V priestoroch Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu sa uskutočnilo regionálne kolo 2. ročníka súťaže mladých somelierov Grand prix Radošinský klevner. Zúčastnili sa žiaci odborných škôl západoslovenského regiónu (s výnimkou Trenčanov, ktorí mali práve prázdniny a budú štartovať na súťaži v Námestove). Súťažiaci absolvovali písomné testy, druhou disciplínou bolo senzorické určovanie chuti
a vône, záverom samotný servis vína. Novozámocká „hotelová akadémia“ bola dejiskom súťaže prvýkrát, jej žiaci majú však na konte už niekoľko vynikajúcich úspechov. Oslovili sme trojicu skúsených „harcovníkov“ Andreu Gregorovú, Gabriela Kollára
a Adama Benczeho, ktorých mená sa už niekoľkokrát objavili na prvých priečkach výsledkových listín celoslovenských súťaží. Ročne absolvujú asi tri podobné podujatia a vzhľadom na ich skúsenosti dnes už nerobia chyby, ktoré stretávajú začiatočníkov. Keďže sú v predposlednom ročníku, už sa zaujímajú o budúce zamestnanie. „Nebol by problém uplatniť sa v tejto profesii, otázkou je, či sa podarí nájsť miesto, ktoré spĺňa naše očakávania. Je to však pekná záľuba a môže byť dobrým začiatkom dobrej kariéry,“ zhodli sa v rozhovore pre Naše novosti. Ak postúpia do národného kola
v Piešťanoch, ich nominácie prídu priamo do školy.
Mladí somelieri pracujú v „hotelovke“ už siedmy rok. „Začínali sme v období, keď somelierstvo ešte len prichádzalo do módy, nebol dostatok informácií ani odbornej literatúry,“ uviedla zakladateľka somelierskeho krúžku Blažena Felvidekyová. „Dnes už je možností podstatne viac. V prvých rokoch potrebujú žiaci získať praktickú zručnosť
a suverenitu vo vystupovaní, neskôr „nabaľujú“ nové teoretické vedomosti.“
„Úroveň somelierstva na Slovensku za posledných 5 rokov rapídne rastie, všeobecne sa urobili obrovské pokroky v kultúre pestovania, predaja a konzumácie vína. Zákazníci sú náročnejší, ale aj títo mladí somelieri sú stále lepší. Sami pátrajú po nových informáciách, naše otázky ich hneď tak nezaskočia,“ skonštatoval Rastislav Šipka, obchodný a marketingový riaditeľ dodávateľskej spoločnosti, spoluorganizátor a porotca súťaže. „Aj môj kolega z poroty Peter Kecskés bol ešte nedávno žiakom tejto školy. Dúfam, že týchto študentov budú nasledovať ďalší záujemcovia
o somelierstvo.“-ma-