Čoraz viac Slovákov očaruje Nórsko. Za nezabudnuteľnými zážitkami z lovu rýb
na mori tam chodia najmä vášniví rybári. Výnimkou však nie sú ani vyslovení amatéri. Jedným z nich je i architekt Ján Špánik z Galanty.
To, že vycestoval do Nórska za rybami, má na svedomí jeho syn. „Asi pred dvanástimi rokmi môj vtedy jedenásťročný syn prišiel zo školy s tým, že Forróovci idú do Nórska loviť ryby. Zobral som to na vedomie s tým, že keď idú, tak nech idú. O týždeň s tým však začal dobiedzať zas. Vraj tá rybačka nie je ani taká drahá. Len som sa pousmial. No keď mi o ďalší týždeň položil konkrétnu otázku, či by sme nemohli ísť aj my, to ma už naštvalo. Zobral som telefón a zavolal Forróovcom, ktorí sú naši dobrí známi. Vysvitlo, že sme na ňu spoločne aj so synom už prihlásení. Dobre, že som v tej chvíli sedel. Syn mal jediné šťastie, že sa z izby ihneď vyparil, aby som ho nemal po ruke. Takto som sa dostal na miesta, o ktorých som ani nesníval," spomína Ján Špánik.
„Ocitol som sa na súostroví Finnoy, asi tridsaťpäť kilometrov severne od mesta Stavanger na juhozápade Nórska. Odvtedy na tomto mieste pravidelne trávievam aspoň časť dovolenky. Očarí vás tu všetko. Stred ústia fjordu Boknafjorden tvorí vyše sto ostrovčekov.“
Doslova za srdce ho chytilo to, že pri morskej rybačke nemusí čakať na záber celé hodiny. „Ponoríte do vody udicu a už o chvíľu ťaháte úlovok a nie hocijaký. Na háčikoch máte zavesených i viac rýb naraz. More je pokojné a chránené ostrovčekmi. Bohaté je najmä na treskovité ryby a makrely. No raritou nie je ani žralok, morský mník, ďas či platýza. Faunu miestnych vôd spestrujú aj tulene a pokochať sa môžete občas aj pohľadom na delfíny. Vynikajúce je i to, že v kempe sa nachádza zastrešený komfortne vybavený priestor na čistenie a filetovanie rýb. Bez správneho noža si pri tom akurát dorežete prsty. Správnu techniku filetovania, ale aj čistenia rýb mi ukázal po mojom počiatočnom trápení jeden z miestnych rybárov. Za odmenu som mu uvaril naše špeciálne halászlé. Nebolo to z kapra, no veľmi mu chutila. Nóri rybacie polievky alebo polievky typu halászlé vôbec nevaria. Taktiež sa napríklad pri čistení a ich filetovaní nehrajú s nepodstatnými časťami ryby, ako sú napríklad chvost a hlava. Odrežú len tie najchutnejšie kúsky mäsa a ostatné putuje naspäť do mora ako potrava pre ostatné ryby. Ryby si po filetovaní môžete dokonca odniesť domov na Slovensko. Dôležité je však mať so sebou izotermický box na prevoz spracovaných a zmrazených úlovkov. Maximálna hmotnosť vyvážaných zmrazených úlovkov je do tridsať kilogramov na osobu. Zaujímavosťou je i čistenie žraloka. Jeho koža je z jednej strany hladká ako sklo, no z druhej strany ako šmirgľový papier. Najprv som si myslel, že žraloka z tej kože treba odrať, no nie je to pravda. On sa pečie spolu s tou kožou a je to výborná pochúťka. No a pečeň žraloka, to je samotný raj na zemi,“ nadchýna sa Ján Špánik, už pravidelný návštevník krajiny nórskych fjordov.