Januárové vinobranie prinesie babský nápoj

Zasnežené vinice uprostred treskúcej zimy ponúkali nezvyčajný pohľad. Krajina pokrytá bielobou sfialovela strapcami hrozna. Nie jeden zabudnutý strapec, boli ich tisíce. Vinohradníci si mädlili ruky - v Topoľčiankach sa začalo januárové vinobranie.


Hrozno v snehu
Je päť hodín ráno, vonku je ešte tma. Mrzne riadne, teplomer ukazuje mínus pätnásť stupňov. Hŕstka ľudí stojí v zasnežených vinohradoch na kopcoch nad Topoľčiankami. Na sebe majú niekoľko vrstiev teplého oblečenia, zababušení sú v šáloch a bavlnených čiapkach. Čakajú na traktory, ktorým pre tuhé mrazy trvalo pol hodiny, kým vôbec naštartovali.
Zberači si medzitým nalejú horúci čaj a varené víno. Asi o pol šiestej si nasadia rukavice, chopia sa vinohradníckych nožníc a pustia sa do šichty. Stratia sa medzi koreňmi viniča, odkiaľ po chvíli počuť už len pravidelné cvakanie nožníc a poťahovanie nosom - od tuhej zimy.
Medzi zberačmi je aj Peter Süttő z Ladíc. Rukavicami uchopí tmavofialový strapec. Ten je celý pokrytý snehom a námrazou, bobule ovocia sú scvrknuté. Práca v extrémnom mraze pánovi Petrovi neprekáža. „Treba sa teplo obliecť. A cez prestávky potom piť horúce čaje,“ rozhovorí sa Peter Süttő. S takmer tromi desiatkami kolegov oberá na dvoch hektároch odrodu frankovky modrej. Napriek neznesiteľnej kose postupuje rýchlo a ruky mu medzi halúzkami pracujú šikovne. „Do obeda to máme hotové. „Normálny“ vinič sa oberá ľahšie, ale ani takto v zime to nie je zlé, až na tú zimu. No aspoň poriadne vidno strapce, pretože na viniči nie sú žiadne listy,“ povedal.
Babské víno
Hrozno sa u nás môže oberať na ľadové víno, len ak je teplota mínus sedem stupňov alebo ešte nižšia. Spracováva sa zamrznuté.
„Voda sa pozráža, vykryštalizuje sa ako ľad. Zostane cukor a extraktívne látky,“ hovorí vinohradník Roman Komárňanský. Preto má toto hrozno vysoký obsah cukru. Aby bolo víno uznané za ľadové, musí mať šťava cukornatosť najmenej 27 stupňov na normovanom muštomere. Frankovke modrej z Topoľčianok namerali 33 stupňov.
Ľadové víno je potom sladučké a jemné, niektorí mu nepovedia inak ako babské. Piť ho však môže byť aj zradné.
Robí sa z akejkoľvek odrody. Platí ale, že hrozno by malo mať hrubšiu šupku, pretože pri nej je väčší predpoklad, že vydrží až do zimného zberu.
Rizikový biznis
Ako vinár vie, ktorú odrodu nechá na ľadový zber? Možno je pre výrobcov istejšie hrozno zozbierať na jeseň, keď je kvalitné, ako ho nechať napospas osudu niekoľko ďalších mesiacov. Ľadové víno je vždy riskantný biznis, ktorý sa nemusí vyplatiť. To si uvedomujú aj vo Vinárskych závodoch Topoľčianky, kde bol ľadový zber. „Je to veľký risk, ale keď chcete nejakú kvalitu, musíte aj riskovať,“ povedal Roman Komárňanský. „Víno sa sleduje celú sezónu. Ak má tendenciu vydržať, môžeme sa rozhodnúť nechať ho na ľadový zber. V takom prípade sa ešte počas sezóny robí minimálne jedna až dve prebierky. Dôležité je, aby hrozno počas sezóny dozrelo na 20-23 stupňov a aby neplesnivelo. Veľa závisí aj od počasia v auguste a septembri. Tento rok bolo vynikajúce,“ hovorí Roman Komárňanský. Ak by sa hrozno poškodilo, stratilo by cukor, a tým by sa znehodnotilo. „Na frankovke modrej sa nám to nestalo, ale robili sme zber rizlingu vlašského a tam, kde bolo nedozreté hrozno, sme mali len vodu - bobule nemali ani cukor ani kyselinu,“ podotkol vinohradník.
Vinár sa pri výlise nepozerá na výlisnosť ani hektárovú úrodu. Vo vinohrade sa na ľadový zber nechávajú najlepšie vyzreté hrozná. V tom vinohrade, kde chcú mať ľadový zber, by nemala byť úroda v čase optimálnej zrelosti vyššia ako 7000 kg/ha. V čase oberačky sa často oberie menej ako 5000 kg na hektár.
Fľaša za päťstovku
Zozbieranú frankovku modrú vysadili v topoľčianskych vinohradoch v roku 2004. „Je to len štvrtý raz, čo robíme ľadový zber. Výťažnosť zo sto kilogramov hrozna je asi 20 - 30 litrov muštu. Vlani sme vyrobili asi sedemtisíc fliaš ľadového vína,“ povedal Milan Solár, obchodný riaditeľ Vinárskych závodov Topoľčianky. Na trhu stojí fľaška ľadového vína asi päťsto korún.
Závody majú pritom dokopy až 350 hektárov viníc. Ročne dodajú na trh asi päť miliónov fliaš vína. Fungujú od roku 1993, no ľadové víno prvý raz robili až po desiatich rokoch od spustenia výroby.
Ľadové víno, ktoré zozbierali minulý týždeň, bude označené ako ročník 2008. Prvé víno z tejto úrody bude k dispozícii zhruba v polovici roka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


NÁHODA PRIHRALA ĽADOVÉ VÍNO NEMCOM


Ľadové víno sa začalo vyrábať prvý raz v Nemecku koncom osemnásteho storočia. Nikto dnes nevie naisto povedať, či náhodou alebo cielene, ale predpokladá sa, že išlo o náhodu. Hrozno sa nestihlo včas zozbierať. Prišli skoršie mrazy a vinohradníci to riskli. Hrozno obrali a vylisovali. Malo vyššiu cukornatosť a po prekvasení výrazne odlišnú chuť. To boli len začiatky, až postupne sa prišlo na to, aké podmienky sú ideálne pre ľadový zber. Dnes je najväčším výrobcom ľadového vína Kanada, trhy zásobujú hlavne vinári z oblasti Niagarských vodopádov.

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 765
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 613
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 456
  4. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 446
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 415
  6. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 3 031
  7. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 029
  8. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov 2 982
  1. Michal Ježek: Prelet nad kukučím, pardón, orlím hniezdom
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi
  3. Zuzana Valachovičová: Koniec príspevkov na zubné ošetrenie
  4. Peter Franek: Facka od ľudí.
  5. Jozef Varga: Krkavci / 57. /
  6. Jozef Ďanovský: Aký vzťah k Bohu, taký vzťah k človeku
  7. Věra Tepličková: Zasa tie hnusné médiá alebo Keď je grófka ne/spravodlivo odsúdená
  8. Martina Paulenová: Ako som si zlým vlakovým spojením medzi Žilinou a Martinom nenechala pokaziť náladu
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 426
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 948
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 565
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 191
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 198
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 663
  7. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 695
  8. Viktor Pamula: Slovenský MiG nad Ukrajinou 8 535
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Predstavitelia FC Nitra Peter Oremus (člen dozornej rady) a Milan Lenčéš (predseda predstavenstva) v rozhovore pre youtubový profil Západoslovenská televízia.

Nevídaný precedens v slovenskom futbale?


Pani Helenka s prednostom kliniky.

Pani Helena má na svoj vek obdivuhodnú pamäť. Pacienti aj personál ju volajú babenka.


Nitrania siahajú na zlato.


Je to tak, spevák legendárnej kapely SCORPIONS úspešne absolvoval operáciu chrbtice a dnes je plný sily a teší sa na koncertovanie.


Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Michal Ježek: Prelet nad kukučím, pardón, orlím hniezdom
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi
  3. Zuzana Valachovičová: Koniec príspevkov na zubné ošetrenie
  4. Peter Franek: Facka od ľudí.
  5. Jozef Varga: Krkavci / 57. /
  6. Jozef Ďanovský: Aký vzťah k Bohu, taký vzťah k človeku
  7. Věra Tepličková: Zasa tie hnusné médiá alebo Keď je grófka ne/spravodlivo odsúdená
  8. Martina Paulenová: Ako som si zlým vlakovým spojením medzi Žilinou a Martinom nenechala pokaziť náladu
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 426
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 948
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 565
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 191
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 198
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 663
  7. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 695
  8. Viktor Pamula: Slovenský MiG nad Ukrajinou 8 535
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu