25. júl 2007 o 0:00
Topoľčianske pivo: Problémy s kvalitou
Pivári v poslednom čase zaregistrovali zmenu kvality topoľčianskeho piva. Po natočení piva do pohárov rýchlo klesá pena a po čase sa úplne stratí. Prevádzkovatelia podnikov zaznamenali reklamácie.
Potvrdila nám to aj čašníčka Kristína z topoľčianskej pivárne. „Zákazníci nie sú spokojní s kvalitou topoľčianskeho jedenásťstupňového čapovaného svetlého piva. Zdá sa im riedke. Radšej si pýtajú fľaškové, alebo iné značky. Niektorí požadujú, aby sme im načapovali mix – rezané svetlé jedenásťstupňové zmiešané s čiernou Marínou, ktorú v súčasnosti nahrádzame iným druhom čierneho piva. Niektorí skúsení pivári majú podozrenie, že došlo k zmene receptúry výroby piva,“ tlmočila názory pivárov čašníčka.
Na letnej terase na Námestí M. R. Štefánika si nealkoholickým pivom hasil smäd vodič Juraj Fandly z Partizánskeho. „Topoľčianske pivo si pokazilo svoju pôvodnú chuť i vzhľad. Týka sa to aj nealkoholického piva, ktoré je akési sladkasté.“ Potvrdzuje to aj Ján Brliť: „Na pivo som bol zvyknutý. Tým, že sa zmenila kvalita, stratil som chuť a uprednostňujem iné značky.“
O vyjadrenie k zisteniam topoľčianskych pivárov sme požiadali vedenie Spoločnosti SABMiller, ktorá je vlastníkom Pivovarov Topvar. Na našu otázku, prečo došlo k zmene kvality piva, nám odpovedal technický riaditeľ spoločnosti Ján Čerkala: „Spoločnosť SABMiller, ktorá je vlastníkom Pivovarov Topvar, zachováva typické charakteristiky jednotlivých národných značiek na všetkých trhoch, kde varí pivo. Platí to aj v prípade značky Topvar. Pivo Topvar je tradičné pivo plzeňského typu s osobitnou horkastou chuťovou charakteristikou. Zachovávame všetky jeho chuťové vlastnosti a zameriavame sa pritom na zabezpečenie konzistentnej kvality podľa medzinárodných štandardov, čo znamená, že pivo musí byť vždy rovnako dobré, každá várka musí mať stabilizovanú kvalitu.“
Podľa Čerkalu výsledný produkt v pohári ovplyvňuje množstvo faktorov, od surovín cez technológie, uskladnenie až po starostlivosť priamo v prevádzke. „V posledných týždňoch sme zachytili pripomienky od našich zákazníkov, týkajúce sa predovšetkým penivosti desaťpercentného piva Topvar. Rád by som zdôraznil, že pri výrobe piva Topvar používame rovnaké suroviny ako doposiaľ – vodu z toho istého vodného zdroja, jačmeň na výrobu sladu od tradičných pestovateľov z topoľčianskeho regiónu, podobne ako chmeľ a kvasnice. Žiaľ, minuloročná úroda sladovníckeho jačmeňa na Slovensku má kvôli zlým poveternostným podmienkam iné parametre. Tomuto faktu pripisujeme aj problémy s penivosťou piva Topvar s nižšou stupňovitosťou, keďže táto základná vstupná surovina môže ovplyvniť aj penivosť. Pracujeme však na riešení tejto situácie, čo určite pozitívne zaznamenajú aj naši spotrebitelia,“ konštatuje Ján Čerkala.Autor: - krb -
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou