Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Januárové vinobranie prinesie babský nápoj

Zasnežené vinice uprostred treskúcej zimy ponúkali nezvyčajný pohľad. Krajina pokrytá bielobou sfialovela strapcami hrozna. Nie jeden zabudnutý strapec, boli ich tisíce. Vinohradníci si mädlili ruky - v Topoľčiankach sa začalo januárové vinobranie.


Hrozno v snehu
Je päť hodín ráno, vonku je ešte tma. Mrzne riadne, teplomer ukazuje mínus pätnásť stupňov. Hŕstka ľudí stojí v zasnežených vinohradoch na kopcoch nad Topoľčiankami. Na sebe majú niekoľko vrstiev teplého oblečenia, zababušení sú v šáloch a bavlnených čiapkach. Čakajú na traktory, ktorým pre tuhé mrazy trvalo pol hodiny, kým vôbec naštartovali.
Zberači si medzitým nalejú horúci čaj a varené víno. Asi o pol šiestej si nasadia rukavice, chopia sa vinohradníckych nožníc a pustia sa do šichty. Stratia sa medzi koreňmi viniča, odkiaľ po chvíli počuť už len pravidelné cvakanie nožníc a poťahovanie nosom - od tuhej zimy.
Medzi zberačmi je aj Peter Süttő z Ladíc. Rukavicami uchopí tmavofialový strapec. Ten je celý pokrytý snehom a námrazou, bobule ovocia sú scvrknuté. Práca v extrémnom mraze pánovi Petrovi neprekáža. „Treba sa teplo obliecť. A cez prestávky potom piť horúce čaje,“ rozhovorí sa Peter Süttő. S takmer tromi desiatkami kolegov oberá na dvoch hektároch odrodu frankovky modrej. Napriek neznesiteľnej kose postupuje rýchlo a ruky mu medzi halúzkami pracujú šikovne. „Do obeda to máme hotové. „Normálny“ vinič sa oberá ľahšie, ale ani takto v zime to nie je zlé, až na tú zimu. No aspoň poriadne vidno strapce, pretože na viniči nie sú žiadne listy,“ povedal.
Babské víno
Hrozno sa u nás môže oberať na ľadové víno, len ak je teplota mínus sedem stupňov alebo ešte nižšia. Spracováva sa zamrznuté.
„Voda sa pozráža, vykryštalizuje sa ako ľad. Zostane cukor a extraktívne látky,“ hovorí vinohradník Roman Komárňanský. Preto má toto hrozno vysoký obsah cukru. Aby bolo víno uznané za ľadové, musí mať šťava cukornatosť najmenej 27 stupňov na normovanom muštomere. Frankovke modrej z Topoľčianok namerali 33 stupňov.
Ľadové víno je potom sladučké a jemné, niektorí mu nepovedia inak ako babské. Piť ho však môže byť aj zradné.
Robí sa z akejkoľvek odrody. Platí ale, že hrozno by malo mať hrubšiu šupku, pretože pri nej je väčší predpoklad, že vydrží až do zimného zberu.
Rizikový biznis
Ako vinár vie, ktorú odrodu nechá na ľadový zber? Možno je pre výrobcov istejšie hrozno zozbierať na jeseň, keď je kvalitné, ako ho nechať napospas osudu niekoľko ďalších mesiacov. Ľadové víno je vždy riskantný biznis, ktorý sa nemusí vyplatiť. To si uvedomujú aj vo Vinárskych závodoch Topoľčianky, kde bol ľadový zber. „Je to veľký risk, ale keď chcete nejakú kvalitu, musíte aj riskovať,“ povedal Roman Komárňanský. „Víno sa sleduje celú sezónu. Ak má tendenciu vydržať, môžeme sa rozhodnúť nechať ho na ľadový zber. V takom prípade sa ešte počas sezóny robí minimálne jedna až dve prebierky. Dôležité je, aby hrozno počas sezóny dozrelo na 20-23 stupňov a aby neplesnivelo. Veľa závisí aj od počasia v auguste a septembri. Tento rok bolo vynikajúce,“ hovorí Roman Komárňanský. Ak by sa hrozno poškodilo, stratilo by cukor, a tým by sa znehodnotilo. „Na frankovke modrej sa nám to nestalo, ale robili sme zber rizlingu vlašského a tam, kde bolo nedozreté hrozno, sme mali len vodu - bobule nemali ani cukor ani kyselinu,“ podotkol vinohradník.
Vinár sa pri výlise nepozerá na výlisnosť ani hektárovú úrodu. Vo vinohrade sa na ľadový zber nechávajú najlepšie vyzreté hrozná. V tom vinohrade, kde chcú mať ľadový zber, by nemala byť úroda v čase optimálnej zrelosti vyššia ako 7000 kg/ha. V čase oberačky sa často oberie menej ako 5000 kg na hektár.
Fľaša za päťstovku
Zozbieranú frankovku modrú vysadili v topoľčianskych vinohradoch v roku 2004. „Je to len štvrtý raz, čo robíme ľadový zber. Výťažnosť zo sto kilogramov hrozna je asi 20 - 30 litrov muštu. Vlani sme vyrobili asi sedemtisíc fliaš ľadového vína,“ povedal Milan Solár, obchodný riaditeľ Vinárskych závodov Topoľčianky. Na trhu stojí fľaška ľadového vína asi päťsto korún.
Závody majú pritom dokopy až 350 hektárov viníc. Ročne dodajú na trh asi päť miliónov fliaš vína. Fungujú od roku 1993, no ľadové víno prvý raz robili až po desiatich rokoch od spustenia výroby.
Ľadové víno, ktoré zozbierali minulý týždeň, bude označené ako ročník 2008. Prvé víno z tejto úrody bude k dispozícii zhruba v polovici roka.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  8. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  10. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 783
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 829
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 374
  4. Aká je chémia vôní 11 547
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 310
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 788
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 641
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 264
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 723
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 859
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Obchodovali s anabolikami aj tabletkami na sex, polícia zatvárala oči. Bývalý silák dostal 23 rokov

Rozsudok je už právoplatný. Odsúdeným prepadne majetok v prospech štátu.

V kauze boli odsúdení štyria muži a jedna žena.

Mestský kúpeľ otvoria zajtra ráno, radšej sa objednajte

Dovnútra sa naraz dostane len šesť ľudí.

Poradňa sídli na Kúpeľnej 4, tel. 0948 228 633, objednať sa môžete aj mailom na info@sosspotrebitelov.sk.

Poplatok za odpad plánujú v Šali opäť zvyšovať

Za rozvoj už ľudia platiť nebudú, iné zmeny v poplatkoch radnica momentálne neplánuje.

ilustračné foto

Z bývalého školského internátu chcú spraviť zariadenie sociálnej služby

Podnetom k návrhu bol prieskum, ktorý ukázal, že občanom chýba pobytová sociálna služba.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Už ste čítali?