Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Novozámčan Peter Kecskés odporúča víno hosťom Francúzskej reštaurácie

Peter Kecskés študoval na Združenej strednej škole hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch. Za sebou má nemalé množstvo úspechov na rôznych súťažiach. Za to, že sa dal somelierskou cestou, vďačí svojej niekdajšej učiteľke. Dnes pracuje vo Francúzske

j reštaurácii Hotela Devín ako čašník-somelier a práca mu je zároveň koníčkom. Popri zamestnaní študuje na Fakulte sociálno-ekonomických vzťahov Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka. V budúcnosti by rád vlastnil kvalitnú reštauráciu, z ktorej by návštevníci odchádzali vždy nadmieru spokojní. „Všetko sa to začalo kedysi na Stredoškolskej odbornej činnosti, keď sme spolu s ďalším spolužiakom pripravili odbornú prácu o víne. Postúpili sme do krajského a neskôr do celoštátneho kola. Tam sme získali zvláštne ocenenie. Bol to môj prvý krok k somelierstvu. Viac som sa mu venovať nemohol, keďže vtedy sa ešte tento predmet v škole nevyučoval. Dnes je už povinne voliteľným predmetom. Zúčastnil som sa na viacerých súťažiach, postupoval som od tretieho miesta až k prvenstvám. Môj bývalý koníček - somelierstvo je dnes už mojou profesiou. • Prečo ste si vybrali práve somelierstvo? Je zaujímavé ako aj celá gastronómia. Rozoznávanie jednotlivých chutí vín, ich pridružovanie k rôznym jedlám pôsobí niekedy veľmi tajomne až neuveriteľne. Mnohokrát sa ľudia pýtajú - Ako to niekto vôbec môže vedieť rozoznať do úplných detailov? Moja práca spočíva v každodennom kontakte s nápojmi, cigarami, pochutinami a koreninami. Musíme ovládať všetko v spojitosti s nimi. Veľmi ma to baví, ale keďže sa to nikde nevyučuje, som odkázaný na samoštúdium. Vo Francúzsku sú somelierske školy a dúfam, že budú čoskoro aj u nás. • V čom spočíva tajomstvo dobrého someliera? Dobrý somelier musí byť trochu psychológom, aby vedel presne odhadnúť človeka i situáciu - ako sa správne zachovať k zákazníkom, vystihnúť jeho chute i pocity a primerane mu odporučiť to, z čoho bude mať najlepší gastronomický zážitok. - Najkrajší alebo najhorší zážitok z tejto branže? Ja som večný optimista. Vyberám si len to dobré. Veď pri dobrom jedle a kvalitnom víne človek nemôže mať zlé pocity. Zadosťučinením za prácu boli isto úspechy v súťažiach, veľmi príjemnými zážitkami sú degustácie, na ktoré chodíme s kolegami. • Ste kritickým a prísnym zákazníkom? Profesionálna deformácia mi nedovoľuje byť úplným laikom. Snažím sa správať normálne. Samozrejme, záleží mi na tom, aby bolo jedlo i víno také, ako majú byť. Občas som kritický, ale v rámci normy. • V reštauráciách na Slovensku však zďaleka nie je všetko v poriadku - či už hovoríme o jedle, obsluhe, celkovej atmosfére. Čím to je? Sme málo nároční? Zákazníci na Slovensku ešte nie sú odborníkmi. Žiaľ, aj dobrých reštaurácií je u nás málo. Ľudia však čím ďalej tým viac ovládajú pojem somelierstvo a potom oceňujú aj kvalitu vykonanej práce. • V čom teda podľa vás spočíva podstata dobrej reštaurácie? Treba jednoznačne stavať na zákazníkoch. Či je reštaurácia plná alebo takmer prázdna, zákazník sa v nej musí cítiť vždy tak dobre, aby sa sem s radosťou vždy vracal. • Prečo somelier študuje verejnú správu? Chcel som mať všeobecné ekonomické vzdelanie, ktoré by ma až tak ,,nezaškatuľkovalo“. Rád by som sa v budúcnosti vybral možno aj iným profesným smerom. Hotelierstvu či gastronómii verný zostanem, ale už možno v inej pozícii. Možno by som rád vlastnil v budúcnosti kvalitnú reštauráciu vo svojom rodnom meste, kde gastronomické zariadenia na tejto úrovni chýbajú. -dcz-

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  7. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  8. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  9. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 039
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 30 174
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 167
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 197
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 550
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 577
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 536
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 727
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 420
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 842
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Galantská nemocnica.

Aj keď bola nemocnica vybudovaná ako záložná v prípade vojnových konfliktov a živelných katastrof, nikto nepredpokladal takýto pandemický vývoj - povedala riaditeľka nemocnice Alexandra Pavlovičová.

1 h
Počas veľkonočných sviatkov divadlo uvedie aj populárnu inscenáciu Povolanie pápež.

V pláne je tiež spustenie divadelného e-shopu.

3 h
Futbalisti z tretej ligy a nižších súťaží zatiaľ nemôžu ani trénovať. Archívna snímka je z jesenného duelu ViOn B Vráble - Galanta.

V Šali už vedia o odchodoch niekoľkých hráčov. Marián Süttö navrhuje zastaviť reorganizáciu.

6 h
Marián Tvrdoň je v Ústí nad Labem už sedem rokov, letné (18. 8.) 27. narodeniny však už možno oslávi na lukratívnejšej adrese.

Nitran fascinuje príbehom o nepoddajnosti.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragédiu vyšetruje polícia.

20. jan

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

23 h

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

19. jan

Zoznam miest pribežne dopĺňame.

20. jan

Už ste čítali?