Pondelok, 19. apríl, 2021 | Meniny má JelaKrížovkyKrížovky

MONITOR

V Kravanoch tábor už aj pre dospelých
Sikeres kézműves foglalkozások - alkotótábor Karván, felnőtteknek is
Karván,egy közeli faluban, először 2002 augusztusában rendeztek alkotótábort gyerekeknek. Az első alkalom sikerén felbuzdulva jött létre a KORAVA Duna menti kulturális és régiófejlesztési egyesület, aminek fő célja a megfelelő szabadidőbeli foglalkozás biztosítása a fiatalok számára és természetesen a falu kulturális életének fejlesztése. A szervezők évről évre kénytelenek voltak bővíteni a kézműves tevékenységek palettáját, hiszen az érdeklődés igencsak nagy volt. Éppen ennek köszönhető, hogy az idén létrejött a felnőttek alkotótábora is.
„ A táborban különféle kézműves foglalkozásokat ismerhetnek, tanulhatnak meg a gyerekek. Dolgozunk például csuhéval, drótozással,foglalkozunk, gyöngyfűzéssel, szalmázással. A gyerekek megismerhetik a kosárfonást, virágkötözést, agyagozást, gyertyakészítést, batikolást. Minden idelátogatót községünk kellemes környezete fogadja majd,“ meséli a szövetség elnöke Csollár Petronella. Az évek során táborunkba ezidáig közel 500 gyermek látogatott. Az érdeklődés egyre nagyobb, nemcsak a gyerekeknél, hanem már a felnőtteknél is. Éppen ezért rendeznek augusztus 15-től 19-ig alkotótábort felnőtteknek is. Jelentkezni augusztus 10-ig lehet. Ha esetleg előfordulna, hogy ezt a dátumot elmulasztják, vagy valamilyen más oknál fogva nem felelne meg, erre is gondoltak a szervezők. „ Természetesen ez is eszünkbe jutott. Szeptemberben, illetve októberben is gondolkodtunk. Úgy tervezzük, hogy megszólítanánk az iskolákat, segítségükkel még többen juthatnak információhoz a táborral kapcsolatosan. Ősszel viszont csupán hétvégi tábort tervezünk. Mivel ez fizetett tábor, természetes ehhez módosítjuk majd az összeget is,“ nyilatkozta lapunknak Csollár Petronella. A KORAVA egyesület nem csupán a táborok megszervezésével támogatja Karvát. Ezen kívül különféle pályazatokból nyert anyagi támogatást is nyújt és más kulturális rendezvényeket is szervez. Kézműves foglalkozásokkal jelen van a húsvéti és a karácsonyi vásárokban is szerte Szlovákiában. Ha érdeklődést nyilvánítanának, a táborral kapcso- latosan bővebb információhoz a 0905/930994-es számon, vagy www.korava.extra.hu weboldalon juthatnak.
-dcz-

Oblastná výstava exotického vtáctva bude v Nových Zámkoch
A kerületi egzotikus madarak kiállítása Érsekújvárban lesz
Az idei kiállítás megszervezésének köszönhetően a Szlovákiai Tenyésztők Szövetségének szervezetéhez új tagok csatlakoztak. A városi szinten működő szervezet amely immár néhány évtized óta létezik, a komáromi kerületi választmányhoz tartozik. Az állatkiállítást idén második alkalommal rendezték meg Érsekújvárott.
Az idei kiállításon sok érdekes példányt csodálhattak az idelátogatók. Kalitka-kalitka mellett, érdekes- soha nem látott állatokkal, idegen fura nevekkel a házikók ajtaján. Félénk és szelíd, ingerült , közvetlen és bátor – csibész módon pózolva a fényképezőgép előtt. Mind gyö- nyörű a maga ismételhetetlen különlegességében. Ez a kiállítás nem volt az első és a sikeréből kiindulva bátran állíthatom- az utolsó sem, melyet az érsekújvári alapszervezet tagjai rendeztek. „ Februárban pontozható házinyulak kiállítását rendeztük. Összesen 120 darab házinyúl volt kiállítva. Ezen kívül ígéretet kaptunk, hogy a kerületi egzotikus madarak kiállítását itt Érsekújvárban fogják megszervezni, mivel az itteni körülmények kedvezőbbek mint Komáromban,“-nyilatkozta a szervezet titkára Bóna Barnabáš. A számtalan különleges állaton kívül, az idelátogatóknak még egy szenzációval szolgáltak a szervezők -lovashintón kocsikázhatott minden elfáradt állatkedvelő. „ A kiállításon 50 házinyúl látható, 170 különféle galamb, díszmadarak, 50-60 darab egzotikus madár, 200 kanári. Ezen kívül vannak fácánok és sokfajta baromfi. Vannak rendhagyó, különleges példányok is. Szeptemberben ismét szeretnénk egy ehhez hasonló kiállítást rendezni, akkor viszont az állatok díjazva lesznek.“ Múlt éven nagy sikert aratott a kiállítás, akkor 2500 látogatónk volt,az idei ennek méltó útódja lett. Ahogy Bóna Barnabáš elmondta, sok munka van a megszervezéssel, de megéri. A Szlovákiai Állattenyésztők Szövetségének alapszervezete a kiállításokon kívül minden hónap harmadik vasárnapján börzéket szervez a Novocentrum piacterén.
-dcz-

