Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Januárové vinobranie prinesie babský nápoj

Zasnežené vinice uprostred treskúcej zimy ponúkali nezvyčajný pohľad. Krajina pokrytá bielobou sfialovela strapcami hrozna. Nie jeden zabudnutý strapec, boli ich tisíce. Vinohradníci si mädlili ruky - v Topoľčiankach sa začalo januárové vinobranie.


Hrozno v snehu
Je päť hodín ráno, vonku je ešte tma. Mrzne riadne, teplomer ukazuje mínus pätnásť stupňov. Hŕstka ľudí stojí v zasnežených vinohradoch na kopcoch nad Topoľčiankami. Na sebe majú niekoľko vrstiev teplého oblečenia, zababušení sú v šáloch a bavlnených čiapkach. Čakajú na traktory, ktorým pre tuhé mrazy trvalo pol hodiny, kým vôbec naštartovali.
Zberači si medzitým nalejú horúci čaj a varené víno. Asi o pol šiestej si nasadia rukavice, chopia sa vinohradníckych nožníc a pustia sa do šichty. Stratia sa medzi koreňmi viniča, odkiaľ po chvíli počuť už len pravidelné cvakanie nožníc a poťahovanie nosom - od tuhej zimy.
Medzi zberačmi je aj Peter Süttő z Ladíc. Rukavicami uchopí tmavofialový strapec. Ten je celý pokrytý snehom a námrazou, bobule ovocia sú scvrknuté. Práca v extrémnom mraze pánovi Petrovi neprekáža. „Treba sa teplo obliecť. A cez prestávky potom piť horúce čaje,“ rozhovorí sa Peter Süttő. S takmer tromi desiatkami kolegov oberá na dvoch hektároch odrodu frankovky modrej. Napriek neznesiteľnej kose postupuje rýchlo a ruky mu medzi halúzkami pracujú šikovne. „Do obeda to máme hotové. „Normálny“ vinič sa oberá ľahšie, ale ani takto v zime to nie je zlé, až na tú zimu. No aspoň poriadne vidno strapce, pretože na viniči nie sú žiadne listy,“ povedal.
Babské víno
Hrozno sa u nás môže oberať na ľadové víno, len ak je teplota mínus sedem stupňov alebo ešte nižšia. Spracováva sa zamrznuté.
„Voda sa pozráža, vykryštalizuje sa ako ľad. Zostane cukor a extraktívne látky,“ hovorí vinohradník Roman Komárňanský. Preto má toto hrozno vysoký obsah cukru. Aby bolo víno uznané za ľadové, musí mať šťava cukornatosť najmenej 27 stupňov na normovanom muštomere. Frankovke modrej z Topoľčianok namerali 33 stupňov.
Ľadové víno je potom sladučké a jemné, niektorí mu nepovedia inak ako babské. Piť ho však môže byť aj zradné.
Robí sa z akejkoľvek odrody. Platí ale, že hrozno by malo mať hrubšiu šupku, pretože pri nej je väčší predpoklad, že vydrží až do zimného zberu.
Rizikový biznis
Ako vinár vie, ktorú odrodu nechá na ľadový zber? Možno je pre výrobcov istejšie hrozno zozbierať na jeseň, keď je kvalitné, ako ho nechať napospas osudu niekoľko ďalších mesiacov. Ľadové víno je vždy riskantný biznis, ktorý sa nemusí vyplatiť. To si uvedomujú aj vo Vinárskych závodoch Topoľčianky, kde bol ľadový zber. „Je to veľký risk, ale keď chcete nejakú kvalitu, musíte aj riskovať,“ povedal Roman Komárňanský. „Víno sa sleduje celú sezónu. Ak má tendenciu vydržať, môžeme sa rozhodnúť nechať ho na ľadový zber. V takom prípade sa ešte počas sezóny robí minimálne jedna až dve prebierky. Dôležité je, aby hrozno počas sezóny dozrelo na 20-23 stupňov a aby neplesnivelo. Veľa závisí aj od počasia v auguste a septembri. Tento rok bolo vynikajúce,“ hovorí Roman Komárňanský. Ak by sa hrozno poškodilo, stratilo by cukor, a tým by sa znehodnotilo. „Na frankovke modrej sa nám to nestalo, ale robili sme zber rizlingu vlašského a tam, kde bolo nedozreté hrozno, sme mali len vodu - bobule nemali ani cukor ani kyselinu,“ podotkol vinohradník.
Vinár sa pri výlise nepozerá na výlisnosť ani hektárovú úrodu. Vo vinohrade sa na ľadový zber nechávajú najlepšie vyzreté hrozná. V tom vinohrade, kde chcú mať ľadový zber, by nemala byť úroda v čase optimálnej zrelosti vyššia ako 7000 kg/ha. V čase oberačky sa často oberie menej ako 5000 kg na hektár.
Fľaša za päťstovku
Zozbieranú frankovku modrú vysadili v topoľčianskych vinohradoch v roku 2004. „Je to len štvrtý raz, čo robíme ľadový zber. Výťažnosť zo sto kilogramov hrozna je asi 20 - 30 litrov muštu. Vlani sme vyrobili asi sedemtisíc fliaš ľadového vína,“ povedal Milan Solár, obchodný riaditeľ Vinárskych závodov Topoľčianky. Na trhu stojí fľaška ľadového vína asi päťsto korún.
Závody majú pritom dokopy až 350 hektárov viníc. Ročne dodajú na trh asi päť miliónov fliaš vína. Fungujú od roku 1993, no ľadové víno prvý raz robili až po desiatich rokoch od spustenia výroby.
Ľadové víno, ktoré zozbierali minulý týždeň, bude označené ako ročník 2008. Prvé víno z tejto úrody bude k dispozícii zhruba v polovici roka.


