Utorok, 20. apríl, 2021 | Meniny má MarcelKrížovkyKrížovky

Z donútenia sa nikdy nedá pripraviť chutné jedlo

Zamysleli ste sa niekedy, prečo práve v čase predvianočnom sa do popredia dostáva konzumácia rýb, predháňame sa v zaručene super receptoch a v časopisoch hľadáme nové inšpirácie na delikatesy, i keď nakoniec skončíme pri klasickom vyprážanom kaprovi? Odvo

lávame sa na tradíciu, pričom ani netušíme, ako sa zrodila. Rybie mäso by pritom nemalo chýbať v našom jedálničku v čase sviatočnom i každodennom. O tom, že je zdravé, neradno ani vravieť. Ponúka nepočetne mnoho variácií, ako ho chutne a zdravo pripraviť. „Kto je ryby v každom čase, ten je zdravý a štíhly v páse,“ hovorí ľudové porekadlo. Napriek tomu v mnohých rodinách konzumujú rybu len raz v roku – na Vianoce. Potvrdzujú to aj štatistické údaje. Podľa nich spotreba rybieho mäsa na Slovensku predstavuje sotva 4 kg na osobu za rok, čo je oveľa menej ako v iných európskych krajinách. Podľa dietológov by sme mali konzumovať aspoň dve až tri rybie jedlá týždenne, aby sa výživný účinok rybieho mäsa mohol prejaviť. Hit tohtoročnej sezóny Postarali sa oň ľudia, ktorí pravidelne a dlhodobo jedávajú ryby. Snažia sa vymýšľať niečo nové, skúšať, variovať. Pamätáte si ešte, pred rokom či dvomi, sme hovorili o tom, že najlepšie je ryby pripravovať na bravčovej masti. Dnes je na svete nový variant. Ryba pripravená v kačacej masti je neodolateľná. Prečo? Kačacia masť má dve výhody. Prvá je, že sa zohreje na ďaleko vyššiu teplotu ako bravčová či olej, neskôr sa prepáli a druhá, že počas prípravy jedla stále vonia. Práve tieto aspekty v kombinácii s rybacím mäsom sa podpísali pod vznik opäť niečoho nového chutného. „Je to úžasná kombinácia, keď prenesiete chuť kačaciny do rybacieho mäsa. Rybu, akúkoľvek, nie je potrebné dopredu osobitne pripraviť. Stačí si kúpiť nejaký kus ryby, mierne ho posoliť a vypražiť, len takto na prírodno. Dve-tri minúty. Potom položiť na papierový obrúsok, ten vysaje zbytočný tuk. Na Vianoce si, samozrejme, pripravím klasického kapra v trojobale, ale určite ho budem vyprážať v kačacej masti. Nie je to žiadny výstrelok ani prepych, túto ingredienciu dostať už vo väčšine obchodov,“ prezrádza najnovší trend Slavomír Pavle. Ďalšou výhodou podľa neho je, že vyprážať v kačacej masti sa dajú i menšie rybičky – napríklad ostrieže, ktoré rybári môžu chytať aj v zime. Práve pre veľké množstvo malých kostičiek nie sú obľúbené. „Keď ich len mierne osolíte, okoreníte, vypražíte v kačacej masti s plutvami i hlavou, môžete ich schrúmať celé. Ako keksík alebo zemiačik. Kosti sa vo vysokej teplote, na ktorú sa zohreje kačacia masť, úplne rozpadnú, pohryziete ich, sú mimoriadne krehké. Takto jednoducho a rýchlo sa môžu pripravovať pleskáče, plotice, červenice, kapry, karasy, liene, šťuky i zubáče. Na tento spôsob prípravy rýb prišli ľudia na východnom Slovensku, ktorí žijú pri vode, čo z nej ulovia, pripravujú stále inak. Práve preto sa im ryby nikdy neprejedia, pokrmy z nich robia s nápaditosťou a pravou gastronomickou dravosťou. Tak ako platí vo všeobecnosti, že nie je človek ako človek, a tak isto nie je ryba ako ryba, ani kuchár ako kuchár. Pokiaľ budete dary riek a rybníkov pripravovať s nechuťou, nevyčaríte nič mimoriadne,“ prezrádza Slavomír Pavle, zanietený športový rybár. Konzumujeme málo rýb Prečo? Základným dôvodom je podľa Slavomíra Pavleho, že málokto ich vie dobre pripraviť. Ľudia sa vyhovárajú na kosti, že nemajú čas, aby boli pri konzumácii rýb obozretní. Dokonca tvrdia, že im nechutia. „Niektorí ani nevedia, prečo ryby nejedia. Možno majú z detstva zafixovanú nepríjemnú chuť rybacieho oleja, ktorý museli nasilu konzumovať. V takom prípade odporúčam, aby ochutnali dobre pripravenú rybu. Dobre pripravená ryba je kráľovské jedlo. Spomeniem len takého pstruha na masle. Najjednoduchšie sa pripravuje, treba ale mať vždy čerstvú rybu. Nie mrazenú. Nedávno som premýšľal, prečo máme toľko veľa mäsiarstiev, ale nikde nie je obchod, v ktorých by predávali čerstvé ryby. Nie sme síce prímorský štát, ale máme dostatok kapacít na to, aby sme produkovali pstruhy. Slovensko je na to ako stvorené. Je smutné, že z fariem, kde tieto ryby chovajú, ich musia vyvážať do zahraničia. Tam vedia oceniť ich kvalitu, že sa chovajú v tečúcich vodách, v nekontaminovanom životnom prostredí. U nás radšej uprednostníme mrazené ryby, ktoré predajcovia dovezú ani nevieme odkiaľ, a sme spokojní. Aj tu sa ,žiaľ, mnohí riadia tým, že čo je doma, to sa neráta,“ nahlas premýšľa človek, ktorý má k rybám veľmi blízko. Myslí si, že konzumácia rybacieho mäsa by si zaslúžila väčšiu reklamu a osvetu, potom by sa možno aj postoj Slovákov zmenil. Som gurmán Keď niekto varí z donútenia, nemôže pripraviť chutné a kvalitné jedlo. Taký človek pokazí aj ovsené vločky, o praženici nehovoriac. „Som gurmán, milujem dobré jedlo, nemám rád tých, ktorí varia z donútenia. Nik z donútenia neje, každý je preto, že mu to chutí. Akékoľvek mäso aj rybacie sa dá urobiť na tisíc spôsobov. Dnes je skutočne v obchodoch aj dostatok ingre-diencií, veľa urobia zmesi byliniek či špeciálne korenia. Chuť variť však v obchode nekúpite,“ dodal Slavomír Pavle, kuchár s udicou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  2. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  3. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  4. Nech trénujete kdekoľvek, nikdy nešportujete sami
  5. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  6. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
  7. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  8. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  9. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  10. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  1. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  2. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  3. V COOP Jednote aj počas pandémie vybavíte všetko
  4. DPDgroup zanalyzovala správanie zákazníkov počas pandémie
  5. Čo bude v 2021 inak pri stavebnom povolení pre domy
  6. Konečne! PLANEO Elektro opäť otvára predajne
  7. Nech trénujete kdekoľvek, nikdy nešportujete sami
  8. Obnoviteľné zdroje energie na FVT
  9. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  10. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 24 908
  2. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 22 801
  3. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 15 477
  4. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 564
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 8 234
  6. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 8 035
  7. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 8 017
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 815
  9. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 7 800
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 663
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Emília Došeková. Herečka dostala cenu Kvet Tálie.

