Nedá dopustiť ani na lokše svojej mamy. „Kedysi mala sporák s veľkou platňou, na ktorej mohla piecť aj osem lokší naraz. Dnes, hoci má už osemdesiatpäť rokov, tiež občas zavolá, aby sme si prišli pochutnať. Na stole nás potom nezriedka čaká aj tridsať lokší,“ hovorí starosta. Neprekáža mu však, ak sa na jedálničku objaví zdravá výživa. Chutia mu najmä šaláty zo sezónnej zeleniny, najmä uhorkový alebo šopský. Nikdy by však do úst nedal olomoucké syry, s ktorými sa prvýkrát stretol na vojne. „Keď sme sa priblížili ku kasárenskému vchodu, zacítil som takú príšernú arómu, že ma odradila vôbec vstúpiť dovnútra,“ spomína starosta.
Prezradil, že ho potešia aj múčniky. Jeho manželka Elena nám preto dala recept na starostov obľúbený orechový krémeš.
V domácnosti vraj za sporákom vládne takmer výlučne Elena. „My ju len zaskakujeme, hoci dcéra už dokáže sama napiecť. Manželku veľmi baví varenie aj zaváranie. Za všetko hovorí nedávna príhoda. Náhodou našla v pivnici niekoľko sedemdecových pohárov, ktorým sa nesmierne potešila. S dcérou sme sa potom čudovali, ako môže mať niekto radosť, že našiel obyčajné poháre a prácu navyše,“ hovorí Anton Mandák a dodáva, že s jednoduchšími jedlami či polievkou by si poradil aj sám. Kedysi vraj v dedinách bývali svadby, na ktorých sa zúčastňovalo aj stopäťdesiat ľudí. „Mama vtedy varila a piekla vo veľkom. Nikdy som sa síce do kuchynských prác nezapájal, ale zvykol som ich pozorovať. Dnes mám vďaka tomu aspoň približnú predstavu o tom, čo sa má akým spôsobom pripravovať.“ Keďže starosta je poľovník, zvykne s kamarátmi uvariť guľáš.
Orechový koláč
Nachystáme si najprv dve cestá. Plech predtým nezabudneme vystlať papierom na pečenie. Jedno cesto pripravíme zo šiestich bielkov, polievkovej lyžice hrubej múky, 15 dkg práškového cukru a rovnakého množstva mletých orechov. Krém z dvanástich žĺtkov, troch polievkových lyžíc hrubej múky, jedného vanilkového cukru a pol litra mlieka uvaríme na kašu a necháme vychladnúť. Do tejto zmesi potom vmiešame jedno maslo a 25 dkg práškového cukru. Na plát upečeného cesta natrieme krém, prikryjeme druhým plátom a polejeme čokoládovou polevou. Krájame na rezy.