NÁHODA PRIHRALA ĽADOVÉ VÍNO NEMCOM


Ľadové víno sa začalo vyrábať prvý raz v Nemecku koncom osemnásteho storočia. Nikto dnes nevie naisto povedať, či náhodou alebo cielene, ale predpokladá sa, že išlo o náhodu. Hrozno sa nestihlo včas zozbierať. Prišli skoršie mrazy a vinohradníci to riskli. Hrozno obrali a vylisovali. Malo vyššiu cukornatosť a po prekvasení výrazne odlišnú chuť. To boli len začiatky, až postupne sa prišlo na to, aké podmienky sú ideálne pre ľadový zber. Dnes je najväčším výrobcom ľadového vína Kanada, trhy zásobujú hlavne vinári z oblasti Niagarských vodopádov.

Najčítanejšie na My Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  2. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  3. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  4. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  7. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  10. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 629
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 131
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 380
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 350
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 153
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 020
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 920
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 609
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 321
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 297
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Ilustračné foto.

Počas tohto víkendu vás čaká množstvo hudby, ale aj možnosť spoznávať históriu.


3 h

Pomôcť môže aj plastová fľaša od minerálky. Rozhovor s Dr. Igorom Baranom, ktorý má v oblasti záchrannej služby viac ako štyridsaťročné skúsenosti.


3 h
Obradná sieň na novom cintoríne.

Pôvodne mali na cintoríne pochovávať už vlani, naposledy sa hovorilo o júni tohto roka. Aktuálne spomína radnica september.


3 h
Na hľadaného Ivana Sýkoru vydal Okresný súd v Nitre príkaz na zatknutie pre prečin podvodu.

Nitrianski policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po 58-ročnom Ivanovi Sýkorovi zo Štitár.


7 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šelma ležala neďaleko kontajnera.


a 1 ďalší 28. júl

Nárazu podľahla 77-ročná žena.


9 h

Pre havarijný stav bola zatvorená takmer desať rokov. Stala sa rajom pre asociálov a vandalov.


28. júl

Namiesto nápravy im NCZI zasiela ďalšie termíny na očkovanie.


4 h

Už ste čítali?