Na televíznej obrazovke si v poslednom období zahrala epizódne postavy v seriáloch Ochrancovia (2014) a Tajné životy (2015).

14 h
Prvú dobrú šancu Nitry mal v 34. minúte Matej Franko (s loptou), zblízka ale hlavičkoval nad a Senica zakrátko dala na 0:3.

Pátranie po hlbšej odpovedi na zdanlivo plytkú otázku.

23 h
Tento muž lúpil v banke v Mlynoch. Krátko predtým ho kamera zachytila bez rúška na toaletách.

Muž, ktorý kričal Allahu Akbar, poklepal pracovníčku banky hlavňou po ramene.

17 h
Vo februári robili na lávke záťažové skúšky.

Výber ešte musia potvrdiť poslanci.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Martin Spano, rodák z Čaky.

16. apr

Africký mor ošípaných hlásia v Banskobystrickom kraji z Rimavskej Soboty, Veľkého Krtíša, Revúcej, Detvy aj Zvolena.

14 h

Martinčanka úprimne o tom, aké tienisté stránky prináša život s peknou tvárou.

18. apr

Staré železničné teleso medzi Považskou Bystricou a Púchovom prerábajú na cestu. Nosice sa bránia, narastie im počet áut. Projekt je však už rozbehnutý.

19. apr

Už ste čítali?