Rozvoj využívania biomasy môže ovplyvniť aj cenu mlieka. Obilie už nie je len poľnohospodárskym, ale aj energetickým produktom.
Cena obilia využívaného na vykrmovanie vzrástla podľa predsedu Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Vladimíra Chovana o viac ako 30 % a tento nárast sa môže odzrkadliť aj na cenách mlieka. Aj o nich sa diskutovalo na Kongrese Európskej asociácie mliečnych farmárov, ktorá sa minulý týždeň uskutočnila v Nitre.
„Mlieka začína byť nedostatok a „hora masla“ sa roztopila,“ zhodnotil situáciu v posledných rokoch prezident Európskej asociácie mliečnych farmárov Per – Ake Sahlberg. „Spotrebitelia boli zvyknutí na nízke ceny produktov a obilnín, dobytok bol v nadbytku. Teraz je však situácia opačná, a tak ceny dobytka budú stúpať, a tým aj cena produktov,“ dodal Sahlberg. Zdôraznil však, že Slovensko má v oblasti zvyšovania produktivity mlieka obrovský potenciál. Západná Európa v tomto smere už vraj dosiahla strop.
Dôvodom pre vyššie ceny mlieka môže byť aj nárast farmárskych cien. Tie by podľa Chovana mohli do pol roka vzrásť aj o osem percent. Aký vplyv to bude mať na spotrebiteľské ceny mliečnych produktov, nevedel povedať. Zvýšenie cien mlieka a mliečnych produktov na trhu totiž závisí aj od spracovateľov a obchodných reťazcov. Spotrebitelia sa podľa jeho slov však nemusia výrazných zmien v cenách obávať. Mlieko v Európe síce zdraželo, na Slovensku sme to však vďaka silnej korune nepocítili. „Cena mlieka na Slovensku nie je vysoká. Mnohokrát je ovocná šťava či destilovaná voda drahšia ako mlieko,“ povedal Chovan.
Autor: - petr -