Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

MONITOR

Úspešná spolupráca so zahraničím

Sikeres együttműködés külföldi befektetőkkel

A falvak és városok igyekeznek minél tágabb méretekben kihasználni az Európai Uniós támogatásokat, együttműködést kialakítani a külföldi befektetőkkel. Éppen ezen szempontok megfelelő kombinációjának köszönhetően javítják a járdákat, utakat, rekonstruálnak vagy új épületeket,lakásokat, cégeket építenek. Noha céljukat igyekeznek önerőből is elérni, terveik megvalósításához ez nem elegendő. A külföldi befektetők érdeklődése a szlovákiai falvak-városok iránt hol nagyobb, hol kisebb. Egy viszont biztos, egyrészt az általuk kialakított vállalatok révén több pénz jön a költségvetésbe, másrészt munkahelyek létesülnek. Naszvad ezen a téren szerencsésnek mondható. „ Nem- rég utakat rekonstruáltunk és a buszmegállókat újítotuk fel. Igaz, ez kilométerekben nem sok, de a község fejlődésében nagy lépés előre,“ mondta el Haris Jozef, Nasz- vad polgármestere. A falu egy részén a kanalizációt is sikerült felújítani és mivel az utak borzasz- tó állapotban voltak,sikerült a két munkát összehangolni. „ A rekonstrukciós munkák 15 millió koronás befektetést igényeltek, a község 5 %-al járult hozzá az ösz- szeghez. A pályázatot 2005-ben adtuk be. Ugyancsak ebben az évben fejeződött be egy olasz vállalat felépítése, melynek költsége 1, 7 milliárd korona volt. Ma ennél a cégnél több mint 200 ember dolgozik, ezek hetven százaléka naszvadi teszik. Jelenleg épül egy újabb, szintén olasz vállalat, amelynek gyártócsarnokainak 3500 négyzetméteres területén hűtőelemeket fognak gyártani. A vállalat ezidáig is működött, igaz, csak provizórikus helyiségekben. Az építkezési munkákat ez év decemberében fejezik be és januártól mintegy 50 embernek adnak majd munkát,“ folytatta a polgármester. Egy német cég is Naszvad községét választotta,hogy itt leányvállalatot létesítsen, ugyanis ennek a társaságnak Németországban, Svájcban, az Egyesült Államokban és Japánban is vannak gyárai. Világítótestek komponenseinek gyártásával foglalkoznak. Ez esetben a gyár 4000 négyzetméteren épül és 200 embert fog alkalmazni. „ Októberre tervezik az építkezés befejezését, novemberben kezdődne el a gyártás. Az ipari parkot bővíteni szeretnénk.Lehetőségünk lett volna egy spanyol céggel való együttműködésre is, de sajnos abban az időben az ingatlanok tulajdonjogai még nem voltak rendezve. Meglátjuk, mit hoz a jövő. “ A polgármester elmondása szerint a naszvadiak annak is köszönhetik a külföldiek érdeklődését, hogy „szerények vagyunk“. „Fordulópontnak tekintem azt, amikor 6 évvel ezelőtt egy olasz delegációt fogadtunk. Az első olasz vállalat elégedett volt velünk és ennek híre messzire eljutott,ami sok változást hozott magával. Sajnos Naszvadon a mai napig nincs termálfürdőnk. Próbáltunk invesztorokat szerezni, de amíg nincs fúrás, addig nincs érdeklődő sem. Jelenleg ezen dolgozunk, reméljük, hogy községünkben ezt is sikerül kiépíteni,“ tette hozzá Haris Jozef.

Skryť Vypnúť reklamu

-czd-

 

Redukcia počtu matričných úradov

Az Udvard kistérségbeli falvak polgármesterei sem helyeslik a tervezett lépést

Az Udvard nagyközséghez közeli faluban találkozott tegnap az Érsekújvári és Komáromi járás tizenöt településének polgármestere. Simon Zsolt MKP-s parlamenti képviselő a jelenlévőknek röviden összefoglalta az anyakönyvi hivatalok megmaradása érdekében indított országos aláírásgyűjtési akció lényegét, amelynek ő az egyik kezdeményezője. Simon elmondta, a kormány szándéka szerint január elsejétől az eddigi 974 anyakönyvi hivatal helyett csupán 197 maradna, ami gyakorlatilag azt jelentené, hogy a hivatali ügyintézés bonyolultabbá, időigényesebbé és drágábbá válna a lakosok számára. „Az anyakönyvi kivonatok igénylése, a házasságkötéssel kapcsolatos elintéznivalók, vagy a telekrendezésekhez szükséges kivonatok beszerzése miatt egyaránt utazniuk kellene az embereknek Udvardra” – egészítette ki az elmondottakat Timoranský.