Archeologický letný tábor v Iži
Régészeti nyári iskola diákoknak
Izsa. Régészeti nyári iskolát szerveznek a visegrádi négyek diákjai számára a római kori erődítményéről híres településen. A 15-20 fős csoportok három turnusban érkeznek a nyári iskolába, melynek célja „az elméleti tudás gyakorlati alapokra helyezése” – tájékoztatott Klára Kuzmová archeológus. A hét éve folyamatosan működő nyári táborban a fiatalok tanulmányait ezúttal pozsonyi, révkomáromi, túlkomáromi és győri szakmai látogatásokkal teszik színesebbé a szervezők. Az Izsa közelében felefedett három hektáros területű erődítményt Marcus Aurelius, a filozófus császár korában építették. A római kori régészeti lelőhelyen 1978-tól folytatnak ásatásokat.
-sita-

Mestská polícia rieši najmä rušenie nočného kľudu a vandalizmus
A városi rendőrség leginkább vandalizmussal és csendzavarással küzd
„ Az emberek még mindig félnek bejelentést tenni a 159-es rendőrségi hívószámon,“ mondja Tököly Jozef, a városi rendőrség parancsnokának helyettese. Július végén erős vihar tombolt Érsekújvár utcáiban. A vihar követ- kezményeinek elhárításaban a városi rendőrségnek is szerepe volt. A rendőrök azonnal feltérképezték a kalamitás nyomait. Segítségük többek közt abból is állt, hogy az emberek az ingyenes rendőrségi hívószámra napok múlva is bejelentést tehettek a vihar okozta károkról. Ez kivételes és váratlan szituáció volt, hiszen az időjárás nem befolyásolható. A legnagyobb problémát mégis a vandalizmus, garázdálkodás és az éjjeli csend zavarása okozza a rendőrségnek.
„A porcinkula ünnepség alatt olyan esetek fordultak elő, mikoris négy vállalkozó kedvű fiatalembernek nem volt engedélye árusításhoz a Fő téri vásárban. Ezeket a helyszínen pénzbírság- gal büntettük és ezt követően kiutasítottuk a vásárból,“ mondja Tököly Jozef, az érsekújvári városi rendőrség parancsnok-helyettese. Elmondása szerint a vásár alatt az emberek nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztása következtében, néhány alkalommal bejelentés érkezett az éjszakai csend zavarása miatt. Pénzbírsággal súlytotta a rendőrség azt a városunkba látogató urat is, aki nem volt hajlandó a mozgóbüféjét éjfélkor becsukni-ahogy ezt a rendőrség megszabta. Továbbá jelenleg is vizsgálják azt az ügyet, amikor néhány férfi a Gúg utcában kitörte az egyik épület üvegfalát. A rendőrség a bejelentést követően egy közeli kocsmában talált rá a már „közismert“ érsekújvári vandálokra. „ A legnagyobb problémát a vandalizmus, gyújtogatás okozza. Sajnos ma már szinte napirenden van az a jelenség, mikor éjjeli órákban szórakozóhelyekről hazatartó fiatalok felgyújtják vagy szétrúgják a szemetes konténereket. Az elkövetőket nem egyszerű dolog tetten érni, elkapni,“ folytatja Tököly. Elmondása szerint az emberek még mindig félnek bejelentést tenni a 159-es számon. „Szeretnék ezúttal minden becsületes lakost afelől biztosítani, hogy a bejelentéskor mi nem kérünk személyes adatokat. A bejelentés névtelen is lehet. Ha valaki mégis megadná a nevét, ezt az adatot a rendőrség nem adja ki.“ A vandalizmussal összefüggő esetek többségében 18-22 éves emberekről van szó. „ Sajnos ez a jelenkor fiataljainak szórakozási módja , ami véleményem szerint elég szomorú. A legnagyobb bajt a vandalizmus, garázdálkodás és az éjszakai csend zavarása okozza,“ mondta végezetül Tököly.
-dcz-
Návrh na územný plán Alžbetinho ostrova po dvoch rokoch neprešiel
Elutasították az Erzsébet-sziget területfejlesztési tervezetét
Az Erzsébet-sziget fejlesztési terve is része Komárom területfejlesztési tervezetének. Ennek tenderét az Atelier Olympia tervezőmérnöki vállalat nyerte el. Annak ellenére, hogy a területfejlesztési tervezet elkészült, a júliusi ülésen a képviselők ezt nem szavazták meg. Konkrét módosító javaslatokat nem tettek. Igor Petrot is, a tervezet egyik alkotóját, sok éves tapasztalata ellenére meglepte a képviselők elutasító reakciója.
A júliusi ülés problematikusabb munkapontjai közé az Erzsébet-sziget területfejlesztési tervezete is tartozott. Ez a dokumentum a város további fejlesztésének koordinálását segíti, lehetőséget ad anyagi támogatások megszerzéséhez különféle alapokból. Invesztorok segítségével tovább fejlesztheti a város ezen részét. A tervezet kidolgozása 2005-ben kezdődött el. Azóta mindkét oldal-a város és a tervezőmérnöki vállalat is, számtalan szaktalálkozást abszolvált. A tervjavaslatot Igor Petro, az Atelier Olympia vállalat képviselője mutatta be a képviselőknek. „ Komárom vezetősége minket bízott meg az Erzsébet-sziget területfejlesztési tervezetének kidolgozásával. Annak ellenére, hogy a tervezetet elkészítettük, a képviselők részéről a mai napig nem született döntés.“ Meglepő módon a képviselők azt kifogásolták, hogy a vállalat nem komáromi. „ Talán jobb lenne városunknak, ha valaki olyan kapta volna ezt a feladatot, akihez városunk közelebb áll“- hangzott el a képviselők soraiból. „Munkánkat egész Szlovákia-szerte végezzük, szaktudásunkat nem egy városban bizonyítottuk.Természetesen mindenkinek joga van kinyilvánítani a véleményét. Meg kell mondjam, hogy minden esetben mielőtt munkánkat megkezdjük, alaposan áttanulmányozzuk a problematikát. Erre két év alatt bőven volt időnk,“ folytatta Petro mérnök. Hogy milyen sors vár az Erzsébet-szigetre, azt ebben a pillanatban senki nem tudja. „Valószinűleg az anyag ismét visszakerül a szak- bizottságokhoz és ezután újra a képviselők kezébe. Érdekes módon a képviselők módosító javaslatokat nem tettek, csupán azt kifogásolták, miért nem komáromi kapta meg ezt a tendert,“ nyilatkozta lapunknak Kovács Péter a hivatal vezetője. „A területfejlesztési tervezetet a város rendelte meg saját szükségére. Mivel a képviselők most nem szavazták meg, mi sajnos ebben a pillanatban nem tudhatjuk miben rejlik a probléma. Két éven keresztül tárgyaltunk, kommunikáltunk, továbbá a város jóváhagyta azt a dokumentumot is amely számunkra egyfajta útbaigazítást jelentett a tervezet tökéletes és hibátlan kisdolgozásához a város elképzelései szerint. Jelenleg el sem tudom képzelni hogyan tovább. Az anyagba minden módosítást beiktattunk, a városnak kell döntenie hiszen pénzt és időt fektetett a tervezetbe. Már két éve tart ez az ügy, ami teljesen rendben volna, de bevallom azt hittük, hogy ma lezárhatjuk ezt az ügyet,hogy a képviselők jóváhagyják a tervezetjavaslatot,“ mondta el Igor Petro.
-dcz-

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

 1. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
 2. Zase pozeráte do obrazovky? Radí fyzioterapeut aj očný lekár
 3. Nech trénujete kdekoľvek, nikdy nešportujete sami
 4. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
 5. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
 6. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
 7. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
 8. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
 9. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
 10. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
 1. V COOP Jednote aj počas pandémie vybavíte všetko
 2. DPDgroup zanalyzovala správanie zákazníkov počas pandémie
 3. Čo bude v 2021 inak pri stavebnom povolení pre domy
 4. Konečne! PLANEO Elektro opäť otvára predajne
 5. Nech trénujete kdekoľvek, nikdy nešportujete sami
 6. Obnoviteľné zdroje energie na FVT
 7. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
 8. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
 9. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
 10. Firmy požadujú väčšiu flexibilitu
 1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 30 522
 2. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 21 583
 3. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 18 453
 4. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 627
 5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 8 565
 6. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 8 304
 7. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 8 003
 8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 835
 9. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 681
 10. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 7 418
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Prvú dobrú šancu Nitry mal v 34. minúte Matej Franko (s loptou), zblízka ale hlavičkoval nad a Senica zakrátko dala na 0:3.

Pátranie po hlbšej odpovedi na zdanlivo plytkú otázku.

8 h
Prvú dobrú šancu Nitry mal v 34. minúte Matej Franko (s loptou), zblízka ale hlavičkoval nad a Senica zakrátko dala na 0:3.

Pátranie po hlbšej odpovedi na zdanlivo plytkú otázku.

8 h
Tento muž lúpil v banke v Mlynoch. Krátko predtým ho kamera zachytila bez rúška na toaletách.

Muž, ktorý kričal Allahu Akbar, poklepal pracovníčku banky hlavňou po ramene.

2 h
Vo februári robili na lávke záťažové skúšky.

Výber ešte musia potvrdiť poslanci.

3 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Martin Spano, rodák z Čaky.

16. apr

Martinčanka úprimne o tom, aké tienisté stránky prináša život s peknou tvárou.

18. apr

Ďalšie obce hlásia nulovú pozitivitu.

18. apr

Staré železničné teleso medzi Považskou Bystricou a Púchovom prerábajú na cestu. Nosice sa bránia, narastie im počet áut. Projekt je však už rozbehnutý.

10 h

Už ste čítali?