Poľnohospodári budú musieť
v priebehu krátkeho času reagovať na súčasný trend otepľovania zmenou pestovaných plodín.
Podľa podpredsedu Poľnohospodárskeho družstva (PD) Devio Nové Sady Ondreja Lacu je reálne, že o 10 až 15 rokov bude na Liptove či Gemeri rovnaká klíma, aká bola doteraz typická pre Komárno alebo Štúrovo. Pestovanie plodín typických pre juhozápadné Slovensko sa podľa neho bude postupne premiestňovať na sever Slovenska, problémom však bude nedostatok pestovateľských plôch. „Predpokladám, že veľkou vzácnosťou bude voda, ktorá bude chýbať,“ uviedol Laco. Trend otepľovania sa podľa Lacu začal už pred 10 rokmi, vtedy sa ním však poľnohospodári, pestovatelia, ovocinári či záhradkári intenzívnejšie nezaoberali. „Budeme musieť veľmi dobre zvažovať, do čoho sa pustíme. Niečo zmeniť musíme, možno dôjde k výsadbe hájov, stromov. Zvažuje sa alternatíva zatrávňovania, zalesňovania, pripravujú sa aj projekty,“ uviedol Laco. PD Devio podľa neho skúšalo pestovať aj rôzne plodiny, ktoré neboli pre región typické. „Jačmeň by ešte nemal byť problémom, viac sa venujeme kukurici, slnečnici, repke olejnej, ktorá už začína odchádzať do vyšších polôh. Ostáva otázka cukrovej repy a krmovín, ktorým sa tu darilo.“ Podľa Lacu je predpoklad, že o niekoľko rokov sa budú teplomilné plodiny typické pre južnú Európu pestovať
v severských štátoch. -tasr-
Pracovníci Poľnohospodárskeho družstva v Bátorových Kosihách dokončili zväzovanie viniča a vysadili novú révu na ploche vyše jedného hektára, ktoré pribudne
k 105 hektárovej ploche už existujúceho viniča. Na výsadbu sa im podarilo získať finančnú podporu z grantov Európskej únie.
Poľnohospodári v tejto obci sa medzi prvými - už v roku 2004 - zapojili do integrovaného programu pestovania a ochrany rastlín, v dôsledku čoho značne obmedzili používanie syntetických hnojív
a agresívnych postrekov. Produkujú teda biologicky čistejšie, zdravšie ovocie.
Foto: MILANDROZD
Článok pokračuje pod video reklamou
Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom
Váš e-mail bol úspešne zaregistrovaný. Aktivujte si odber správ kliknutím na odkaz, ktorý sme vám poslali e-mailom.