Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Za nedostatok čašníkov môžu nízke platy

V poslednom čísle sme priniesli zoznam profesií, ktoré sa podľa úradu práce len ťažko obsadzujú. Zamestnávatelia majú problém zohnať na tieto pozície kvalitných ľudí. Pracovníci buď na trhu práce chýbajú úplne, alebo ak aj záujemcovia sú, nemajú dostatočn

ú kvalifikáciu. Ťažko sa obsadzujú aj miesta čašníkov a predavačiek potravín. Oslovili sme viacerých pracovníkov reštaurácií a predajní. Prečo sú ich pozície ťažko obsaditeľné? Spoločným menovateľom bol podľa skúsenosti ľudí z oboch profesií nízky plat.

Čašníci: Ako každá práca s ľuďmi
„Myslím si, že nie je problém zohnať čašníka, zvlášť nie v Nitre. Ale je rozdiel medzi čašníkom a čašníkom,“ hovorí Robo Kovačik, čašník z Media Café v Nitre. „Niekto sa udrží v jednom podniku dlho a zamestnávateľ aj čašník sú spokojní, ďalší ľudia striedajú podnik za podnikom. Poznám čašníkov, čo vystriedajú tri podniky za rok,“ hovorí Robo.
Fakt, že miesta čašníkov sú neobsadené, potvrdzuje aj on. Keď si hľadal prácu v nitrianskych lokáloch, vzali ho. „Alebo mi povedali – príď o mesiac.“
Vyštudoval hotelovú školu, končil pred sedemnástimi rokmi. Krátko pracoval v Írsku a Nemecku. Napriek tomu hovorí, že v deväťdesiatych rokoch sa práca čašníka platila pomerne dobre a v odbore sa dalo zarobiť. „V Nemecku som mal tú smolu, že som robil u Slováka a za minimálnu mzdu. Bol som čašníkom, upratovačom a robil som aj v kuchyni. Všetko dokopy. Za tie peniaze a odlúčenie od rodiny to nestálo,“ vraví dnes Robo.
Skúsenosť zo zahraničia má aj jeho kolega Marek Prešinský. Vyštudoval za kuchára – čašníka. Keď bol v Nemecku, pracoval ako kuchár. „To bolo za väčšie peniaze ako na Slovensku. Aj hostia v podniku dávali oveľa väčšie prepitné, ako je zvykom u nás. Na druhej strane ale nemôžem povedať, že by Slováci prepitné nenechávali. Jeho výška závisí od finančnej situácie ľudí. Niekto si prepitné môže dovoliť, niekto nie,“ povedal Marek Prešinský. A takto vníma aj hostí. Niekto je „v pohode“, ďalší zas nie. „Sú to moji hostia, musím strpieť aj to, ak práve nemajú dobrú náladu.“
V Media Café je Marek zamestnaný už rok a pol. Na svojej práci oceňuje najmä kontakt s ľuďmi. „Musí to človeka baviť, a mňa tá práca stále baví,“ povedal Marek. „Spoznávam ľudí, som v kolektíve a všeličo sa dozviem,“ dodal Robo. V reštaurácii sú jediní čašníci, v čase obedov a keď je veľa práce, im pomáha aj šéf. Reštaurácia má okrem toho niekoľko učňov.
Spomínajú si chalani aj na nejaké trapasy? Obaja pripúšťajú, že už obliali hosťa. Ale len raz. Robo pivom a Marek kávou. „Nemalo by sa to stať, ale aj ja som len človek. Riešil som to jednoducho – ospravedlnením. Priniesol som tiež nový nápoj a hosťovi ponúkol, že mu poliate oblečenie vyčistím. Chybu si treba vedieť priznať, nielen v našom povolaní,“ mieni Marek.

Skryť Vypnúť reklamu

Predavačov potravín robia aj študenti
Predavačky potravín sa nám anonymne priznali, že najväčší problém pri ich povolaní je plat. Hovoria, že všade je rovnaký a je úplne jedno, či pracujú v potravinách na Zobore, v centre mesta alebo na sídlisku. „V Nitre sú platy stanovené a viac vám nedá nikto,“ hovoria.
Ďalším problémom sú pre nich študenti. Zamestnávatelia, najmä väčšie obchodné reťazce, často využívajú prácu študentov. Za ňu im dajú smiešne peniaze, ale ako brigáda to stačí. Ak v rovnakom obchode pracuje predavačka, sotva dostane viac. Keď má plný pracovný úväzok, vyžije len tak-tak.
Zuzana Nemešová pracuje v potravinách Rubra na Klokočine asi rok a pol. V predajni už raz zamestnaná bola.
Stánok je neďaleko konečnej stanice niekoľkých autobusových liniek, na nedostatok zákazníkov si sťažovať nemôže. Navyše potraviny majú svoju tradíciu – tovar ponúkajú už asi štrnásť rokov.
Pani Zuzana sa za predavačku vyučila pred pätnástimi rokmi. Za najťažšie na svojom povolaní považuje prístup zákazníkov. Niektorí sú arogantní alebo podnapití. Vtedy treba vedieť, ako na nich. Sú však aj príjemní. K takým patria napríklad starší ľudia, ktorí vychádzku do obchodu berú ako príležitosť s niekým sa porozprávať.
„Najhoršie obdobie bolo, keď ešte na Hôrke I bývali neprispôsobiví občania. Chodili špinaví, kričali, robili neporiadok. Vtedy sem niektorí ľudia neradi chodili, práve kvôli nim. Dnes je tu relatívny pokoj,“ hovorí Zuzana Nemešová.
Stánok funguje na spôsob pultového predaja – všetko sa ľuďom podáva do ruky. Zuzana okrem predaja dokladá tovar a robí objednávky. S tromi ďalšími predavačkami pracuje na dve zmeny – od pol šiestej ráno do jednej, a od jednej do štvrť na deväť večer.
Prečo podľa nej patrí predavačka potravín k ťažko obsadzovaným profesiám? „Lebo ju často robia aj študenti, ktorým za to veľa neplatia. Podobne potom platia aj ostatným predavačkám. A platy v Nitre nie sú ktoviečo.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 040
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 613
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 582
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 570
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 8 945
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 751
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 6 094
  8. Po Slovensku na motorke 5 743
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 238
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 5 086
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Ilustračná foto.

Na mieste zasahuje Vrtuľníková záchranná zdravotná služba, ktorá preváža jednu zranenú osobu do nemocnice.


SITA 49m

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Od druhej hodiny popoludní si obyvatelia aj návštevníci Nitry užijú deň plný literatúry, na ktorom ich okrem kníh čakajú prednesy, koncerty, tvorivé dielne aj stretnutie s oceňovaným spisovateľom.

Okrem kníh za symbolické ceny čakajú návštevníkov prednesy, diskusia a koncert.


6 h
kamera

Na podujatí s názvom Dialógy s filmom sa jeho účastníci dozvedia viac o podstatných znakoch reportáže.


TASR 7 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


12 h

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


4 h

Už ste čítali?