Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Špeciality na váš stôl

Liene v rajčinovej omáčke Tieto ryby sa v gastronómii používajú len zriedkavo, pretože sa z nich dá len veľmi ťažko stiahnuť koža, majú však vynikajúce mäso. Šéfredaktor časopisu Ryby, rybky, rybičky Slavomír Pavle pred niekoľkými dňami na východnom Slovensku okoštoval lahôdku – liene v rajčinovej omáčke. Môžete si ju pripraviť aj vy. Ako na to? Vyčistené liene posolíte, posypete ich korením štyroch farieb i čiernym, pridáte celú rascu. Do vnútornostných otvorov vložte kolieska cibule a plátky cesnaku, nechajte postáť. Na pekáč dajte bravčovú alebo kačaciu masť, orestujte na nej cibuľu do sklovita. Množstvo tejto hmoty závisí od toho, koľko rýb pripravujete. V nádobe by však cibuľovo-mastnej zmesi malo byť na výšku jedného centimetra. Na orestovanú cibuľu naukladajte liene, vnútornostným otvorom hore. Prikryte a desať minút na miernom ohni nechajte dusiť. Pridajte rajčinový pretlak, ak ho nemáte, môže byť aj kečup. Pokiaľ obľubujete pikantnejšie jedlo, môžete do lieňov nakrájať aj feferónky. Spolu s kečupom nechajte ryby dusiť asi dvadsať minút. Pochúťka je vtedy pripravená, keď omáčka okolo rýb zhnedne. Príprava je jednoduchá, ryby sú však chutné. K tomuto jedlu stačí podávať v šupke uvarené zemiaky. Ale len vtedy, ak máte čas a každé sústo si dokážete vychutnať. Liene v rajčinovej omáčke sú vhodné na priateľské posedenia s fajnšmekrami, ktorí si na rybách v akejkoľvek podobe dokážu pochutiť a neboja sa z mäsa vyberať kosti. Pripraviť toto vynikajúce jedlo netrvá dlhšie ako polhodinu. Borievky dokážu divy Borievky majú výraznú chuť a v kombinácii s rybacím mäsom dokážu divy. Šéfkuchár s udicou Slavo Pavle, ponúka dvojaký spôsob, ako ich využiť v rybacej gastronómii. Čerstvé (!) pstruhy nasoľte, posypte mletou rascou. Do každého dajte dovnútra dva plátky slaniny, cesnak, cibuľu a tri bobuľky borievok. Nechajte postáť, aby sa chute „zmiešali“, prenikli do rybacieho mäsa. Potom dajte upiecť, alebo ich zabaľte do alobalu a dajte zamraziť. Nikdy však tento recept ani ďalšie, neaplikujte na mrazených rybách. Nedosiahnete správny efekt. Druhou alternatívou je, že do pstruhov vložíte len plátky masla a borievky, samozrejme, že ryby budete mať vopred osolené, posypané rascou a do pekáča ich postavíte na chrbticu. Maslo, borievky a ostatné ingrediencie sa pri pečení pomaly zohrievajú a roztápajú, pričom dávajú rybe vynikajúcu arómu a chuť. Kyslé ryby s kyslou smotanou Filety z akýchkoľvek rýb poriadne nasoľte. Nechajte ich tri dni stáť. Potom ich opláchnite a zalejte octom. Ďalšie tri dni musia v tomto náleve odpočívať. Opláchnite ich, nakrájajte na kocky, pridajte nakrájanú cibuľu, provensálske korenie, ako i korenie štyroch farieb, zalejte rastlinným olejom. Máte ďalej dve možnosti. Buď ich budete hneď konzumovať, alebo ich vložíte do zaváraninových pohárov a necháte dozrievať. Pred konzumáciou ich však vždy zmiešajte s kyslou smotanou. Náš šéfkuchár garantuje, že stačí jedno sústo takto pripravených rýb, použiť môžete akékoľvek, a budete ich musieť konzumovať ďalej, nedokážete odolať. Takto pripravené ryby sú navonok surové, prešli však svojím procesom marinovania a prípravy, chutia vynikajúco. Nehovoriac už o tom, že neobsahujú žiadne tuky, cholesterol a ďalších nepriateľov zdravej výživy. Fašírky z amura Z hmotnosti filiet z amura (odstráňte veľké kosti) odpočítajte jednu desatinu a nahraďte ju bravčovým mäsom. Spolu pomeľte, neobávajte sa malých kostičiek v rybacom mäsku. Pridajte cesnak, cibuľu, vajíčka a ostatné ingrediencie, ktoré patria aj do klasickej fašírky. Vyformujte tvary, ktoré sa vám najviac pozdávajú, a vypražte ich v bravčovej alebo kačacej masti. Neobaľujte v strúhanke ani v žiadnych iných „obaloch“. Namiesto amura môžete použiť mäso z kapra a iných sladkovodných či morských rýb.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 380
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 15 225
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 096
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 091
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 542
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 663
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 605
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 584
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 326
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 177
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

V okrese Zlaté Moravce zaznamenali 148-percentný nárast pozitívne testovaných

V okrese Zlaté Moravce sa rapídne zvýšil počet obyvateľov pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Počas jedného týždňa zaznamenali v okrese 148-percentný nárast, na 100.

Plošné testovanie na Covid-19.

Žihárčan v Afrike bez povolenia ulovil tigra, hrozí mu päť rokov za mrežami

Jeden až päť rokov za mrežami hrozí mužovi, ktorý v Afrike ulovil tigra a bez povolenia ho na komerčné účely nechal doviezť na Slovensko.

Kňaz Ľubor pomáhal covid pacientom, prihlásil sa ako dobrovoľník

Niektorí budú spomínať na pandémiu ako na dobrodružnú epizódu zo života. Iní však to šťastie mať nebudú, lebo na koronu sa zomiera. A nie ľahko, hovorí duchovný.

Na ARO so zdravotnou sestrou.

V Nitre mu vyliečili choré obličky. Odmenil sa gólmi, ktoré písali históriu (+FOTO)

Kráľ strelcov československej ligy Michal Pucher by sa pred pár dňami dožil 90 rokov.

Michal Pucher (1931 - 1999) je najlepším strelcom Nitry v čsl. lige. Na snímke vpravo preberá pohár pre najlepšieho strelca sezóny 1959/60.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Informácie o skríningovom testovaní v Martine

Zatiaľ je v meste k dispozícií deväť funkčných odberových miest, celoplošne sa v metroplote Turca bude testovať najmä počas víkendu.

V Banskej Bystrici nahlásili hromadné prepúšťanie 1 486 zamestnancov

Ohrození sú zamestnanci z oblasti poštových služieb, ide o avizované prepúšťanie v Slovenskej pošte.

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

Už ste čítali?