Skryť Vypnúť reklamu

Hóka László, Kürt polgármestere elárulta, a falujukban közel száz éve működik anyakönyvi hivatal, és Fűrről is ide járnak intézkedni az emberek. Állítólag itt található az ország legkisebb anyakönyvi és építésügyi hivatala. „El sem tudom képzelni, hogy a helyiek Udvardra, vagy Érsekújvárba utazzanak minden elintéznivaló miatt. Ritkították a busz- és vonatjáratokat, nem olyan egyszerű a közlekedés még a járási székhelyre sem, nem még Udvardra” – mondta Hóka. A polgármester úgy érzi, megint egyfajta helyi nemzeti bizottságokká válnának, és az önkormányzatiság veszítene eddigi fontosságából. „Jelenleg három település ügyeit intézzük az anyakönyvi hivatalban, ha megszűnnek a környező településeken ezek a hivatalok, csaknem egy tucat község kerül át hozzánk. Nagyközségünk lakosai ilyen értelemben nincsenek veszélyben, nekik nem kell majd utazniuk. Mégis úgy gondoltam, csatlakozom a tiltakozókhoz, mivel elsősorban a lakosok érdekeit kell figyelembe venni” – hangsúlyozta lapunknak Kálazi József, Udvard polgármestere.

Skryť Vypnúť reklamu

(száz)

Nem csak anyakönyvet vezetnek

A találkozón részvevő polgármesterektől megtudtuk, egy-egy faluban az anyakönyvi hivatalok munkatársai egy csomó más munkakört is ellátnak, tehát az anyakönyvi hivatalok megszüntetésével nem fog csökkeni az alkalmazottak száma. Ott, ahol megmarad a hivatal, jóval több munka lesz, amit nem biztos, hogy győzni fognak a jelenlegi alkalmazottak. A petíció aláírói arra kérik a kormányt és a palamentet, ne támogassák az anyakönyvi hivatalok csökkentéséről rendelkező törvényjavaslatot.

(száz)

Znižovanie počtu zamestnancov

Csökkentették az alkalmazottak számát

„A mi hivatalunkban eddig mintegy 14 százalékos leépítés történt, és további elbocsátásokat már nem is tervezünk ebben az évben” – tájékoztatta lapunkat Helena Bohátová az Érsekújvári Körzeti Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal igazgatónője. Április elsejétől a munkaügyi hivatalok új szervezési rendre tértek át, ennek következtében több ember feleslegessé vált, de a hivatalok többségében hónapokon át nem tudták, hány embert érint a karcsúsítás. (A kormány határozata értelmében az állami alkalmazottak számát húsz százalékkal csökkenteni kellett, ami érintette a munkaközvetítő hivatalokat is.) Érsekújvárban a 323 alkalmazott közül mintegy hatvan került volna az utcára, de nem így történt. Az érsekújvári hivatal igazgatója a tervezett leépítés előtt megismerkedett a kihasználtságot felmérő vizsgálat eredményeivel, ezt követően döntött arról, hogy az érsekújvári körzetben 25 szociális szolgáltatói munkahelyet, 13 szociális és családi ügyekkel foglalkozó állást, továbbá hét – az egyes osztályok munkáját összehangoló – hivatalnoki posztot tudnak nélkülözni. Május és június folyamán hat munkahelyet szüntettek meg a járási székhelyen, augusztusban pedig több hivatalnoktól is megváltak. Eddig összesen harminckilenc munkahelyet szüntettek meg a körzetben, ebből tizenhetet Érsekújvárban, kilenc-kilenc munkahelyet a vágsellyei és a párkányi kirendeltségeken, további négyet pedig Nagysurányban. A leépítés a munkanélküliségi ráta csökkenésének a következménye is volt, június végén az Érsekújvári járásban a diszponibilis, azaz lehetőség esetén azonnal munkába álló állástalanok aránya nem haladta meg a 8,51 százalékot, ami mintegy 5800 főt jelent. A hivatal átvételekor az Érsekújvári járásban 10,5 százalék volt a munkanélküliség aránya, a hivatalos statisztikai eredmények szerint májusban is csak az országos átlagot tükröző 9,45 százalékos volt a munkanélküliség. Az érsekújvári körzeti hivatal dolgozóitól megtudtuk, idén ősszel is megszervezik az állásbörzét a régióban élő álláskeresők és a pályakezdők számára.

(száz)

 

Novozámocké hydranty sú v alarmujúcom stave

Érsekújvárban kritikus állapotban vannak a tűzcsapok

A klimatikus változások eredményeként immár megszokot jelenség a hirtelen jött erős zivatar, melyet intenzív villámcsapások kísérnek. A természeti jelenségeket nem tudjuk befolyásolni, ám a következmények kivédésére biztonságunk érdekében legyünk elővigyázatosak! Vihar esetén kapcsoljuk ki az elektromos készülékeket, rendszeresen elenőrizzük a tűzcsapok és a füstelszívók rendeltetésszerű működését. A tűzoltóság munkáját gyakran az emberek hanyagsága nehezíti.

