6. jún 2008 o 14:30
Žiaci nám ukázali nové trendy v gastronómii
Vyvrcholením celoročnej prípravy učňov gastronomického zamerania zo strediska praktického vyučovania pri COOP Jednota SD býva tradičná výstavná prehliadka Gastrodeň.
NOVÉ ZÁMKY. Vo štvrtok 29. mája sa uskutočnil už pätnásty ročník. Ukážky zručnosti predviedli žiaci odborov kuchár - čašník, cukrár a obchodník. Stredisko ich má v praktickej príprave celkom 206, zručnosti si vylepšujú účasťou na celoslovenských súťažiach. „Oproti minulosti sa trendy podstatne zmenili,“ skonštatovala vedúca SPV COP Jednota Gergina Šenkáriková. „Kedysi sa aranžovali veľké misy, dnes viac ukážu drobnosti.“
„Zhodou okolností je dnes Svetový deň zdravého trávenia. Všetko pri tomto stole je s ním v súlade,“ potvrdil predseda spotrebného družstva COOP Jednota Nové Zámky Štefan Mácsadi.
„Mení sa životný štýl aj stravovacie návyky. Voľakedy „letelo“ bravčové, potom kuracie mäso, teraz ryby, zelenina, morské špeciality. Osobne veľmi rád experimentujem s chuťami a jedlami. Táto výstava studených mís je niečo úžasné, ale keby som si mal vybrať, tak finger fruity. Sú aktuálne na recepciách, rautoch, banketoch. Človek si ich vie vychutnať a skombinovať s dobrým nápojom.“ Predseda Jendoty podujatie otváral slávnostným príhovorom, okrem prehliadky však aj skúšal znalosti žiakov. „Pre nich je to finále odbornej prípravy, pre mňa príležitosťou zopakovať si vedomosti a overiť si, nakoľko si ich osvojili žiaci.“ Na výstave sme našli napríklad upečenú „šperkovnicu“, mušle sv. Jakuba, suši bar, expozície na témy futbalového šampionátu, otvorenia galérie, karnevalu, oslavy sviatkov jari. Reprezentantka SPV pri COOP Jednota Marcela Fucsíková získala vlani tretie a v tomto roku štvrté miesto na celoštátnej súťaži v darčekovom balení s medzinárodnou účasťou v Bratislave pod názvom Nové trendy v darčekovom balení z pohľadu mladého človeka. ⋌(MA)
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou