Prvé kiwi nasadili pred domom asi pred desiatimi rokmi. Dnes ročne oberajú aj päťdesiatkilovú úrodu. „Kým plody nedozrejú, sú jedovaté. Preto na nich nenájdete žiadne vošky,“ upozorňuje nás pán Anton, ktorý pracuje v Botanickej záhrade SPU v Nitre. Dodáva, že kiwi je liana, ktorá pochádza z Číny, a plody treba ešte pred prvým mrazom obrať. „Dozrievajú približne na Vianoce. V porovnaní s citrónmi majú až trojnásobok vitamínu C.“ Pán Anton má aj okrasné maloplodé kiwi, ktoré sa dá zavárať ako egreše. „Je mrazuvzdorné až do mínus 35 stupňov“.
Jeho pýchou je však najmä netradičný spôsob pestovania nektariniek, mandlí či vzácnych ázijských hrušiek a dulí. Nazýva sa „hák-systém“. „Má ho len málokto, nebolo to ani publikované. Niečo podobné robili Česi v roku 1947 na broskyniach pri domových výstavbách. Zabráni sa tak hnitiu plodov,“ vysvetľuje nám pestovateľ.
V jeho záhrade rastie aj klasika - slivky, hrozno, jablká, broskyne... V skleníku sú však rastliny, ktoré z našincov pozná len málokto. „U nás rastie všeličo,“ konštatuje pán Anton a dodáva, že všetko pestujú len pre vlastnú potrebu. „Na čo máme chuť, to si odtrhneme rovno zo stromu. Ako napríklad tieto figy. Konzumujeme ich každý deň,“ ukazuje nám strom v kvetináči. Na druhej strane rastie citrus divý pôvodom z Kuby. „Má asi dvadsať rokov, kúpili sme ho na inzerát. Domov sme ho priviezli na prívesnom vozíku. Mal by mať plody veľké ako grapefruit,“ dozvedáme sa od pani Kataríny.
V skleníku rastie aj papaya, pistácia či karambola. „Arašídy už nemáme, dcéra ich vykopala a zazelena zjedla,“ smeje sa otec. Rovnako skončil aj čajovník. „Náš tatko ho ošklbal, vypil z neho čaj a bolo po čajovníku,“ zabáva sa pani Katarína. „Ale bol to špe-
ciálny čaj, aký v obchode nekúpite,“ bráni sa manžel.
Obaja sa zhodujú, že ich záľuba je náročná na čas aj peniaze „Keď chceme odísť na dovolenku, musí sa o rastlinky postarať rodina.“ Katarína nám prezradila, že jej snom je návšteva pomarančovníkovej plantáže. „Chcela by som ju vidieť a možno si aj priviezť nejakú vzácnu rastlinu. Doma už máme mandarínku aj pomaranč, ale tie sa ešte musia aklimatizovať.“