čiže i u nás označenie alergénov. S platnosťou od 25. novembra roku 2005 sa musia všetky potravinové alergény uviesť na obale výrobku. Aj vám sa už isto stalo, že ste možno vybraný výrobok v predajni prevracali, otáčali, prezerali prísnym okom a pritom zvažovali, či kúpiť alebo nie. Strava a jej kvalita je veľmi dôležitá. Čerstvý ešte teplý biely chlieb znie možno lákavo, ale viete, čo spôsobuje biela múka, z ktorej je pripravený? Vymenili by ste chrumkavé kuracie alebo kačacie mäso za tanier zeleniny? Neuvedomujeme si to, ale za mnohé choroby v neskoršom a možno i skoršom veku môže jedlo, ktoré sa vďaka našim nevyspytateľným chúťkam do nášho tela pravidelne dostáva. Preto je potrebné dozrieť nielen na cenovú výhodnosť, ale i na kvalitu našich potravín. Možno tiež nie je rozumné kupovať v zimnom období lákavo pôsobiace krásne červené jahody, pretože i tie za svoju krásu zaplatili isto nemalú cenu. Chémia za lákavý výzor... V nasledujúcich riadkoch vám poskytneme niekoľko osožných informácií, vďaka ktorým sa snáď jednoduchšie zorientujete vo svete zdravého životného štýlu a všetkom tom, čo by v žiadnom prípade nemal obsahovať náš jedálniček a na druhej strane, čo by sme pre naše zdravie do neho mali určite zakomponovať. MAKROBIOTIKA A MAKROBIOTICKÁ STRAVA Ide o spôsob stravovania a života, ktorý je známy niekoľko tisíc rokov. V dnešnej dobe dochádza žiaľ k čoraz väčšiemu odkloneniu človeka od prírody, čoho následkom sú mnohé závažné ochorenia, s ktorými si dokonca len ťažko vie poradiť i súčasná medicína. Princípom makrobiotickej stravy je strava bohatá na obilniny, strukoviny, čerstvú zeleninu, sójové výrobky a ovocie. Vyžaduje si obmedzenie príjmu mäsa, vajec, rafinovaných potravín s malým obsahom vlákniny, soli, cukru i tuku. Makrobiotika je takpovediac rovnováha človeka s prírodou a človeka s človekom. Harmónia psychična s fyzičnom. „Snažím sa zaviesť makrobiotický životný štýl vo vlastnej rodine a tiež sa snažím vysvetľovať jej podstatu všetkým pacientom, ktorí do lekárne zavítajú. Makrobiotický tanier by mala tvoriť obilnina, strukovina a zelenina. Obilniny, samozrejme, celozrnné. Je veľmi dôležité vynechať z jedálnička napríklad aj bielu múku, keďže táto je ochudobnená o všetky výživné hodnoty a vitamíny, vlákniny. Celozrnná múka naopak všetky tieto živiny obsahuje. Biela múka obsahuje lepok, ktorý sa nalepí na črevnú mikroflóru, po istom čase poškodzuje stenu čreva, prechádza ďalej do krvi a spôsobuje celiakiu. Človek následkom tejto choroby trpí psychickými poruchami a tiež rapídne schudne. Predísť tejto chorobe a mnohým iným ochoreniam dokážeme iba vtedy, ak sa budeme viac zamýšľať nad tým, čo jeme. Je potrebné teda konzumovať celozrnné pečivo, veľa strukovín, zeleniny, ovocia, ryže natural. Ovocie by sme mali konzumovať také, ktoré sa v zásade urodí u nás a nedováža sa zo zahraničia, pretože to zrejme obsahuje pre trvanlivosť rôzne nebezpečné látky. Keďže výber zo spomínaných makrobiotických výrobkov je v súčasnosti veľmi slabý, radi by sme rozšírili sortiment našej lekárne. V rôznych hyper-supermarketoch je zakaždým zaplnených len niekoľko políc chabým výberom makrobiotík. Navyše, tu vám nikto nevie odborne poradiť, poskytnúť pomoc, vysvetliť o čo máte práve záujem“ povedala pre Naše novosti farmaceutka Eva Klein. 21. STOROČIE - - OBDOBIE PROBIOTÍK Kým 20. storočie sa definovalo ako éra antibiotík, 21. storočie je jednoznačne obdobím probiotík. Prvá zmienka o prospešnosti probiotík je už v perzskej verzii Starého zákona. Rímsky historik Plínius odporúčal pitie fermentovaného mlieka pri liečbe gastroenteritídy. Laureát Nobelovej ceny, patológ Mečnikov, ktorý pracoval v Pasteurovom ústave, takmer pred sto rokmi poukázal na to, že proces starnutia je spôsobený činnosťou toxínov, ktoré produkuje patogénna črevná flóra. Z toho vyplynul jasný záver, že zmenou črevnej flóry pravidelným požívaním jogurtu (probiotické baktérie), sa v čreve počet baktérií produkujúcich toxíny redukuje, čo následne pozitívne ovplyvňuje proces starnutia. Baktérie mliečneho kvasenia sa po stáročia využívali pri príprave stravy - jogurtov, kyslej kapusty, kvasenej zeleniny (napr. uhoriek) alebo pri konzervovaní siláže. V poslednom desaťročí sa probiotikám opäť začína venovať veľká pozornosť. Medzi prebiotiká zaraďujeme rôzne druhy vlákniny, inulín a fruktooligosacharidy. Niektoré majú sklon spôsobovať nadmernú plynatosť. Preto boli vyvinuté syntetické oligosacharidy, t.j. zmesi glukózy a difruktózy, glukózy a trifruktózy alebo glukózy a tetrafruktózy, známe ako FOS (fruktooligosacharidy), ktoré predchádzajú tomuto nepríjemnému vedľajšiemu účinku a ktoré sú pridávané do určitých potravín.V poslednom čase však existuje medzi uznávanými odborníkmi názorová zhoda v tom, že probiotiká, predtým považované za súčasť komplementárnej alebo alternatívnej medicíny, sa môžu uplatniť pri liečbe a prevencii niektorých ochorení. Probiotiká sú produkty obsahujúce životaschopné mikroorganizmy, ktoré sa dostanú do čreva v dostatočnom množstve a plne aktívne. Osídľujú vnútorný povrch čreva, čím pozitívne menia zloženie mikroflóry hostiteľa a majú tak blahodárny účinok na jeho zdravie. Najznámejšie probiotické mikroorganizmy (probiotické kultúry) sú rôzne druhy rodu Lactobacillus a Bifidobacterium, niektoré koky a kvasinky. Je vedecky dokázané, že dostatočný prísun probiotík do organizmu výrazne redukuje výskyt ochorení tráviaceho systému. ČO HOVORÍ GASTROENTEROLÓG ,,Analýzou stravovacích návykov je možné skonštatovať, že nesprávna strava spôsobuje najrôznejšie ochorenia od pažeráka až po hrubé črevo. Medzi najčastejšie vyskytujúce sa ochorenia radíme nedostatočné uzatváranie dolného pažerákového zvierača. Ako sa dostávame do hrubého čreva, mení sa aj paleta chorôb. Žiaľ, sem patria nádorové ochorenia hrubého čreva, ktoré sú jednoznačne ovplyvnené spôsobom stravy. Nadmerný príjem tukových látok v kombinácii s pikantnými látkami a pritom nedostatočný príjem ochranných látok - minerálov, vitamínov, vláknin, probiotík a stopových prvkov,“ vyjadril sa pre Naše novosti gastroenterológ Peter Salgó. Denisa Czibulka

