Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

monitor v maďarskom jazyku

II. ročník medzinárodnej výstavy a veľtrhu

Második nemzetközi kiállítás és vásár – KOMexpo 2007

A KOMexpo 2007 második évfolyamának sikeréhez az is nagy mértékben hozzájárul, hogy az idén új helyszínen, a Selye János Egyetem innovációs központjában kerül megrendezésre, amely a tavalyi helyszínhez képest szebb és modernebb környezetet biztosít a termékek és a szolgáltatások bemutatására. Annak ellenére, hogy a kiállításra az érdeklődők jelentkezési lapjaikat szeptember 10-ig küldhették be, a szervezők továbbra is várják azok jelentkezését, akik a szabadtéri kiállítórészeken szeretnék bemutatni termékeiket.

Skryť Vypnúť reklamu

A kiállítás nem korlátozódik semmilyen konkrét gazdasági ágazatra. Fő célja teret biztosítani a regionális vállalatok kölcsönös tapasztalatcseréjére, a régió versenyképességének növelése érdekében. A KOMexpo ideális helyet biztosít a határ menti térség vállalkozóinak találkozására. Eddig már 30 kiállító jelentkezett Magyarországból és Szlovákiából. „A látogatók részére- érdeklődését felkeltendő, a kiállítás egész időtartama alatt, játékot szervezünk. A játékban azok vehetnek részt, akik 30 koronás belépőjegyet váltanak. Azzal együtt gyűjtőívet is kapnak, melyet pecsétekkel kell betölteni. A szervezők kiválasztják azokat a kiállítókat, akiktől pecsétet kell gyűjteni és csak ezen kiállítók meglátogatása és az összes pecsét begyűjtése után vehet részt a látogató az érdekes ajándékokért folyó játékos sorsolásban. A sorsolás előre meghatározott időpontok- ban,folyamatosan történik majd. A nyertesekre érdekes díjak várnak,“ tájékoztatta lapunkat Rázsó Ella, a R.I.T.E. Slovakia s. r. o. ügyvezető igazgatója. A komáromi erőd bejáratánál lesz a „látvány konyha“, a kézműves utca, valamint a bor utca. A jó szívvel és jó vérrel rendelkező embereknek lehetőségük nyílik véradásra. A kis és nagy gyermekek a kiállított autókon kívül megtekinthetnek egy valódi rally-autót. Lesz továb- bá „Miss és Kid KOMexpo“ is. A Vital program keretén belüli előadások sorozata az egészséges életmódról, a modern világ gondjairól, kineziológiáról, pszichotronikáról szólnak. Az idelátogatóknak nyitott nappal is kedveskedik a szervező. Szeptember 28-án kinyílnak a Selye János Egyetem kapui a nagy nyilvánosság előtt. Ezen a napon minden érdeklődő számára lehetőség nyílik információkat szerezni az egyetem oktatási programjáról, valamint a felvételi kritériumairól. „A KOMexpo 2007 határon átnyúló konferencia betekintést nyújt az Európai Unió azon prioritásaiba, melyek az elmaradott régiók strukturális változásait támogatják, és a jövőben elsősorban együttműködés formájában segítik majd elő a szlovák-magyar határ menti lehetőségek és versenyképesség növekedését,“ tette hozzá Csintalan Miklós,az OPEN TREND vállalkozói szövetség egyik alapítótagja. A második nemzetközi kiállításra és vásárra Komáromban, a Selye János Egyetem innovációs központjába szeptember 27-től szeptember 29-ig, mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Skryť Vypnúť reklamu

-czd-

Štúrovský poslanecký zbor protestuje

Tiltakozik a párkányi városi képviselő-testület

A keddi önkormányzati ülésen külön pontban tiltakozott a helyi képviselő-testület a Párkányi Körzeti Hivatal megszüntetése ellen. A testület szerint az aranyosmarótiaknak is joguk van egy körzeti hivatalhoz, de ezt az állam ne a párkányi körzetben élők rovására alakítsa meg. A képviselők az SNS törvényjavaslat-módosítását újraközpontosításnak vélik, s szerintük ez a polgárok érdekeit sérti, akadályozza és nehezíti a mindennapi hivatalos ügyeik elintézését.

