opadmi na výrobcov potravín. „Medzi pozitíva zaraďujeme možnosť dočerpania prostriedkov z predvstupového fondu SAPARD a čerpanie podpôr zo Sektorového operačného programu a plánu rozvoja vidieka schváleného na roky 2004 – 2006. Pozitívne hodnotíme aj vyčlenenie stabilných zdrojov na priame platby na rok 2005, hoci iba vo výške 30% priemeru EÚ, ako aj možnosť predaja obilnín do intervenčných skladov,“ povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec.
Negatívom vstupu na trh EÚ bol najmä pokles cien obilnín a olejnín, hydinového mäsa a vajec, hrozna, ovocia a zeleniny. „Vždy zdôrazňujeme, že slovenskí agropodnikatelia sa neboja konkurencie, ale nerovnaké podnikateľské podmienky postupne znižujú našu konkurenčnú schopnosť. Veď miesto 30% národného doplatku k priamym platbám sme mali v rozpočte vyčlenených iba 24%, čo spôsobuje prehlbovanie finančnej krízy aj v dôsledku ďalšieho vzrastu cien energií, pohonných hmôt, ale aj rast daňového zaťaženia pri dani z pozemkov. Uplynulý rok bol obdobím tvrdého zápasu o prežitie aj preto, že podpory z EÚ sa presunuli až na záver roka,“ zhodnotil Oravec.
Rok 2006 tiež nezačal pre agrosektor najlepšie, pretože štátny rozpočet schválený tesne pred Vianocami miesto 30% doplatku priamych platieb z národných zdrojov určil iba 19%. „Znamená to ďalšie zníženie našej podpory o celých 11% oproti našim kolegom z Maďarska a Poľska a o 9% oproti kolegom z ČR. Osobne ma veľmi mrzí, že mnohí analytici, ale aj niektorí politici sústavne znevažujú prácu našich roľníkov a odmietajú podporu našej činnosti v zmysle zásad spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, hoci sme ju pri vstupe prijali. Čaká nás preto veľa práce presvedčiť našich obyvateľov, ale najmä politikov, že nie sme o nič horší gazdovia ako roľníci v EÚ a že dokážeme vyrobiť dostatok kvalitných a zdravotne bezpečných potravín a pritom žiadame iba o takú nevyhnutnú výšku podpory, akú sme dojednali pri vstupe do EÚ,“ uzatvára Ivan Oravec.