Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Môžeme správnou výživou predísť civilizačným chorobám?

PROJEKT ZDRAVIE SEBE A OSTATNÝM CHCE NÁJSŤ ODPOVEĎ

„Netvárim sa ako liečiteľ ani neodrádzam ľudí od návštevy lekára. Len tvrdím,že mnohé civilizačné choroby si privodzujeme sami nezdravou životosprávou a stresmi. Naši predkovia kedysi mleli obilniny nahrubo aj s otrubami. Jedli jačmennú či ovsenú kašu s trochou omastku, v zime im bola jediným prísunom vitamínov kyslá kapusta a uhorky. My sme pred 150 rokmi začali inak spracovávať chlieb a prestali sme telu dodávať vlákninu. Je síce nestráviteľnou zložkou potravy, pomáha však čistiť črevo a vytvárať prostredie, kde sa najlepšie cítia probiotické kultúry - základ nášho imunitného systému.“ František Hodonský zo Štúrova je povolaním strojár. Robil rušňovodiča, po novembri 1989 začal podnikať v reštaurácii, v Tatrách si prenajal hotelík s lyžiarskym vlekom. Dnes kúri v autoservise, pestuje priesady, chová ovce, kozy, prasa a hydinu. „Cez deň sa starám o hospodárstvo a po večeroch pracujem na knihe. Kedysi som prečítal všetko, čo mi prišlo pod ruku - od Biblie po Leninove spisy. Možno som našiel odpovede na otázky, prečo niekto má hmotné statky a niekto nie, prečo niekto umrie na rakovinu a iný nie. Žijeme rýchlo a v strese, znečisťujeme vlastný organizmus škodlivinami a neumožníme mu, aby sa ich zbavil. O prevencii začíname hovoriť až vo chvíli, keď nám diagnostikujú chorobu.“ František Hodonský spolu s členmi Občianskeho združenia Vidím a počujem (VAP) zo Štúrova hodlajú rozbehnúť prieskum na zistenie účinnosti jednoduchej prevencie: denne treba zjesť lyžičku bežnej vlákniny, za hrsť kyslej kapusty, tekutiny dopĺňať bežným zeleným čajom. Projekt s názvom Zdravie sebe a ostatným by mal trvať jedenásť mesiacov, aby si telo obnovilo čo najviac buniek a tie „zlé“ odplavilo. Každý mesiac sa bude zdravotný stav účastníkov vyhodnocovať anonymným dotazníkom. „Z tohto prieskumu nik nebude mať finančný osoh. Vláknina a kyslá kapusta sa nedajú patentovať a neuvidíte ju v žiadnej televíznej „probiotickej“ reklame. Kapusta nie je návyková (bodaj by bola) a nedá sa ňou predávkovať. Nejde o nič, čo by nevedeli už naši predkovia a čo by bolo v rozpore s modernou medicínou. Moji najbližší si už zvykli a nie je deň, že by si nedali do úst vlákninu. Čím viac ľudí sa zapojí, tým hodnovernejšie výsledky môžeme zaznamenať. Po skončení ich vyhodnotíme a poskytneme ministerstvu zdravotníctva - nech posúdi, či sme ľuďom chceli pomôcť alebo ich nebodaj „otráviť“ kyslou kapustou.“ Svoju filozofiu František Hodonský prezentuje blogmi v centrálnom slovenskom denníku a internetovou stránkou združenia VAP. O jeho projekt prejavila záujem aj redakcia týždenníka Kanadský Slovák v provincii Ontário (Kanada). Na prelome januára a februára mu uverejnili dva materiály s tematikou odbúravania stresu zo života a prevencie civilizačných chorôb. Ponúkli mu rubriku, kde by mal odpovedať na otázky čitateľov. Miroslav Antoni Čo všetko konzumujeme v potravinách? • Základné prídavné látky - antioxidanty, ktoré predlžujú obdobie spotreby výrobku a chránia pred oxidáciou: • E 321 - butyl-hydroxyanisol. • Farbivá dodávajú výrobku farbu alebo ju vylepšujú: tartazin: E 102, žltá oranž S: E110, azorubin: E122,amaranth: E123,erytrosám: E127,čerň briliantová: E151. • Látky zvýrazňujúce chuť: glutamát: B550-553 . • Konzervačné látky chránia potraviny pred činnosťou mikroorganizmov, a tak predlžujú ich životnosť. • Kyseliny čiastočne konzervujú potraviny a dodávajú im tiež kyslú chuť. • Deriváty kys. benzoové: E210-219 , kyselina sorbová. • Taviace soli sa používajú pri výrobe syrov. Zamedzujú oddeľovaniu tukov. • Kypriace látky zvyšujú objem cesta. Pri styku s tekutinou vytvárajú plyny. • Náhradné sladidlá sú sladidlá, ktoré neboli vyrobené z cukru. • Zahusťovadlá zvyšujú hutnosť výrobku. • Želírujúce látky vytvárajú gél a tým zväčšujú hustotu výrobku. • Modifikované škroby sú látky získané chemickými, fyzikálnymi alebo enzýmovými postupmi z jedlých škrobov. • Stabilizátory udržujú fyzikálne vlastnosti výrobkov. • Emulgátory umožňujú tvorbu homogénnej zmesi dvoch a viacerých nezmiešateľných látok. • Sojový lecitín - E322 • Nosiče a rozpúšťadlá sa používajú pre uľahčenie manipulácie, aplikácie alebo použitia potravinárskych prídavných látok. Znamená to, že sa aditívum vo výrobku, do ktorého sa pridáva, dobre rozmiešava, a tak nevznikajú miesta, kde by bolo aditíva viac či menej. • Protispekavé látky znižujú schopnosť vzájomného zlepenia. • Zvlhčujúce látky chránia výrobky pred vysychaním. • Plnidlá zvyšujú objem potravín bez zvýšenia energetickej hodnoty.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  3. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  4. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  5. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  9. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  1. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 16 308
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 600
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 8 022
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 505
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 043
  6. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 6 645
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 446
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 275
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 156
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 902
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Dali by ste dieťaťu cigaretu? Mnohí áno

Dali by ste dieťaťu cigaretu, ak by si ju vypýtalo? Väčšina z nás áno. Dokumentuje to sociálny experiment a mystery shopping, ktoré zastrešila vzdelávacia iniciatíva NA VEKU ZÁLEŽÍ.

Hrozivý faul Réwaya na Kollára. Otras mozgu i ospravedlnenie

Nitra nevyužila osem presiloviek, predsa bodovala ôsmykrát v rade.

Škaredý pohľad na ležiaceho Kollára po faule Réwaya v 45. minúte. Košičan spravodlivo schytal trest do konca zápasu.

V druhom kole v Nitre otestovali takmer 41-tisíc ľudí

Väčšina ľudí využila novú aplikáciu, aj vďaka nej sa netvorili rady.

Administratívu urýchlila nová aplikácia. Mal ju inštalovanú aj Igor z Nitry.

Pozostalí čakajú na urnu tri týždne. Zosnulých po obrade dávajú do prívesu

Počet kremácií stúpol v Nitre približne o 70 percent. V posledných týždňoch spopolňujú 24 hodín nepretržite.

Vedúceho krematória Radovana Brštiaka sme zastihli v nočnej službe. Stojí pred chladiarenským prívesom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

V druhom kole v Nitre otestovali takmer 41-tisíc ľudí

Väčšina ľudí využila novú aplikáciu, aj vďaka nej sa netvorili rady.

Už ste čítali?