Noha a törvényjavaslat kedden lekerült a parlament tárgyalási napirendjéről, a veszély még nem múlt el, ugyanis ha a koalíció átfogóbb változtatásokat készít elő a körzeti hivatalok működésében, a Párkányi Körzeti Hivatal megszüntetését az SNS ismét napirendre tűzi. Ján Oravec polgármester az ülés után lapunknak úgy nyilatkozott: az SNS javaslatából egyértelműen kilóg a lóláb, legyen Aranyosmaróton is hivatal, de ne Párkány rovására. A párkányi körzet lélekszámát, kiterjedését és egyes falvak földrajzi elhelyezkedését, az elérhetőséget tekintve igenis van létjogosultsága Párkányban a körzeti hivatalnak. A logikát és az átgondoltságot hiányolom a javaslatból” – jelentette ki a polgármester. Ján Elzner, a Smer helyi vezetője is egyetért a tiltakozással, elmondta: a régióban élő szlovákok és magyarok érdeke egyaránt azt kívánja, hogy a régióban megmentsék a hivatalt. „Képtelenség, hogy újra mindent megszüntessenek, s például Kiskesziről 80 kilométert kelljen utazniuk az embereknek Érsekújvárba, ha a hivatalban lenne dolguk. Ezt nem szabad megengedni. Épp ezért egyeztető tanácskozást kezdeményezek Párkányban az MKP-val és a többi párttal a hivatal megmaradásáért. Sőt, meggyőződésem, hogy még bővíteni kellene az itteni jogköröket, hiszen Párkány határváros, szeretném, ha útlevélosztály is működne, és itt adnák ki a személyazonossági igazolványokat” – tette hozzá a Smer párkányi vezetője, aki a párt nyitrai vezetőségénél is lobbizni akar a Párkányi Körzeti Hivatal érdekében.

Skryť Vypnúť reklamu

buch

Októbrové voľby vo Veľkom Mederi

Az októberi nagymegyeri választásokon hét jelölt indul

Nagymegyer városában lehetséges indulóként számos név közszájon forog, ma már viszont biztos a hét jelölt neve. Az ez idáig polgármesteri tevékenységekkel megbízott Néveri Sándor nem óhajt indulni az emlegetett október 27-i választásokon. „Nem indulok az őszi polgármesteri választásokon. Annak idején, amikor megbíztak a funkcióval egyértelmű megegyezés született. A testületnek az volt a kikötése, hogy olyan ember végezze ezt a munkát, aki nem fogja ezt a tényt a későbbiekben választás előtti kampányolásra használni. Nem teszek mást, csupán betartom a megállapodást,“ nyilatkozta lapunknak Néveri Sándor. Elmondása szerint természetes volt számára, hogy a várost segítse munkájával éppen akkor, amikor leginkább segítségre szorult. Dobis úr esetében nem született effajta megállapodás. Néveri Sándor nem gondolja, hogy az elmúlt időszak negatív eseményei rossz fényt vetnének a városra. „Az előző polgármester felelős a tetteiért és ezekért meg is kapta bűntetését. A város menete ezen esemény hatására nem inogott meg-végeztük továbbra is a munkánkat. Remélem ez nem lesz negatív hatással a város jövőbeni tevékenységére.“ Ahogy elmondta, az októberi választásoktól azt reméli, hogy Nagymegyernek jó polgármestere lesz a győztes jelölt. Néveri Sándor hajlandó továbbra is mint képviselő az új városi vezetőt munkájában teljes mértékben segíteni. Várhatóan a választásokban lesznek ismétlők, azaz olyanok, akik decemberben is megmérették magukat. Igaz, sok a szóbeszéd, ebben a pillanatban már viszont biztos a hét jelölt neve. Októ- ber végén dől el, hogy vajon Mikóczy Dénes, Rudický Ladislav, Sisák Jozef, Dömény Zoltán, Bugárová Katarína, Dobis Ladislav vagy Sárközy László lesz Nagymegyer új polgármestere. Az október 27-i választás két korszakot mindenképpen lezár: egyrészt az idén februárban korrupció miatt jogerősen is elítélt Samuel Lojkovič polgármesterségével fémjelzett másfél évtizedes időszakot, másrészt pedig a nevezett ügyből kifolyólag megközelítőleg két és fél évig húzódó átmeneti szakaszt, amely- nek során Nagymegyert nem választott polgármester, hanem megbízott személy irányította.

