Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Môžeme správnou výživou predísť civilizačným chorobám?

PROJEKT ZDRAVIE SEBE A OSTATNÝM CHCE NÁJSŤ ODPOVEĎ

„Netvárim sa ako liečiteľ ani neodrádzam ľudí od návštevy lekára. Len tvrdím,že mnohé civilizačné choroby si privodzujeme sami nezdravou životosprávou a stresmi. Naši predkovia kedysi mleli obilniny nahrubo aj s otrubami. Jedli jačmennú či ovsenú kašu s trochou omastku, v zime im bola jediným prísunom vitamínov kyslá kapusta a uhorky. My sme pred 150 rokmi začali inak spracovávať chlieb a prestali sme telu dodávať vlákninu. Je síce nestráviteľnou zložkou potravy, pomáha však čistiť črevo a vytvárať prostredie, kde sa najlepšie cítia probiotické kultúry - základ nášho imunitného systému.“ František Hodonský zo Štúrova je povolaním strojár. Robil rušňovodiča, po novembri 1989 začal podnikať v reštaurácii, v Tatrách si prenajal hotelík s lyžiarskym vlekom. Dnes kúri v autoservise, pestuje priesady, chová ovce, kozy, prasa a hydinu. „Cez deň sa starám o hospodárstvo a po večeroch pracujem na knihe. Kedysi som prečítal všetko, čo mi prišlo pod ruku - od Biblie po Leninove spisy. Možno som našiel odpovede na otázky, prečo niekto má hmotné statky a niekto nie, prečo niekto umrie na rakovinu a iný nie. Žijeme rýchlo a v strese, znečisťujeme vlastný organizmus škodlivinami a neumožníme mu, aby sa ich zbavil. O prevencii začíname hovoriť až vo chvíli, keď nám diagnostikujú chorobu.“ František Hodonský spolu s členmi Občianskeho združenia Vidím a počujem (VAP) zo Štúrova hodlajú rozbehnúť prieskum na zistenie účinnosti jednoduchej prevencie: denne treba zjesť lyžičku bežnej vlákniny, za hrsť kyslej kapusty, tekutiny dopĺňať bežným zeleným čajom. Projekt s názvom Zdravie sebe a ostatným by mal trvať jedenásť mesiacov, aby si telo obnovilo čo najviac buniek a tie „zlé“ odplavilo. Každý mesiac sa bude zdravotný stav účastníkov vyhodnocovať anonymným dotazníkom. „Z tohto prieskumu nik nebude mať finančný osoh. Vláknina a kyslá kapusta sa nedajú patentovať a neuvidíte ju v žiadnej televíznej „probiotickej“ reklame. Kapusta nie je návyková (bodaj by bola) a nedá sa ňou predávkovať. Nejde o nič, čo by nevedeli už naši predkovia a čo by bolo v rozpore s modernou medicínou. Moji najbližší si už zvykli a nie je deň, že by si nedali do úst vlákninu. Čím viac ľudí sa zapojí, tým hodnovernejšie výsledky môžeme zaznamenať. Po skončení ich vyhodnotíme a poskytneme ministerstvu zdravotníctva - nech posúdi, či sme ľuďom chceli pomôcť alebo ich nebodaj „otráviť“ kyslou kapustou.“ Svoju filozofiu František Hodonský prezentuje blogmi v centrálnom slovenskom denníku a internetovou stránkou združenia VAP. O jeho projekt prejavila záujem aj redakcia týždenníka Kanadský Slovák v provincii Ontário (Kanada). Na prelome januára a februára mu uverejnili dva materiály s tematikou odbúravania stresu zo života a prevencie civilizačných chorôb. Ponúkli mu rubriku, kde by mal odpovedať na otázky čitateľov. Miroslav Antoni Čo všetko konzumujeme v potravinách? • Základné prídavné látky - antioxidanty, ktoré predlžujú obdobie spotreby výrobku a chránia pred oxidáciou: • E 321 - butyl-hydroxyanisol. • Farbivá dodávajú výrobku farbu alebo ju vylepšujú: tartazin: E 102, žltá oranž S: E110, azorubin: E122,amaranth: E123,erytrosám: E127,čerň briliantová: E151. • Látky zvýrazňujúce chuť: glutamát: B550-553 . • Konzervačné látky chránia potraviny pred činnosťou mikroorganizmov, a tak predlžujú ich životnosť. • Kyseliny čiastočne konzervujú potraviny a dodávajú im tiež kyslú chuť. • Deriváty kys. benzoové: E210-219 , kyselina sorbová. • Taviace soli sa používajú pri výrobe syrov. Zamedzujú oddeľovaniu tukov. • Kypriace látky zvyšujú objem cesta. Pri styku s tekutinou vytvárajú plyny. • Náhradné sladidlá sú sladidlá, ktoré neboli vyrobené z cukru. • Zahusťovadlá zvyšujú hutnosť výrobku. • Želírujúce látky vytvárajú gél a tým zväčšujú hustotu výrobku. • Modifikované škroby sú látky získané chemickými, fyzikálnymi alebo enzýmovými postupmi z jedlých škrobov. • Stabilizátory udržujú fyzikálne vlastnosti výrobkov. • Emulgátory umožňujú tvorbu homogénnej zmesi dvoch a viacerých nezmiešateľných látok. • Sojový lecitín - E322 • Nosiče a rozpúšťadlá sa používajú pre uľahčenie manipulácie, aplikácie alebo použitia potravinárskych prídavných látok. Znamená to, že sa aditívum vo výrobku, do ktorého sa pridáva, dobre rozmiešava, a tak nevznikajú miesta, kde by bolo aditíva viac či menej. • Protispekavé látky znižujú schopnosť vzájomného zlepenia. • Zvlhčujúce látky chránia výrobky pred vysychaním. • Plnidlá zvyšujú objem potravín bez zvýšenia energetickej hodnoty._novy_riadok_

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 329
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 16 795
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 127
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 327
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 695
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 390
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 426
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 090
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 008
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 618
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Mesto Nitra sčítalo už sto percent svojich domov a bytov

Do systému sčítania domov a bytov vstúpilo v Nitrianskom kraji zatiaľ 352 z celkového počtu 354 obcí. Celkovo je v regióne sčítaných 69 percent.

Ilustračná snímka bytového domu.

Nakazený hokejista Nitry: Niektorí nemajú žiadne príznaky, ale mňa to riadne potrápilo

Tanec na mínovom poli zranení, zlej formy a nákazy vydržal Nitranom iba (alebo skôr až?) štyri kolá. Večerná správa hovorí, že drvivá väčšinu tímu má koronavírus.

Stále svitá šanca, že hokejisti Nitry cez víkend nastúpia.

Bali ako v raji. Ako Šípoš premýšľal pri penaltách?

Nitru odpálil Nitran, vionisti natiahli šnúru

Líder Zlatých Moraviec Filip Balaj (vpravo) dal Nitre svoje prvé ligové góly v živote, v sobotu ich strelil toľko (3), čo v predošlých 9 kolách dokopy.

Nitranska nemocnica od utorka zastaví plánované hospitalizácie

Zariadenie prechádza do tretej reprofilizačnej fázy. Potrebuje ďalšie infekčné lôžka.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?