Termofyzikálna metóda chudnutia
Ďalším faktorom, ktorý spoľahlivo vedie ku obezite je nepravidelné jedenie. Ako je možné schudnúť bez hladovania a drastických diét? Nenásilná forma chudnutia, ktorá využíva poznatky medicíny, psychológie a racionálnej výživy sa nazýva termofyzikálna metóda. Reguluje energetický príjem a výdaj pri optimálnej strate hmotnosti 0,5 až 1,5 kg týždenne. Základom tejto metódy je kyslíkovo-ozónový prístroj, ktorý pomáha urýchľovať metabolizmus, zlepšuje odtok lymfy, čoho dôsledkom je aj odbúranie celulitídy.
Atkinsova metóda chudnutia
Svojho času všetkým diétam kraľovala Atkinsova. Do Európy sa dostala z Ameriky, ktorá sa s nadváhou a obezitou borí už desaťročia. Vylučuje pečivo a sladkosti (sacharidy vôbec) z jedálnička, zatiaľ čo konzumáciu mäsa dovoľuje. Jej zásadou sú primerané porcie a posledné jedlo dňa sa podáva najneskôr o 20. hodine.
Konzumuje sa mrazená alebo čerstvá zelenina v malom množstve s výnimkou zemiakov, kukurice, mrkvy a reďkoviek, z ovocia nie sú povolené banány a melóny. Na zozname zakázaných potravín je aj ryža, cestoviny, pečivo z bielej múky, cukor, med a pivo. Piť sa môžu nesladené limonády a voda, autor diéty však dovolil podávať k jedlám víno. Odporúča sa jesť mäso bez kože, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, vaječné cestoviny, olivový olej, celozrné pečivo a pečivo z ovsenej múky.
Jesť menej, ale častejšie
Ak nechceme len vyzerať dobre, ale aj sa tak cítiť, mali by sme siahnuť po redukčnej diéte založenej na obmedzení príjmu energie z tukov a cukrov. Odborníci sa zhodujú, že v období chudnutia zohrávajú mimoriadnu úlohu vlákniny schopné potlačiť pocity hladu a zároveň podporiť funkciu čriev. Správne postavená redukčná diéta znamená sledovať svoj denný príjem energie, bielkovín, tukov a sacharidov, ako aj množstvo vitamínu C. Optimálny príjem základných živín organizmu zabezpečíme, ak mu denne dodáme 50 až 70 g bielkovín, 40 až 50 g tukov, 120 až 140 g sacharidov, 90 mg vitamínu C a energetická hodnota by sa mala pohybovať v rozmedzí od 4700 do 6500 kJ. Zásadou je jesť menej, ale častejšie. Odporúča sa niektoré pokrmy zo stravy vylúčiť najmä plnotučné mlieko, jogurty, smotanu, tvaroh či šľahačku.
Sedem letných nástrah
1. Ovocie
Pozor! Ovocie má veľa sacharidov. Napr. väčší banán má približne 500 kJ, čo je približne energetická hodnota 1 pečiva. Pokiaľ si dáme dva, znamená to, že sme prijali rovnaké množstvo energie ako je v 150 g kuracieho steaku so zemiakmi.
Ale napr. jahody alebo čierne ríbezle majú o viac než polovicu kalórií menej.
2. Tekuté kalórie
1 dl priemerného džúsu obsahuje 180–220 kJ. Výnimku tvorí zeleninová či rajčinová šťava, ktorá má len 80 kJ na l dl. Hlavným zdrojom hydratácie tela je stále čistá voda.
3. Alkohol
Kto by odolal a nedal si pohárik dobrého vína. 2 dl suchého bieleho vína obsahuje 440 kJ, červené 560 kJ.
4. Záhradná párty s grilovaním
Letné večery k posedeniu na záhrade priamo vyzývajú. Pri voľbe mäsa sa vyhnite tučnému bravčovému. Jedna porcia v sebe skrýva 1600–2000 kJ. Pokiaľ zvolíte kuracie alebo morčacie, skonzumujete oproti bravčovému takmer štyrikrát menej, teda asi 400–500 kJ. Vyhnite sa marinovaniu mäsa v oleji. Naložte ho do citrónovej alebo pomarančovej šťavy s čerstvými bylinkami. Alebo použite kvalitný ocot.
5. Skrytá dehydratácia
Ak je naše telo dehydrované, signalizuje, že mu niečo chýba. Nedostatok tekutín tak môže vyvolať väčšiu chuť do jedla. Pritom sa často stačí len viac napiť a hlad je preč. To však neznamená, že je dobré vynechávať pravidelné jedlo. Strážte si preto správny čas na jedlo, veľkosť porcií i pitný režim.
6. zeleninové šaláty
Skúste sa na ne pozrieť z energetického hľadiska. Pokiaľ si dám zeleninový šalát pokvapkaný citrónom a jednou lyžičkou olivového oleja, ide o veľmi diétne nízkokalorické jedlo. Ak si zvolím zeleninový šalát s opečenou slaninkou, kuracími kúskami či syrom, zaliaty niekoľkými lyžicami kvalitného, ale kalorického oleja či inej zálievky, dostanem sa na energetickú hodnotu bežného jedla. Nebojte sa teda zvoliť si k obedu morčací či kurací steak, pečený bez tuku, ale s hromadou zeleniny.
7. Nedostatok pohybu
Nie každý z nás dobre znáša horúce počasie. Mnoho ľudí sa pred slnkom schováva do klimatizovaných priestorov. Športová aktivita vonku v horúčave je pre nás nemysliteľná. Stačí ale, ak mesiac či dva jazdíte radšej všade automobilom, na druhé poschodie sa necháte vyviezť výťahom a zdržujete sa najradšej doma v chlade. S touto zmenou pohybového režimu priberiete pravidelne približne 0,5 kg za 14 dní.
Na čo by ste nikdy nemali pri redukcii hmotnosti zabudnúť?
- Jedzte pravidelne asi 4–5 x denne v menších porciách, najlepšie v intervale 2,5 až 3 hodiny.
- Udržujte si pravidelný pitný režim (2–3 litre nesladených tekutín denne).
- Dbajte, aby vaša strava bola čo najpestrejšia.
- Obmedzte jednoduché sacharidy (cukor, sladkosti, cukrovinky a pod.) a tuky (hlavne živočíšneho pôvodu, ako sú maslo, oškvarky, slanina). Preferujte tuky rastlinného pôvodu a vyberajte si nízkotučné varianty.
- Obmedzte spotrebu tzv. skrytých tukov (údeniny a tučné mliečne výrobky.).
- Zaraďujte do svojej stravy potraviny bohaté na vlákninu (ovocie, zelenina, celozrnné výrobky, strukoviny). Ovocie a zelenina by mali byť súčasťou jedálneho lístka v množstve min. 400 g s prevahou zeleniny.
- Jedenkrát týždenne môžete zaradiť tzv. odľahčovací deň. Najvhodnejší je ovocný alebo zeleninový – konzumuje sa ovocie alebo zelenina pri dodržovaní pitného režimu.
- Nechudnite rýchlo – optimálny úbytok je 0,5kg, maximálne 1 kg týždenne. Pri väčšom úbytku hmotnosti dochádza veľmi často k jojo efektu.
- Nezabúdajte na pravidelnú pohybovú aktivitu.
- Snažte sa prípadné stresové situácie riešiť inak než jedlom.