„Podučila som sa tomu veľmi skoro. Už ako desaťročná som vedela pripraviť zopár jedál. Keď som sa vydala, mala som na starosti celú rodinu, vrátane manželovho vtedy ešte len trinásťročného brata, lebo svokru zmohla choroba,“ prezradila Jolán, ktorá pochádza z Veľkého Medera. Prispôsobila sa však manželovým chutiam a osvojila si recepty na tradičné žihárecké jedlá.
Medzi starostove najobľúbenejšie pokrmy patria ovocné kysnuté koláče. Jolán ich pripravuje z čerstvého, ale aj mrazeného ovocia, ktoré mixérom zomelie a zmieša s cukrom a mletým makom. Cesto na koláče vraj musí byť tenké. Na jeden pekáč je podľa jej slov ideálne použiť tridsaťpäť dekagramov múky. Z jedného kila tak možno pripraviť až tri plechy koláča. Cesto sa upečie v priebehu pätnástich minút. Napokon sa koláč posype pomletými slivkami.
Jolán tvrdí, že rovnako dobre chutí aj slaný. Starostova manželka múku zmieša s kyslou smotanou, ale zjemňuje ju tiež smotanou na šľahanie, aby cesto nebolo veľmi husté. Pridá soľ, jedno vajce, ochutí vegetou a dobre premieša. Navrch poukladá pokrájanú slaninu alebo klobásu a dá zapiecť. „K tomu odporúčam podávať dobrú kyslú polievku, napríklad fazuľovú. Manžel však nedá dopustiť na sladké. Zemiakové prívarky má rád bez mäsa, a vždy ich posype cukrom,“ prezradila o starostovi jeho manželka.
Baranyayovcom najviac chutia tradičné pokrmy maďarskej kuchyne, ale rovnako vedia oceniť bryndzové halušky. „Keď do obchodu príde bryndza, v ten deň musia byť halušky na stole. Ak cestujeme smerom do Nitry alebo Vysokých Tatier, typické slovenské jedlo si v reštaurácii určite objednávame,“ dopĺňa starosta, ktorý poradil vyskúšať aj žihárecké zemiakové placky. Kedysi ich vraj pripravovali vo veľkých zliatinových hrncoch. „Keď som slúžil na vojne, zvykli mi z domu priniesť zopár placiek. Českí vojaci ich najprv nechceli, ale keď ich ochutnali, zapáčili sa im,“ dodáva starosta.
Autor: ANNA SALVOVÁ