Silné mrazy v posledných dňoch by nemali poškodiť ovocné stromy v južných regiónoch Slovenska. Podľa slov Ivana Hričovského z Katedry ovocinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre prišlo ochladenie v pravý čas. „Ak by pokračovalo otepľovanie, ktoré bolo, a následne by prišli silné mrazy, vznikli by škody najmä na marhuliach a broskyniach. Bolo dobre, že mrazy prišli postupne a nebol to taký šok pre ovocné stromy.“
Ovocinárske podniky boli podľa slov Hričovského pripravené na mrazy. Rovnako sa pripravili i drobní pestovatelia. „Mnohí záhradkári poslúchli naše rady, ako sú bielenie kmeňov, nastrekovanie vápenného mlieka do korún stromov či tienenie kmeňa doskami.“ Napriek vykonaným opatreniam sa môžu silné mrazy v určitých oblastiach Slovenska prejaviť. „V okolí Lučenca sme zaznamenali 29. januára teploty mínus 21 stupňov Celzia. Tam by mohlo dôjsť k poškodeniu kvetných pukov u marhúľ, zatiaľ však nič podobné nemáme hlásené. Pestovatelia to ale môžu zistiť až počas postupného otepľovania,“ hodnotí Hričovský. Podľa doterajších pozorovaní nie sú hlásené ani poškodeniavinohradov.