„Správne stravovacie návyky riešia veľa zdravotných problémov,“ hovorí riaditeľ hotela Olympia Michal Ocelka. „Príroda je pre mňa zdrojom oddychu. Mimoriadne si cením dary, ktoré nám ponúka v podobe zeleniny a ovocia. Určite sa radím medzi občanov Slovenska s najväčšou spotrebou cibule za rok a veľmi rád mám vlastnoručne nazbierané hríby, najmä dubáky. Za kráľovnú ovocia pokladám hrušku, ale v poslednej dobe často siahnem aj po jabĺčkach.“ Na raňajky odporúča vyskúšať tvaroh s medom a jablkami a namiesto kávy dať prednosť zdravému zelenému čaju. „Kávu nepijem, zato príjemnej vôni kapučína neodolám, a keď mám k nemu snehový koláč, ktorý vie moja manželka tak výborne pripraviť, je to naozajstná popoludňajšia siesta. V poslednej dobe si rád pomaškrtím aj na mliečnej orieškovej čokoláde,“ priznáva.
Je zástancom zdravej racionálnej výživy a neobľubuje vyprážané jedlá. „Rezňom so šalátom sa mi nikto nezavďačí, zato ryba je mäso, ktoré by som neodmietol jesť od 1. januára do 31. decembra. Občas si zájdem do čínskej reštaurácie na špeciality - horúcu kyslú polievku a pikantnú kačicu,“ hovorí Michal Ocelka.
Zastáva názor, že kvalitné jedlo nemá obsahovať veľa soli, korenia alebo pochutín. „Pokúste sa ich nahrádzať bylinkami a výsledok vás určite milo prekvapí. V mojej kuchyni nesmie chýbať bazalka. Na chalupe si často varíme chalupársky guláš z bravčového mäsa s veľkou fazuľou, ktorú si sám dopestujem v záhrade. Hoci uprednostňujem čierne pečivo, k tomuto jedlu je dobrý domáci biely chlieb.“
V jeho reštaurácii pracujú kuchári s dlhoročnými skúsenosťami. „V rámci obedného menu ponúkame hlavné jedlo s nápojmi a so sladkosťami. Pripravujeme najmä klasické jedlá pre gurmánov, v našom jedálničku nájdu napríklad huspeninu. Špecialitou je široká škála polievok, každá z nich má základ vo vývare,“ uzatvára.
Chalupársky guláš
Suroviny:
1/2 kg bravčového mäsa zo
stehna
1/2 kg cibule, strúčik cesnaku
1 kg zemiakov
200 g fazule
červená mletá paprika, soľ, olej, kečup, trochu kmínu, bobkový list, trochu majoránky, za hrsť čerstvých hríbov, 1 petržlen, 1 mrkva, 1 zeler
Postup:
V hrnci na rozpálenom oleji osmažíme cibuľu. Keď zhnedne, pridáme na kocky nakrájané bravčové mäso. Osolíme, dochutíme červenou paprikou, trochu opražíme a zalejeme vodou. Pridáme na drobno nakrájaný zeler, petržlen, mrkvu, 1 strúčik cesnaku, za hrsť čerstvých hríbov, bobkový list a fazuľu (večer predtým namočenú). Varíme na miernom ohni. Napokon pridáme zemiaky a varíme do mäkka. Tesne pred dokončením dochutíme kečupom a majoránkou. Podávame s domácim bielym chlebom.
Tip pre gazdinky - príprava špenátových halušiek:
Urobíme klasické cesto na bryndzové halušky a pridáme do neho jeden balíček mrazeného špenátu. Halušky budú mať nielen výbornú chuť, ale aj peknú farbu.