Utorok, 6. jún, 2023 | Meniny má Norbert

Januárové vinobranie prinesie babský nápoj

Zasnežené vinice uprostred treskúcej zimy ponúkali nezvyčajný pohľad. Krajina pokrytá bielobou sfialovela strapcami hrozna. Nie jeden zabudnutý strapec, boli ich tisíce. Vinohradníci si mädlili ruky - v Topoľčiankach sa začalo januárové vinobranie.


Hrozno v snehu
Je päť hodín ráno, vonku je ešte tma. Mrzne riadne, teplomer ukazuje mínus pätnásť stupňov. Hŕstka ľudí stojí v zasnežených vinohradoch na kopcoch nad Topoľčiankami. Na sebe majú niekoľko vrstiev teplého oblečenia, zababušení sú v šáloch a bavlnených čiapkach. Čakajú na traktory, ktorým pre tuhé mrazy trvalo pol hodiny, kým vôbec naštartovali.
Zberači si medzitým nalejú horúci čaj a varené víno. Asi o pol šiestej si nasadia rukavice, chopia sa vinohradníckych nožníc a pustia sa do šichty. Stratia sa medzi koreňmi viniča, odkiaľ po chvíli počuť už len pravidelné cvakanie nožníc a poťahovanie nosom - od tuhej zimy.
Medzi zberačmi je aj Peter Süttő z Ladíc. Rukavicami uchopí tmavofialový strapec. Ten je celý pokrytý snehom a námrazou, bobule ovocia sú scvrknuté. Práca v extrémnom mraze pánovi Petrovi neprekáža. „Treba sa teplo obliecť. A cez prestávky potom piť horúce čaje,“ rozhovorí sa Peter Süttő. S takmer tromi desiatkami kolegov oberá na dvoch hektároch odrodu frankovky modrej. Napriek neznesiteľnej kose postupuje rýchlo a ruky mu medzi halúzkami pracujú šikovne. „Do obeda to máme hotové. „Normálny“ vinič sa oberá ľahšie, ale ani takto v zime to nie je zlé, až na tú zimu. No aspoň poriadne vidno strapce, pretože na viniči nie sú žiadne listy,“ povedal.
Babské víno
Hrozno sa u nás môže oberať na ľadové víno, len ak je teplota mínus sedem stupňov alebo ešte nižšia. Spracováva sa zamrznuté.
„Voda sa pozráža, vykryštalizuje sa ako ľad. Zostane cukor a extraktívne látky,“ hovorí vinohradník Roman Komárňanský. Preto má toto hrozno vysoký obsah cukru. Aby bolo víno uznané za ľadové, musí mať šťava cukornatosť najmenej 27 stupňov na normovanom muštomere. Frankovke modrej z Topoľčianok namerali 33 stupňov.
Ľadové víno je potom sladučké a jemné, niektorí mu nepovedia inak ako babské. Piť ho však môže byť aj zradné.
Robí sa z akejkoľvek odrody. Platí ale, že hrozno by malo mať hrubšiu šupku, pretože pri nej je väčší predpoklad, že vydrží až do zimného zberu.
Rizikový biznis
Ako vinár vie, ktorú odrodu nechá na ľadový zber? Možno je pre výrobcov istejšie hrozno zozbierať na jeseň, keď je kvalitné, ako ho nechať napospas osudu niekoľko ďalších mesiacov. Ľadové víno je vždy riskantný biznis, ktorý sa nemusí vyplatiť. To si uvedomujú aj vo Vinárskych závodoch Topoľčianky, kde bol ľadový zber. „Je to veľký risk, ale keď chcete nejakú kvalitu, musíte aj riskovať,“ povedal Roman Komárňanský. „Víno sa sleduje celú sezónu. Ak má tendenciu vydržať, môžeme sa rozhodnúť nechať ho na ľadový zber. V takom prípade sa ešte počas sezóny robí minimálne jedna až dve prebierky. Dôležité je, aby hrozno počas sezóny dozrelo na 20-23 stupňov a aby neplesnivelo. Veľa závisí aj od počasia v auguste a septembri. Tento rok bolo vynikajúce,“ hovorí Roman Komárňanský. Ak by sa hrozno poškodilo, stratilo by cukor, a tým by sa znehodnotilo. „Na frankovke modrej sa nám to nestalo, ale robili sme zber rizlingu vlašského a tam, kde bolo nedozreté hrozno, sme mali len vodu - bobule nemali ani cukor ani kyselinu,“ podotkol vinohradník.
Vinár sa pri výlise nepozerá na výlisnosť ani hektárovú úrodu. Vo vinohrade sa na ľadový zber nechávajú najlepšie vyzreté hrozná. V tom vinohrade, kde chcú mať ľadový zber, by nemala byť úroda v čase optimálnej zrelosti vyššia ako 7000 kg/ha. V čase oberačky sa často oberie menej ako 5000 kg na hektár.
Fľaša za päťstovku
Zozbieranú frankovku modrú vysadili v topoľčianskych vinohradoch v roku 2004. „Je to len štvrtý raz, čo robíme ľadový zber. Výťažnosť zo sto kilogramov hrozna je asi 20 - 30 litrov muštu. Vlani sme vyrobili asi sedemtisíc fliaš ľadového vína,“ povedal Milan Solár, obchodný riaditeľ Vinárskych závodov Topoľčianky. Na trhu stojí fľaška ľadového vína asi päťsto korún.
Závody majú pritom dokopy až 350 hektárov viníc. Ročne dodajú na trh asi päť miliónov fliaš vína. Fungujú od roku 1993, no ľadové víno prvý raz robili až po desiatich rokoch od spustenia výroby.
Ľadové víno, ktoré zozbierali minulý týždeň, bude označené ako ročník 2008. Prvé víno z tejto úrody bude k dispozícii zhruba v polovici roka.


