Novozámčan Peter Kecskés odporúča víno hosťom Francúzskej reštaurácie

Peter Kecskés študoval na Združenej strednej škole hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch. Za sebou má nemalé množstvo úspechov na rôznych súťažiach. Za to, že sa dal somelierskou cestou, vďačí svojej niekdajšej učiteľke. Dnes pracuje vo Francúzske

j reštaurácii Hotela Devín ako čašník-somelier a práca mu je zároveň koníčkom. Popri zamestnaní študuje na Fakulte sociálno-ekonomických vzťahov Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka. V budúcnosti by rád vlastnil kvalitnú reštauráciu, z ktorej by návštevníci odchádzali vždy nadmieru spokojní. „Všetko sa to začalo kedysi na Stredoškolskej odbornej činnosti, keď sme spolu s ďalším spolužiakom pripravili odbornú prácu o víne. Postúpili sme do krajského a neskôr do celoštátneho kola. Tam sme získali zvláštne ocenenie. Bol to môj prvý krok k somelierstvu. Viac som sa mu venovať nemohol, keďže vtedy sa ešte tento predmet v škole nevyučoval. Dnes je už povinne voliteľným predmetom. Zúčastnil som sa na viacerých súťažiach, postupoval som od tretieho miesta až k prvenstvám. Môj bývalý koníček - somelierstvo je dnes už mojou profesiou. • Prečo ste si vybrali práve somelierstvo? Je zaujímavé ako aj celá gastronómia. Rozoznávanie jednotlivých chutí vín, ich pridružovanie k rôznym jedlám pôsobí niekedy veľmi tajomne až neuveriteľne. Mnohokrát sa ľudia pýtajú - Ako to niekto vôbec môže vedieť rozoznať do úplných detailov? Moja práca spočíva v každodennom kontakte s nápojmi, cigarami, pochutinami a koreninami. Musíme ovládať všetko v spojitosti s nimi. Veľmi ma to baví, ale keďže sa to nikde nevyučuje, som odkázaný na samoštúdium. Vo Francúzsku sú somelierske školy a dúfam, že budú čoskoro aj u nás. • V čom spočíva tajomstvo dobrého someliera? Dobrý somelier musí byť trochu psychológom, aby vedel presne odhadnúť človeka i situáciu - ako sa správne zachovať k zákazníkom, vystihnúť jeho chute i pocity a primerane mu odporučiť to, z čoho bude mať najlepší gastronomický zážitok. - Najkrajší alebo najhorší zážitok z tejto branže? Ja som večný optimista. Vyberám si len to dobré. Veď pri dobrom jedle a kvalitnom víne človek nemôže mať zlé pocity. Zadosťučinením za prácu boli isto úspechy v súťažiach, veľmi príjemnými zážitkami sú degustácie, na ktoré chodíme s kolegami. • Ste kritickým a prísnym zákazníkom? Profesionálna deformácia mi nedovoľuje byť úplným laikom. Snažím sa správať normálne. Samozrejme, záleží mi na tom, aby bolo jedlo i víno také, ako majú byť. Občas som kritický, ale v rámci normy. • V reštauráciách na Slovensku však zďaleka nie je všetko v poriadku - či už hovoríme o jedle, obsluhe, celkovej atmosfére. Čím to je? Sme málo nároční? Zákazníci na Slovensku ešte nie sú odborníkmi. Žiaľ, aj dobrých reštaurácií je u nás málo. Ľudia však čím ďalej tým viac ovládajú pojem somelierstvo a potom oceňujú aj kvalitu vykonanej práce. • V čom teda podľa vás spočíva podstata dobrej reštaurácie? Treba jednoznačne stavať na zákazníkoch. Či je reštaurácia plná alebo takmer prázdna, zákazník sa v nej musí cítiť vždy tak dobre, aby sa sem s radosťou vždy vracal. • Prečo somelier študuje verejnú správu? Chcel som mať všeobecné ekonomické vzdelanie, ktoré by ma až tak ,,nezaškatuľkovalo“. Rád by som sa v budúcnosti vybral možno aj iným profesným smerom. Hotelierstvu či gastronómii verný zostanem, ale už možno v inej pozícii. Možno by som rád vlastnil v budúcnosti kvalitnú reštauráciu vo svojom rodnom meste, kde gastronomické zariadenia na tejto úrovni chýbajú. -dcz-
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 28 561
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 474
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 918
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 288
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 143
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 858
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 735
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
  2. Miroslav Lukáč: Milý Peťko! Nechcel by som ťa ani za suseda, ani za stojan na bicykel.
  3. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
  4. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  5. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  6. Martin Borecky: Rakovina
  7. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  8. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 110
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 648
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 435
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 797
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 456
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 367
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 272
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Vpravo Anton Ulbricht, konateľ spoločnosti Tanawa, ktorá vyrába tatranskú minerálku.

V ďalšej časti seriálu Príbeh značky sme hovorili s konateľom spoločnosti Tanawa.


Jedna z odkrytých rúr. Keď ju našli, valila sa z nej voda. Betónový žľab dokončili v stredu.

Cesta praská a zosúva sa. V apríli urobia hydrogeologický prieskum.


Oravský hrad.

Na svoje si prídu všetky vekové skupiny.


Nitra v Poprade zapísala historickú otočku, góly zvratu z 0:3 na 4:3 strelili výlučne odchovanci. Corgoni vedú sériu 3:2 a v piatok môžu využiť mečbal.

Buček zažiaril a zimák onemel.


  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
  2. Miroslav Lukáč: Milý Peťko! Nechcel by som ťa ani za suseda, ani za stojan na bicykel.
  3. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
  4. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  5. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  6. Martin Borecky: Rakovina
  7. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  8. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 110
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 648
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 435
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 797
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 456
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 367
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 272
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu