„Niekto varí rád, iný zasa menej, ale do jedla máme chuť všetci. Varenie je svojím spôsobom umelecké dielo a každé pripravené jedlo je originál,“ hovorí Adela Gáborová, umelkyňa, členka súboru Divadla Andreja Bagara v Nitre.
Pamätá sa, keď si ako dieťa prezerala kuchársku knihu svojich rodičov. „Daroval ju vraj otec mojej mame. Na prvej strane bolo napísané – láska ide cez žalúdok. Je to veľmi pekná veta a s rokmi a skúsenosťami musím skonštatovať, že keď niekto niečo varí s chuťou a láskou pre toho druhého, výsledok je dobrý vždy.“
O sebe prezrádza, že sa neustále necháva inšpirovať rôznymi receptami, ale zároveň si rada vymýšľa aj svoje vlastné postupy pri príprave mäsa, zeleniny a omáčok. „Jediné, čo nerada robím, je cesto. Niekoľkokrát som sa pokúšala urobiť kysnuté cesto, ale ani raz sa mi nepodarilo. Buď sa nahnevalo a sedelo v kúte, alebo spravilo nepredvídateľné veci. Aj keď som postupovala podľa receptu, efekt sa nedostavil. Jednoducho, pečenie je mimo mňa,“ dodáva s úsmevom Adela Gáborová. Zato však rada pripravuje jablkový koláč z piškótového cesta s hrozienkami. „Dôležitá je pre mňa skutočnosť, že môj syn mal rád moju kuchyňu a dnes, keď je ženatý, rád varí, vymýšľa a radí sa so mnou, čo dobré má pripraviť manželke a deťom.“
Pre svojich dvoch vnukov Samuela a Petra zvyčajne pripravuje tradičné jedlá. „Najradšej majú bryndzové halušky. V lete ich pripravujem vonku, so slaninkou a sviežou bryndzou sú výborné,“ konštatuje.
Obľúbeným nápojom Adely Gáborovej je mätový čaj. Z korenín odporúča vyskúšať zázvor, ktorý má blahodárne účinky na žalúdočné steny. Gazdinkám radí, aby sa nebáli v kuchyni experimentovať. „Pamätám sa, ako som varila kari kura a poznámku - pridáme šľahačku - som si vysvetlila po svojom. Vyšľahala som ju. A vzniklo z toho vynikajúce jedlo.
Kuracie prsia
Suroviny:
1/2 kg kuracích pŕs
200 g enciánu
1 vajíčko
trošku hladkej múky, strúhanky, sezamu a oleja
Postup:
Kuracie prsia vyklepeme, nesolíme, medzi dva pláty pŕs vložíme plátok syra, obalíme ich v trojobale a nakoniec v sezame. Krátko prsia opražíme z oboch strán. Podávame ich so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.
DOBRÚ CHUŤ!