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  2. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  3. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  6. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  9. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  2. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  3. Budúcnosť M&A v Európe
  4. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  5. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  6. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  7. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  10. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 807
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 508
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 868
  4. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 091
  5. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 041
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 645
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 606
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 501
  9. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 406
  10. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 400
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Hazard nitrianskeho vedenia s verejnými financiami

Zákaz hazardu v Nitre, za ktorý od začiatku bojoval predovšetkým primátor Marek Hattas a preto podporoval kresťanských aktivistov v zbere petície počas posledných parlamentných volieb, nemal dlhú životnosť.

Odhalili machinácie, exriaditeľ Agrokomplexu obvinenia odmieta

Kontrolórom sa nepozdávajú, okrem iného, gastroprívesy ani pás zelene za desiatky tisíc eur. Problémy zistili aj v Relax parku.

Zľava Macko, Mičovský a Kanás.

Pozitívni sú seniori v zariadení na Zobore aj pracovníčka kuchyne na Baničovej

Väčšina seniorov nemala žiadne príznaky, u dvoch sa prejavila len slabá nádcha. Pozitívni sú aj zamestnanci.

Zariadenie pre seniorov Zobor.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Úraz sa stal pri inštalovaní vianočnej gule pod stropom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na rýchlostnej ceste R1 sa dnes stala ďalšia nehoda, vodič je popálený

Po prvej nehode zomrela žena, po druhej bojuje o život muž.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Vianočné trhy v Martine budú

Druhá vlna koronavírusu slabne, no ťažko povedať, akú silu bude mať v predvianočnom období. Mesto napriek tomu pripraví vianočné trhy. Budú mať ale svoje epidemiologické pravidlá.

Už ste čítali?