Chudobní ľudia vraj mišpule dávali do žita, aby v ňom pekne dozreli. Napokon
sa objavili na vianočných stoloch.
Plody mišpule sa podobajú hruške i jablku závoreň, sú vraj bohaté na vitamíny, obsahujú železo i kalcium. Občas vraj rastie na divoko vo viniciach, jeden vyšľachtený stromček s týmto ovocím však nájdeme aj v záhrade pani Nataše v Trnovci nad Váhom.
„Keď sme ho kupovali, povedali nám, že pochádza z Egypta. Tam jeho ovocie nájdeme na trhoviskách po celý rok, u nás sa zberá až s príchodom zimy. V minulom roku sme mali týchto plodov iba osemnásť, teraz bol strom doslova obsypaný,“ vytešovala sa pri ich zbere pred vyše týždňom pani Nataša. Dá sa jesť čerstvé, ako džem alebo sirup.
Jej manžel Hermann Kotrba pochádza z Rakúska, po slovensky sa ešte nenaučil, hoci tu už býva takmer šesť rokov. Pohybuje sa najmä v záhrade, stromy mu rozumejú. Aj preto veľmi dobre vedia, že vo Viedni sa dá kilogram mišpúľ kúpiť za jedenásť euro. „Takže sme celkom bohatí,“ smeje sa pani Nataša.
Hovorí, že v ich záhrade rastú všetky druhy ovocných stromov. Asi má pravdu, lebo ich tu má až 85 druhov. Okrem tých klasických, ako sú čerešne, jablone, hrušky, slivky, orechy, tu dozrievajú aj hurmikhaki či figy. „Venujeme sa aj pestovaniu citrusových plodov, ako sú limetky, mandarínky, pomaranče. Tie práve dozrievajú, vonku môžu zostať až do mínus piatich stupňov Celzia. Podobne mrazuvzdorné sú aj kiwi. Tie pestujeme už desať rokov. Jednotlivé druhy ovocia dosádzame postupne. Na budúci rok k nim pribudne aj banánovnik,“ dodáva Nataša. V obchode bežne nekúpite ani pepinu. Aj tú si dopestovala sama. Je to plod farbou aj veľkosťou podobný pomaranču, šupku však má podobnú rajčine, je však tvrdšia. Ovocie vraj má chuť ako niečo medzi marhuľou a melónom.
Hrdá je však najmä na hurmikhaki. Stromček kúpila pred tromi rokmi na Agrokomplexe v Nitre. V minulom roku dozreli na stromčeku tri plody, teraz ich naoberala až 86. Najväčší plod mal váhu 36 dekagramov. Väčšinu ovocia netreba ničím striekať, keďže u nás nemá prirodzených škodcov. Hurmikhaki vraj kvôli pestrému zloženiu rôz-nych liečivých a minerálnych látok odporúčajú užívať aj lekári. Ovocie sa musí nechať zmäknúť, čerstvé sa môže jesť lyžičkou alebo ako marmeláda. Má vraj hojivé účinky na kosti. Toto ovocie pochádza z Ázie. „Nič nemusíme kupovať, všetko ovocie máme doma. Čo nestihneme skonzumovať, zavaríme a máme na celý rok,“ dodáva Nataša. Aby mala napríklad vždy čerstvé orechy, jednoducho ich po olúpaní naukladá do pohára, dobre uzatvorí a nechá v parnom hrnci vyhriať podobne, ako sa zavára aj iné ovocie. Ešte sa nestalo, aby jej takéto orechy zolejnateli.