NÁHODA PRIHRALA ĽADOVÉ VÍNO NEMCOM


Ľadové víno sa začalo vyrábať prvý raz v Nemecku koncom osemnásteho storočia. Nikto dnes nevie naisto povedať, či náhodou alebo cielene, ale predpokladá sa, že išlo o náhodu. Hrozno sa nestihlo včas zozbierať. Prišli skoršie mrazy a vinohradníci to riskli. Hrozno obrali a vylisovali. Malo vyššiu cukornatosť a po prekvasení výrazne odlišnú chuť. To boli len začiatky, až postupne sa prišlo na to, aké podmienky sú ideálne pre ľadový zber. Dnes je najväčším výrobcom ľadového vína Kanada, trhy zásobujú hlavne vinári z oblasti Niagarských vodopádov.

Najčítanejšie na My Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. HYPONÁJOM, odložte hypotéku a svoj nový byt splácajte už teraz
  2. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  3. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  4. Myslite na zdravie močových ciest!
  5. Trápi vás únava alebo bolesti hlavy? Máme pre vás riešenie!
  6. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  7. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  8. Vypočítali sme vaše budúce dôchodky
  1. Špecialisti na úspory vám bezplatne poradia
  2. Ostré videnie vďaka špeciálnym biometrickým šošovkám
  3. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  4. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  5. Tesco naplno spúšťa svoj Online Club
  6. Po košickom úspechu pobočka aj v Bratislave
  7. Vypočítali sme vaše budúce dôchodky
  8. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody
  1. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 13 672
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 11 716
  3. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 10 588
  4. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 9 540
  5. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 8 524
  6. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 583
  7. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 5 925
  8. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 5 525

Blogy SME

  1. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Svätý Peter
  2. Post Bellum SK: Keď som si počas ústupu ľahol na moste, tak som si prial, aby som sa už nezobudil
  3. Ivan Mlynár: Čo bude ťažiskovou témou volieb
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: Sú kajúcnici v ohrození? Albáncom ukradli 10 kilogramov kokaínu
  5. Marián Viskupič: Hrozí nám, že prídeme o hotovosť. Pomôže jej ukotvenie do našej Ústavy?
  6. Anna Miľanová: Foto - hádanky...
  7. Martin Borecky: Peter a Skiathos
  8. Ján Valchár: Ukraine strikes back (nedospelá ofenzíva)
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 104 626
  2. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 14 158
  3. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 13 632
  4. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 10 942
  5. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 571
  6. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 720
  7. Ján Šeďo: Čo tak raz valorizáciu dôchodkov urobiť obrátenou lineárnou závislosťou ? 6 993
  8. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 6 505
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Branislav Mezei v rozhovore povedal, čo si myslí o návrate Samuela Bučeka.

Nitra by si zaslúžila ešte jeden titul, vraví Branislav Mezei.


18 h
Ferenc Xavér na fotke z roku 2009.

Ferenc Xavér žil dlhé roky pri Nitre, na bráne mali grófsky erb.


5. jún

Tieto inzeráty nájdete aj v tlačenej verzii novín MY v danom týždni.


5. jún
Bývalý futbalový reprezentant Henrich Benčík (vľavo) šéfuje ČFK Nitra spolu s Tiborom Straňákom.

Pomohli vychovať Stocha, zháňajú tisíce.


4. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Svätý Peter
  2. Post Bellum SK: Keď som si počas ústupu ľahol na moste, tak som si prial, aby som sa už nezobudil
  3. Ivan Mlynár: Čo bude ťažiskovou témou volieb
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: Sú kajúcnici v ohrození? Albáncom ukradli 10 kilogramov kokaínu
  5. Marián Viskupič: Hrozí nám, že prídeme o hotovosť. Pomôže jej ukotvenie do našej Ústavy?
  6. Anna Miľanová: Foto - hádanky...
  7. Martin Borecky: Peter a Skiathos
  8. Ján Valchár: Ukraine strikes back (nedospelá ofenzíva)
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 104 626
  2. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 14 158
  3. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 13 632
  4. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 10 942
  5. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 571
  6. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 720
  7. Ján Šeďo: Čo tak raz valorizáciu dôchodkov urobiť obrátenou lineárnou závislosťou ? 6 993
  8. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 6 505
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu