Z donútenia sa nikdy nedá pripraviť chutné jedlo

Zamysleli ste sa niekedy, prečo práve v čase predvianočnom sa do popredia dostáva konzumácia rýb, predháňame sa v zaručene super receptoch a v časopisoch hľadáme nové inšpirácie na delikatesy, i keď nakoniec skončíme pri klasickom vyprážanom kaprovi? Odvo

lávame sa na tradíciu, pričom ani netušíme, ako sa zrodila. Rybie mäso by pritom nemalo chýbať v našom jedálničku v čase sviatočnom i každodennom. O tom, že je zdravé, neradno ani vravieť. Ponúka nepočetne mnoho variácií, ako ho chutne a zdravo pripraviť. „Kto je ryby v každom čase, ten je zdravý a štíhly v páse,“ hovorí ľudové porekadlo. Napriek tomu v mnohých rodinách konzumujú rybu len raz v roku – na Vianoce. Potvrdzujú to aj štatistické údaje. Podľa nich spotreba rybieho mäsa na Slovensku predstavuje sotva 4 kg na osobu za rok, čo je oveľa menej ako v iných európskych krajinách. Podľa dietológov by sme mali konzumovať aspoň dve až tri rybie jedlá týždenne, aby sa výživný účinok rybieho mäsa mohol prejaviť. Hit tohtoročnej sezóny Postarali sa oň ľudia, ktorí pravidelne a dlhodobo jedávajú ryby. Snažia sa vymýšľať niečo nové, skúšať, variovať. Pamätáte si ešte, pred rokom či dvomi, sme hovorili o tom, že najlepšie je ryby pripravovať na bravčovej masti. Dnes je na svete nový variant. Ryba pripravená v kačacej masti je neodolateľná. Prečo? Kačacia masť má dve výhody. Prvá je, že sa zohreje na ďaleko vyššiu teplotu ako bravčová či olej, neskôr sa prepáli a druhá, že počas prípravy jedla stále vonia. Práve tieto aspekty v kombinácii s rybacím mäsom sa podpísali pod vznik opäť niečoho nového chutného. „Je to úžasná kombinácia, keď prenesiete chuť kačaciny do rybacieho mäsa. Rybu, akúkoľvek, nie je potrebné dopredu osobitne pripraviť. Stačí si kúpiť nejaký kus ryby, mierne ho posoliť a vypražiť, len takto na prírodno. Dve-tri minúty. Potom položiť na papierový obrúsok, ten vysaje zbytočný tuk. Na Vianoce si, samozrejme, pripravím klasického kapra v trojobale, ale určite ho budem vyprážať v kačacej masti. Nie je to žiadny výstrelok ani prepych, túto ingredienciu dostať už vo väčšine obchodov,“ prezrádza najnovší trend Slavomír Pavle. Ďalšou výhodou podľa neho je, že vyprážať v kačacej masti sa dajú i menšie rybičky – napríklad ostrieže, ktoré rybári môžu chytať aj v zime. Práve pre veľké množstvo malých kostičiek nie sú obľúbené. „Keď ich len mierne osolíte, okoreníte, vypražíte v kačacej masti s plutvami i hlavou, môžete ich schrúmať celé. Ako keksík alebo zemiačik. Kosti sa vo vysokej teplote, na ktorú sa zohreje kačacia masť, úplne rozpadnú, pohryziete ich, sú mimoriadne krehké. Takto jednoducho a rýchlo sa môžu pripravovať pleskáče, plotice, červenice, kapry, karasy, liene, šťuky i zubáče. Na tento spôsob prípravy rýb prišli ľudia na východnom Slovensku, ktorí žijú pri vode, čo z nej ulovia, pripravujú stále inak. Práve preto sa im ryby nikdy neprejedia, pokrmy z nich robia s nápaditosťou a pravou gastronomickou dravosťou. Tak ako platí vo všeobecnosti, že nie je človek ako človek, a tak isto nie je ryba ako ryba, ani kuchár ako kuchár. Pokiaľ budete dary riek a rybníkov pripravovať s nechuťou, nevyčaríte nič mimoriadne,“ prezrádza Slavomír Pavle, zanietený športový rybár. Konzumujeme málo rýb Prečo? Základným dôvodom je podľa Slavomíra Pavleho, že málokto ich vie dobre pripraviť. Ľudia sa vyhovárajú na kosti, že nemajú čas, aby boli pri konzumácii rýb obozretní. Dokonca tvrdia, že im nechutia. „Niektorí ani nevedia, prečo ryby nejedia. Možno majú z detstva zafixovanú nepríjemnú chuť rybacieho oleja, ktorý museli nasilu konzumovať. V takom prípade odporúčam, aby ochutnali dobre pripravenú rybu. Dobre pripravená ryba je kráľovské jedlo. Spomeniem len takého pstruha na masle. Najjednoduchšie sa pripravuje, treba ale mať vždy čerstvú rybu. Nie mrazenú. Nedávno som premýšľal, prečo máme toľko veľa mäsiarstiev, ale nikde nie je obchod, v ktorých by predávali čerstvé ryby. Nie sme síce prímorský štát, ale máme dostatok kapacít na to, aby sme produkovali pstruhy. Slovensko je na to ako stvorené. Je smutné, že z fariem, kde tieto ryby chovajú, ich musia vyvážať do zahraničia. Tam vedia oceniť ich kvalitu, že sa chovajú v tečúcich vodách, v nekontaminovanom životnom prostredí. U nás radšej uprednostníme mrazené ryby, ktoré predajcovia dovezú ani nevieme odkiaľ, a sme spokojní. Aj tu sa ,žiaľ, mnohí riadia tým, že čo je doma, to sa neráta,“ nahlas premýšľa človek, ktorý má k rybám veľmi blízko. Myslí si, že konzumácia rybacieho mäsa by si zaslúžila väčšiu reklamu a osvetu, potom by sa možno aj postoj Slovákov zmenil. Som gurmán Keď niekto varí z donútenia, nemôže pripraviť chutné a kvalitné jedlo. Taký človek pokazí aj ovsené vločky, o praženici nehovoriac. „Som gurmán, milujem dobré jedlo, nemám rád tých, ktorí varia z donútenia. Nik z donútenia neje, každý je preto, že mu to chutí. Akékoľvek mäso aj rybacie sa dá urobiť na tisíc spôsobov. Dnes je skutočne v obchodoch aj dostatok ingre-diencií, veľa urobia zmesi byliniek či špeciálne korenia. Chuť variť však v obchode nekúpite,“ dodal Slavomír Pavle, kuchár s udicou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 327
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 164
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 745
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 543
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 230
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 715
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 351
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 077
  1. Milan Buno: Zlyháva, zabúda, padá, rozbíja veci...napriek tomu sa nevzdáva! | 7 knižných tipov
  2. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  3. Ivan Mlynár: Robert Fico - „ Vy hlupáci, ešte ste nezistili, že keď sa pohoršujete nad každým ďalším mojim svinstvom, je vám to už dávno k ničomu ? “
  4. Martin Fronk: Otto von Habsburg a Slovensko: Tieň koruny, svetlo Európy
  5. Jakub Cipko: Môžeš sa tváriť ako sociálny demokrat, ale komunistu zo seba nedostaneš..
  6. Miroslav Galovič: Ešteže máme toho Rybára (a ďalších) z KHL, čo by sme si bez nich počali...
  7. Rado Surovka: Zastavme ich bratia
  8. Štefan Šturdzík: Ďakujeme KUCO !!!
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 23 062
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 643
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 008
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 704
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 637
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 219
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 345
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák! 4 410
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Podľa polície nepredložili dôkazy o legálnom pôvode.