A tűzcsapok ellenőrzését minden esetben a tulajdonosnak, illetve házkezelőségeknek kell elvégeztetni szakemberek által. Ezt legalább egyszer egy évben kéne megtenniük, ellenőrizni működőképesek-e? Ezeket az ellenőrzéseket az érsekújvári Tűzoltó-, és Mentőszervezet is végzi. Óriási problémát jelentenek a vandálok. Ellopják a tömlőket és a csapokat is. A probléma egyik részét a belső csapok alkotják a másik –lényeges részét pedig a külső tűzcsapok. Az utóbbiból városunk területén körülbelül 450 van. Ebből a tűzoltóság használatára 37 van kijelölve. A tűzoltók szerint ez túl kevés, a vízművesek szerint pedig még sok is. Sok esetben a tapasztalat az, hogy bár van külső tűzcsap, ezt aszfalt borítja, így természetesen használhatatlan. A tűzoltók munkáját az is nagyon segítené, ha kapnának egy rajzot, melyben ki volna jelölve az összes használható tűzcsap. „ Előfordult már az is, hogy tűzesetben még a polgármester sem tudta, hogy hol van a tűzcsap, így vizet a közeli szövetkezetből kellett húzni. Ami a lakóházakat illeti, a törvény megszabja, hogy minden emeletnek rendelkeznie kell tűzcsappal. A hétnél több emeletes házak tetőszerkezetén pedig füstelszívók is szükségesek. A Lakáskezelőséggel és a Lakásszövetkezettel együttműködve rendszeresen ellenőrizzük ezen berendezések állapotát. Vannak még hibák, de jó úton haladnak. Az egyes hiányosságok eltávolítására türelmi időt adunk, azután ismét leellenőrizzük, elhárították -e a hibákat. Sajnos így volt ez Párkányban annak idején, annál a nagy tűzesetnél. Ott is hibák merültek fel, de időt adtunk a javításokra, mely alatt tűz ütött ki és a füstelszívók nem voltak működőképesek,ugyanis nem sokkal azelőtt javították a tetőt és ezeket betakarták“, mondta el lapunknak Spiššák Viliam, a tűzoltóság megelőzési részlegének vezetője. Elmondása szerint a tömlők 10-15 évig probléma mentesen működhetnének,de mivel a vandálok megrongálják, ellopják a csapokat meg a tömlőket, megegyezés született, melynek értelmében a tömlők a ház gondnokánál lesznek elhelyezve. „A 2-3 emeletes házaknál sokszor azzal is találkozunk, hogy építésükkor elfelejtettek vizet húzni a tűzcsapokhoz. A szekrény létezik, de mindössze dísznek jó, ugyanis víz nélkül természetesen használhatatlan,“ folytatta Spiššák Viliam. Komáromban nemrég villám csapott egy családi házba. Igaz, hogy egy családtag sem szenvedett sérülést, az anyagi kár kb. 1,5 millió korona. Ezen a házon nem volt villámhárító. Érsekújvárott úgy tűnik jobb a helyzet. „A villámhárítók ellenőrzését öt évente végezzük. Legutoljára ez a múlt év végén és ez év márciusában valósult meg, az állapotuk kielégítő.“ A külső tűzcsapokat egyszer évente kéne, hogy a Vízművek ellenőrizze. Nem hivatalos forrásból megtudtuk, hogy a városunk területén összesen 450 külső tűzcsap létezik. A tűzoltóságnak kijelöltek száma 37, de ez a szám természetesen nem végleges. Ha kell és szükség lesz rá, többet is hajlandóak kijelölni. Az ellenőrzést, mint megtudtuk- évente kétszer végzik, a legközelebbi alkalommal ezt a Vízművek a tűzoltósággal egyetemben teszi majd.

-czd-

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

 1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
 2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
 3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
 4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
 5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
 6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
 7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
 8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
 9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
 10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
 1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
 2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
 3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
 4. Hygge ako životný štýl
 5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
 6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
 7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
 8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
 9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
 10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
 1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 061
 2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 547
 3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 895
 4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 242
 5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 993
 6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 8 636
 7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 325
 8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 935
 9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 726
 10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 625
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Aby zabránili špekuláciám, originálny QR kód sa v krátkych časových úsekoch obnovuje.

5 h
Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

23 h
Oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny v nemocnici v Galante.

Vo štvrtok ležalo v červenej nemocnici v Galante 117 pacientov.

21 h
Ilustračné foto.

Nájdená žena nejavila známky života.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

21 h

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

22. jan

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

19 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?