Troch pštrosov chová Nitran Jozef Cvoliga zatiaľ len tak – pre zábavu. Postavil pre nich malý „ranč“ v Mlynárciach, len niekoľko metrov od železničnej trate. Sáre, Hofferke a Felixovi vlaky neprekážajú, už si zvykli. Dôkazom toho je, že samice pravidelne znášajú svoje obrovské vajcia. Z jedného sa naje aj desať ľudí, nahradí 25-30 slepačích. Variť ho treba 60 až 90 minút.
„Zo začiatku sa susedia z okolitých domov obávali, že tu bude hluk. Ale pštrosi sú pokojní, akurát, keď sa samec pári, vydáva zvuky,“ hovorí Jozef, ktorý pštrosov dvojprstých afrických chová od vlaňajšieho septembra. Kúpil ich od chovateľa z Púchova. „Pred pár rokmi stál pštros 40-50-tisíc, ja som dal za samca 20-tisíc korún, za samicu 15-tisíc,“ prezradil nám. V Nitre je to rarita, často chodia obrovské vtáky obdivovať najmä deti. Pred časom si však z Mlynáriec „odskočili“ propagovať Mesiac pštrosej kuchyne do istej reštaurácie. Najviac starostí robil pri prevoze samec, vážiaci asi 90 kilogramov. „Piati-šiesti chlapi sme mali čo robiť, aby sme ho naložili do auta,“ spomína si majiteľ, ktorý obišiel s roztrhnutými rifľami. Nakoniec si pomohol vlastnou ponožkou. Vyrobil z nej provizórnu kuklu s dvomi otvormi, ktorou zakryli pštrosovi oči. Až potom sa upokojil.
„Pštrosie mäso je veľmi zdravé, bez tukov a cholesterolu. Najlepšie sú stehná a krky. Jedol som steak, prešpikovaný slaninkou, aj naložený v marináde a ugrilovaný,“ pochvaľuje si Jozef Cvoliga. Jeho pštrosi však na pekáči nikdy neskončia. Možno budú základom pre ďalší chov. „Najskôr ale treba nájsť odbyt,“ konštatuje podnikateľ. Myslí si, že naši ľudia sú stále pri výbere mäsa konzervatívni, niektorých odradí aj cena: „Kilogram pštrosačiny stojí v obchode 450-500 korún“.
Pštrosi, ktorých domovom sa stali Mlynárce, sa už narodili na Slovensku. Svoj deň začínajú vždy okolo piatej a spať chodia po 20. hodine – akoby podľa budíčka. Sú nenáročné, nevadia im ani mrazy. Jediné, na čo sú háklivé, je vraj stres. Najradšej majú čerstvú ďatelinu, ktorú chovateľovi zobú z rúk. No neohrdnú ani granulovanou pštrosou zmesou z kukurice, pšenice, jačmeňa aslnečnice.