as-, czd-

Csípős Bandu hodnotil šéfkuchár z Hiltonu

A Csípős Banda munkáját a Hilton szálloda főszakácsa minősítette

Lapunkban nemrég az érsekújvári Csípős Banda gasztronómiai sikereiről számoltunk be. A csapat munkája ezidáig csupán hazai megmérettetésekben volt eredményes. Az elmúlt hétvégén egy újabb első díjat tudhattak magukénak-„csípősék“ ezúttal Magyarországról tértek haza győztesen. Hétszáz csapatból miénk volt az arany díjas recept.

Három évvel ezelőtt alakult meg az a tizenegy érsekújvári, főzni imádó fiatalemberből álló csapat, amely a Csípős Banda nevet vette fel. Első sikerüket a kolbász fesztivál jelentette, azután jött a porcinkulai gulyásfőző verseny, a kamocsai gasztrofesztivál és most pedig a szolnoki európai bajnokságról tértek haza aranyserleggel a kezükben. Mondhatni ez a csapat azért jött létre, hogy az összes többi irigykedve nézze végig,ahogy begyűjtik minden létező főzőversenyről az első díjakat. Mi a jól működő csapat titka? „Versenyeken kívül is találkozunk, minket nem csak a főzés tart ösz- sze. Ha jut időnk, magánéletben is találkozunk, beszélgetünk és jókat szórakozunk együtt. Ami a főzést illeti,több specialitásunk is van. Marhahúsból készített gulyás, babgulyás, halászlé.... A szolnoki gasztronómiai versenyen szlovák specialitást is készí- tettünk, mégpedig a juhtúrós galuskát,“ árulta el lapunknak a csapat egyik tagja, Tóth Michal. Megtudtuk azt is, hogy mindig az a főszakács, aki fűszerez. A munka szigorúan el van osztva, mindenki tudja mi a dolga. „Nagyon örülünk, hogy ilyen módon képviselhetjük városunkat és büszkék va- gyunk arra is, hogy annak ellenére sikeresek vagyunk, hogy csapatunkból senki nem rendelkezik gasztronómiai végzettséggel,“ tette hozzá Sládek István. A csapat újabb kihívás előtt áll, hiszen meghívást kapott a magyarországi Tardi főzőversenyre, amely október 13-án lesz.

-czd-

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

 1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
 2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
 3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
 4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
 5. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
 6. Pomáhajte čítaním
 7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
 8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
 9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
 10. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
 1. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
 2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
 3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
 4. Pomáhajte čítaním
 5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
 6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
 7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
 8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
 9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
 10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
 1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 29 458
 2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 540
 3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 542
 4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 044
 5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 857
 6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 677
 7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 998
 8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 816
 9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 416
 10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 196
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Viliam Turan na archívnej fotografii.

V Nitre zohnali stany, testovať budú aj ľudí z auta

V piatok sa už testovať nebude, len cez víkend.

Primátor koordinuje rozhodnutia s armádou.

Galéria i múzeum sú zatvorené, niektoré aktivity presunuli na internet

Online budú k dispozícii aktuálne výstavy i projekt pre deti.

Nitrianska galéria.

Sú pozitívni a chodia na nákupy, tvrdia susedia

Primátor Zlatých Moraviec reaguje, že situácia je pod kontrolou.

Ilustračná fotografia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Už ste čítali?