Chlebový bochník bol plnený duseným hovädzím mäsom so zeleninou. Jedlo sa drevenou lyžicou a pilo z hlineného pohára, vyrobeného podľa staroslovanského vzoru. Aj nápoj bol tradičný – korma, ktorá sa robí z medoviny a čierneho piva. Hostinu na námestí sprevádzala dobová hudba a šermiarsky súboj, ktorý predviedla nitrianska skupina Arwen. Atmosféru dopĺňalo historické oblečenie organizátorov.
Ancile sa inšpirovala stredovekou kuchárkou zo 16. storočia. Práve v nej bol recept pochádzajúci z 9. - 10. storočia. „Príprava mäsa trvala asi tri hodiny, chlebové misky sme objednali zo súkromnej pekárne,“ povedal nám Štefan Nitriansky zo spoločnosti Ancile. Prezradil, že jedlo postupne vylaďovali - tak, aby bolo podľa našich chutí. Pôvodný recept je totiž veľmi všeobecný, nehovorí nič o vzájomnom pomere jednotlivých surovín.
Organizátori pripravili historický pokrm pre osemdesiat hladných žalúdkov. Záujemcovia zaplatili za lístok 130 korún. V cene bola aj drevená lyžica a hlinený pohár, ktoré im zostali na pamiatku. Hostinu sponzorovalo Mesto Nitra pri príležitosti osláv Sviatku Cyrila a Metoda.
Originálny historický recept, podľa ktorého bolo pripravené jedlo, podávané na Svätoplukovom námestí:
„Vezmi maso z krávy, nebo i jehněčí, očisť je a vhoď do hrnce a vhoď do toho namočený hrách a trochu soli. A když vře, sbírej z hladiny. Vezmi čerstvé mléko a zceď je do masa a přihoď plátky cibule a vařené mrkve. A když se to dobře povaří, přidej česnek jemně utřený a též pepř. Roztluč pět vajec a smíchej je se lžicí vinného octu. Pak vlij do hrnce a přidej koriandr, ždibec kmínu a to nech na ohni. Pak podávej.“
Autor: - mh -