2
Chorvát Krunoslav Krajnovič nebude ďalej pokračovať na lavičke Nitra Blue Wings.

Chorvátsky kouč ďakuje všetkým, ktorí mali podiel na bronzovej sezóne.


Zľava Hlina, Šimunek, Holečková, Varga.

V objekte chcú zriadiť centrum pre týrané matky s deťmi, vedeli to len vytypovaní ľudia.


3
Basketbalisti Nitry získali pred 20 rokmi historicky prvý majstrovský titul.

Prepchatá hala SPU si užila neopakovateľné chvíle.


  1. Milan Buno: Zlyháva, zabúda, padá, rozbíja veci...napriek tomu sa nevzdáva! | 7 knižných tipov
  2. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  3. Ivan Mlynár: Robert Fico - „ Vy hlupáci, ešte ste nezistili, že keď sa pohoršujete nad každým ďalším mojim svinstvom, je vám to už dávno k ničomu ? “
  4. Martin Fronk: Otto von Habsburg a Slovensko: Tieň koruny, svetlo Európy
  5. Jakub Cipko: Môžeš sa tváriť ako sociálny demokrat, ale komunistu zo seba nedostaneš..
  6. Miroslav Galovič: Ešteže máme toho Rybára (a ďalších) z KHL, čo by sme si bez nich počali...
  7. Rado Surovka: Zastavme ich bratia
  8. Štefan Šturdzík: Ďakujeme KUCO !!!
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 23 062
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 643
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 008
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 704
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 637
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 219
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 345
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák! 4 410
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu