NOVÉ ZÁMKY. V duchu hesla Európa bez hraníc sa zúčastnili stredné odborné školy zo Slovenska, Česka a Poľska. Boli medzi nimi aj žiaci odboru hotelová akadémia Strednej odbornej školy v Nových Zámkoch na Zdravotníckej ulici. Školu reprezentovali štvrtáčka Petra Krupová a piatačka Denisa Homonnaiová. Pod vedením učiteľov odborných predmetov žiaci pracovali v dvoch disciplínach. V prvej pripravovali miešané nápoje, v druhej flambovali ovocie.
Barmanky v priebehu stanoveného časového limitu museli namiešať chutný short drink a pestroferebný long drink. Úlohou súťažiacich bolo šejkrovaním upútať obecenstvo aj náročných porotcov. Zároveň museli pripraviť chutné a lahodné kokteily s obdivuhodnou farbou, vôňou a chuťou. V druhej súťažnej disciplíne hotelieri flambovali hrušky v medovom maceráte s vanilkovou zmrzlinou. Flambovanie patrí medzi najnáročnejšie zručnosti,celý pracovný úkon sa musí uskutočniť obratne a s patričnou eleganciou.
Porota hodnotila chuťové vlastnosti nápojov a flambovaných dezertov, harmonické zladenie farieb a zručnosť žiakov pri práci s príslušným inventárom. Keďže popularita horeuvedených disciplín z roka na rok stúpa, ani v obecenstve nebola núdza o pozorných divákov.
V príprave miešaného nápoja obsadila Denisa Homonnaiová druhé miesto.
Porotu zaujala smotanovým nápojom Coco Africa a nealkoholickým nápojom Crazy frog.
(RP)