Ekologické poľnohospodárstvo predstavuje pestovanie rastlín a chov zvierat bez používania umelých hnojív, chemických postrekov, neprirodzených krmív, hormónov a genetických manipulácií. Produkuje potraviny s vysokou nutričnou hodnotou, ale pri udržaní úrodnosti pôdy, neporušeného životného prostredia a podpore biodiverzity. Jeho produkty sa označujú ako bioprodukty (zemiaky, ovocie, zelenina) a biopotraviny (obilné výrobky, džemy, oleje, syry, med).
Mnoho spotrebiteľov biopotraviny ešte nepozná. Dnes je na Slovensku asi dvesto ekofariem. Z celkovej výmery poľnohospodárskej pôdy je len necelých päť percent obhospodarovanej v systéme ekologického poľnohospodárstva.
Vyššia cena a ťažká dostupnosť sú hlavnými problémami v rozšírení bioproduktov u nás. „Musíme akceptovať, že výroba biopotravín si vyžaduje väčší podiel ľudskej práce a má nižšiu výnosnosť. Biopotraviny sú dnes v porovnaní s bežnými potravinami drahšie približne o tridsať percent. Objektívnymi dôvodmi sú pomerne nízka bioprodukcia a nedostatočná konkurencia na našom trhu,“ povedal koordinátor Dní ekologického poľnohospodárstva Richard Medal. Dodal ale, že niektoré komodity, akými sú napríklad zemiaky či jablká, sa dajú kúpiť v „biokvalite“ za rovnaké ceny ako „konvenčné“ potraviny.
Autor: - th -