Vinári už pripravujú sudy a pivnice na spracovanie a uskladnenie úrody hrozna a vína. „V tomto roku by jej malo byť dosť,“ hovorí Ladislav Pecek, ktorý pestuje hrozno na ôsmich ároch.
Sudy umýva pred každým vinobraním, no niektorí vinári to neodporúčajú. V umytom sude vraj víno stráca na kvalite. Podľa neho však sudy treba umyť nielen zvnútra, ale aj zvonka. Robí to tak už roky a žiadne víno sa mu zatiaľ nepokazilo.
Z odrôd doteraz uprednostňoval rizling vlašský a veltlín zelený. Vo Vrábľoch sa kedysi pestovala aj veľmi stará a kvalitná odroda hrozna semillon. Guličky tohto hrozna sú menšie, majú tenkú šupku. Je z neho lahodné suché víno s príjemným buketom. Záujem o pestovanie tohto druhu hrozna prejavili aj vo Vinanze Vráble.
Autor: - si -