17. júl 2008 o 14:42
Do chovu pštrosov investoval tristotisíc
Rodina Chlebcov z Veľkého Zálužia má o zábavu postarané - ak im aj zvýši nejaký voľný čas, trávia ho najmä prácou v záhrade a pri hospodárskych zvieratách. Kravy, teliatka, ošípané či sliepky majú v ich hospodárstve aj exotických „kolegov“ - pštrosy.
Zábavka na dôchodok
Rudolf Chlebec je spomedzi asi 30 chovateľov pštrosov na Slovensku jedným z najstarších. Má 73 rokov a tejto neobvyklej záľube sa venuje už 14 rokov. Začínal so štyrmi samicami a jedným samcom. „Asi rok pred odchodom na dôchodok som snáď každý večer o chove pštrosov čítal v časopisoch, a keď som už bol penzista, nevydržal som a zaobstaral som si prvé pštrosy africké. Vrazil som do toho tristotisíc Sk - vrátilo sa mi to, až keď som mal mladé pštrosy na ďalší chov. Teraz ich už nerozmnožujem, nestíham to, mám pol hektára vinice a nemám na všetko čas,“ vysvetlil Rudolf Chlebec dôvody svojej „zábavky“ na dôchodku. Hoci manželka Mária naňho nahlas hromžila, že sa dá na každú somarinu, on na svojich miláčikov nedal dopustiť.
Na konci záhrady v ohradenom priestore chová teraz tri samice a chovný pár má aj v Lehote. Nemôžu byť umiestnené spolu, lebo by sa bili. Na zavolanie alebo nalákané na nejakú dobrôtku sa pštrosy priblížia až k ohrade a zvedavo nakúkajú do objektívu fotoaparátu. Možno ešte krok bližšie, a neboli by žiadne fotky...
Krk a vnútornosti - najväčšie lahôdky
Pštrosy, ktorým dali jeho vnúčence rôzne mená, pán Chlebec chová najmä na vajcia – jedno vraj nahradí 24 slepačích a stojí 500 korún. „Hlavne sú zdravšie ako slepačie, neobsahujú totiž žiadny cholesterol. Mäso z pštrosa chutí ako divina, výborné sú z neho napríklad steaky, dá sa piecť, nakladať do pácov či robiť z neho guláš. Ale najväčšími delikatesami sú mäso z krku a vnútornosti,“ prezradil pán Chlebec. Na prípravu týchto lahôdok má jeho manželka Mária špeciálny recept.
Dospelý pštros váži od 125 do 150 kilogramov, samec je obyčajne väčší. Chovateľ mal už aj samca, čo vážil 165 kg. „Nechcel som ho predať, ale prišli sem dvaja záujemcovia a už od rána ho obzerali. Nechal som ich samých, veril som im. A to som nemal robiť, lebo už na obed mi vnuk vraví: „Dedko, samec vám zdochýna.“ No, a bolo po ňom... Mal asi len štyri roky, uhynúť len tak, pre nič - za nič nemohol - či mu tí dvaja voľačo nevykonali, keď som ho nechcel predať...? Škoda ho, strašne sa mi ľúbil, aj všetkým ostatným,“ zaspomínal si na svojho obľúbeného „chovanca“ pán Chlebec.
Vajcia aj v januári
Pštros sa dožíva od 40 do 60 rokov. Samice začínajú znášať v treťom roku, znesú tak jedno - dve vajcia za sezónu, ktorou sa myslia mesiace od mája do augusta. „Keď má pštrosica 20 až 25 rokov, dosiahne najvyššiu znášku. Môže zniesť 72 až 80 vajec za sezónu,“ vysvetľuje pán Chlebec. „Koľko znesú, závisí aj od počasia. Keď začne mrznúť, prestávajú znášať, a keď sa zas oteplí, pomýlia sa a začnú znovu. Vlani som mal samice, čo niesli vajcia aj v decembri a ešte aj 1. januára tohto roku. Bolo vtedy také premenlivé počasie, raz zima, raz teplejšie.“
Pštrosy podľa slov ich chovateľa nepotrebujú žiadne špeciálne priestory, stačí im z troch strán chránený prístrešok. Nepasú sa, krmivo im nosí - zožerú obiloviny, trávu, v zime aj sečku pre kravy. Len pre malé pštrosíky sa dáva v miešarňach primiešavať vápenec do krmiva ako špeciálna výživa.
„Trojmetrový“ kopanec
Hoci pštros môže pôsobiť mierumilovne, sú situácie, kedy môže človeku vážne ublížiť. Poriadnu ranu utŕžil aj pán Chlebec.
„Čistil som im vzadu prístrešok a nová samica ma zrazu kopla. A to bola odo mňa tri metre vzdialená. Kopla ma do nohy a nechtom mi roztrhla lýtkový sval. Zoznamovala sa s novým prostredím, bola nepokojná a zrejme z toho dôvodu zaútočila. Medzi pštrosov chodím inak bežne, veď musím zbierať vajcia, ale toto bolo také najvážnejšie zranenie. Zatiaľ ma neďobli, ani nič iné neurobili,“ dodal chovateľ, ktorého vyhľadávajú fajnšmekri kvôli bezcholesterolovým vajciam, ale tiež umelkyne, ktoré ich kupujú už vyfúknuté. Jedno také stojí 200 korún, vymaľované alebo ozdobené inou technikou je, samozrejme, oveľa drahšie. „Aj s nimi vyhrávajú rôzne súťaže,“ pochválil svoje odberateľky pán Chlebec. „Jedno maľované vajce v Rakúsku na naše peniaze stojí 1 400 - 1 600 Sk. Záujem je aj o pštrosie perá. Z hotelovej školy v Piešťanoch si ich chodia k nám kupovať. Využívajú ich pri praktických maturitách, kde nimi dekorujú slávnostne prestreté stoly.“
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou