Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Novozámčan Peter Kecskés odporúča víno hosťom Francúzskej reštaurácie

Peter Kecskés študoval na Združenej strednej škole hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch. Za sebou má nemalé množstvo úspechov na rôznych súťažiach. Za to, že sa dal somelierskou cestou, vďačí svojej niekdajšej učiteľke. Dnes pracuje vo Francúzske

j reštaurácii Hotela Devín ako čašník-somelier a práca mu je zároveň koníčkom. Popri zamestnaní študuje na Fakulte sociálno-ekonomických vzťahov Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka. V budúcnosti by rád vlastnil kvalitnú reštauráciu, z ktorej by návštevníci odchádzali vždy nadmieru spokojní. „Všetko sa to začalo kedysi na Stredoškolskej odbornej činnosti, keď sme spolu s ďalším spolužiakom pripravili odbornú prácu o víne. Postúpili sme do krajského a neskôr do celoštátneho kola. Tam sme získali zvláštne ocenenie. Bol to môj prvý krok k somelierstvu. Viac som sa mu venovať nemohol, keďže vtedy sa ešte tento predmet v škole nevyučoval. Dnes je už povinne voliteľným predmetom. Zúčastnil som sa na viacerých súťažiach, postupoval som od tretieho miesta až k prvenstvám. Môj bývalý koníček - somelierstvo je dnes už mojou profesiou. • Prečo ste si vybrali práve somelierstvo? Je zaujímavé ako aj celá gastronómia. Rozoznávanie jednotlivých chutí vín, ich pridružovanie k rôznym jedlám pôsobí niekedy veľmi tajomne až neuveriteľne. Mnohokrát sa ľudia pýtajú - Ako to niekto vôbec môže vedieť rozoznať do úplných detailov? Moja práca spočíva v každodennom kontakte s nápojmi, cigarami, pochutinami a koreninami. Musíme ovládať všetko v spojitosti s nimi. Veľmi ma to baví, ale keďže sa to nikde nevyučuje, som odkázaný na samoštúdium. Vo Francúzsku sú somelierske školy a dúfam, že budú čoskoro aj u nás. • V čom spočíva tajomstvo dobrého someliera? Dobrý somelier musí byť trochu psychológom, aby vedel presne odhadnúť človeka i situáciu - ako sa správne zachovať k zákazníkom, vystihnúť jeho chute i pocity a primerane mu odporučiť to, z čoho bude mať najlepší gastronomický zážitok. - Najkrajší alebo najhorší zážitok z tejto branže? Ja som večný optimista. Vyberám si len to dobré. Veď pri dobrom jedle a kvalitnom víne človek nemôže mať zlé pocity. Zadosťučinením za prácu boli isto úspechy v súťažiach, veľmi príjemnými zážitkami sú degustácie, na ktoré chodíme s kolegami. • Ste kritickým a prísnym zákazníkom? Profesionálna deformácia mi nedovoľuje byť úplným laikom. Snažím sa správať normálne. Samozrejme, záleží mi na tom, aby bolo jedlo i víno také, ako majú byť. Občas som kritický, ale v rámci normy. • V reštauráciách na Slovensku však zďaleka nie je všetko v poriadku - či už hovoríme o jedle, obsluhe, celkovej atmosfére. Čím to je? Sme málo nároční? Zákazníci na Slovensku ešte nie sú odborníkmi. Žiaľ, aj dobrých reštaurácií je u nás málo. Ľudia však čím ďalej tým viac ovládajú pojem somelierstvo a potom oceňujú aj kvalitu vykonanej práce. • V čom teda podľa vás spočíva podstata dobrej reštaurácie? Treba jednoznačne stavať na zákazníkoch. Či je reštaurácia plná alebo takmer prázdna, zákazník sa v nej musí cítiť vždy tak dobre, aby sa sem s radosťou vždy vracal. • Prečo somelier študuje verejnú správu? Chcel som mať všeobecné ekonomické vzdelanie, ktoré by ma až tak ,,nezaškatuľkovalo“. Rád by som sa v budúcnosti vybral možno aj iným profesným smerom. Hotelierstvu či gastronómii verný zostanem, ale už možno v inej pozícii. Možno by som rád vlastnil v budúcnosti kvalitnú reštauráciu vo svojom rodnom meste, kde gastronomické zariadenia na tejto úrovni chýbajú. -dcz-

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 030
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 092
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 212
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 340
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 322
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 122
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 921
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 968
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 815
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 756
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Na pomoc privolali záchranársky vrtuľník.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Triážna unimobunka je pred chirurgickým pavilónom.

Šalianske cintoríny zatvorili

Prevádzkové časy cintorínov mali byť počas nadchádzajúcich dní predĺžené, pre prijaté opatrenia sa však radnica rozhodla zatvoriť ich.

Ilustračné foto

Nitrianska radnica vymáha aj centové nedoplatky

Náklady na vymáhanie sú neraz vyššie, ako samotný dlh. Limit však nestanovia.

Ilustračná fotografia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Nitrania dnes išli na veľké nákupy aj na cintoríny

Načo budú otvorené obchody, keď môžeme ísť len do potravín a lekární? pýtajú sa ľudia aj Zväz obchodu.

V breznianskej nemocnici zomrel pacient, nepomohla ani liečba remdesivirom

Za dva týždne evidovala nemocnica desať vyliečených pacientov.

Už ste čítali?