Pondelok, 17. máj, 2021 | Meniny má GizelaKrížovkyKrížovky

Pochúťkou na zabíjačke je opražené ucho z prasiatka

Napriek tomu, že ľudia na vidieku chovajú doma stále menej ošípaných, mnohí si kúpia pol prasaťa alebo aj celé. Sami si vyrobia pochúťky, z ktorých mnohé v obchode nedostať. „Zabíjačku” si tak niektorí doprajú aj v mestských bytoch.

„Kedysi sa prasa zabíjalo už o tretej hodine ráno, aby sa všetko do večera stihlo spracovať,” povedala nám šesťdesiatročná Margita Benďáková z Výčap-Opatoviec, u ktorej sa minulý týždeň „zabíjalo”. „Prasce boli kedysi menšie a mali viac sadla, aby bolo čo najviac masti. Dnes sú v móde mäsovejšie fajty. Ešte do sedemdesiatych rokov na zabitie domácej ošípanej dával povolenie národný výbor. Po vojne sa štátu odvádzala aj čiastka v podobe masti, neskôr časť kože, ktorú nazývali krupón.”

Skryť Vypnúť reklamu

Napriek tomu, že neexistovali mrazničky a chladničky, s uskladnením výrobkov ľudia vraj nemali problém. Veľa sa skonzumovalo už počas zabíjačky, ktorej sa zú-častnili niekedy aj dve desiatky členov rodiny. Večer prišli aj ďalší z dediny, prezlečení za strašidlá. Priniesli si prázdne hrnce, hrkotali v nich varechami a domáci hádali, kto to môže byť.

Zabíjačka končila neskoro v noci. Z vnútorností vyrobili jaternice, tlačenku, žobračiu kašu, z mäsa klobásy. Z čerstvého mäsa uvarili kapustovú polievku. Slaninu vytopili na masť a získali čerstvé oškvarky. Časť mäsa a slaniny vyúdili. Väčšinu mäsa a výrobkov, ktoré neboli trvanlivé, rozdali v rodine. Preto sa zabíjačky robili v dedine postupne, aby mali čerstvé mäso od decembra do fašiangov. V prvých povojnových rokoch neboli na dedinách mäsiarstva, preto si ľudia pripravovali domáce údené aj na Veľkú noc. Žobračiu kašu zas pripravovali pre chudobných, ktorí prichádzali do domov, kde sa zabíjalo. Príprava žobračej kaše bola jednoduchá - pomiešali uvarené krúpy s krvou a dovarili. Žobračia kaša je pochúťkou aj dnes, ale pridáva sa do nej ešte pomleté varené mäso. Ďalšou miestnou špecialitou je čerstvé chrumkavé ucho a pečené rebrá, ktoré sa podávajú na obed.

Skryť Vypnúť reklamu

Dnes sa prasa opaľuje plameňom z propán-butánovej plynovej fľaše, kedysi otiepkami slamy. Mäso do klobás a jaterníc sa krájalo ručne, neskôr na mäsovom mlynčeku. V súčasnosti je samozrejmosťou mlynček s elektromotorom. Klobásy a jaternice sa plnili do umytých tenkých a hrubých čriev prasaťa cez veľký roh z kravy. Dnes sú na to vyrobené špeciálne plničky. V mäsiarstve dostať kúpiť hovädzie a bravčové črevá, aj umelohmotné obaly na tlačenku. Tú predtým dávali do umytého žalúdka. Paprčky a kože odložili na huspeninu, chvost uvarili v kapustovej polievke. Z prasaťa sa zužitkovalo všetko, dokonca aj močový mechúr. Ten nafúkali, pevne zaviazali a deti mali parádnu futbalovú loptu.

JolanaČuláková

Inzercia - Tlačové správy

  1. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  2. Po mesiacoch konečne jazdia na nových autách
  3. Príbehy investorov: Na čo si dávať pozor?
  4. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  5. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  6. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  7. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80%
  8. Ako môžu deti stráviť zmysluplný čas s modernými technológiami?
  9. Aká je pravda o francúzskych autách?
  10. Viete, ako dlho trvá stiahnuť 3 GB v 5G sieti?
  1. Titulok 62 znakov
  2. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  3. Ceny nehnuteľností stále rastú. Je čas investovať
  4. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  5. Bakalárske študijné programy na FVT
  6. Ako správne nalepiť obklady v kúpeľni?
  7. McDonald’s spustil službu McDelivery už aj v Prešove
  8. Slovak model of the short - time work (Kurzarbeit)
  9. Po mesiacoch konečne jazdia na nových autách
  10. Ako môžu deti stráviť zmysluplný čas s modernými technológiami?
  1. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 11 645
  2. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 10 775
  3. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 10 293
  4. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80% 9 182
  5. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 9 039
  6. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 155
  7. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 8 083
  8. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 451
  9. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 704
  10. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite 5 590
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Začínajú sa MS v hokeji 2021. Pozrite si športový TV program.

Slováci v ére samostatnosti idú na svetový hokejový šampionát už po 25-krát. Aké sú ich šance a čo všetko ich na tomto športovom podujatí čaká, aj o tom je mimoriadna príloha, ktorú nájdete tento týždeň v týždenníkoch MY na celom Slovensku.

16. máj
Krásne mesto, krásny štadión, krásna história, ale jeden veľký futbalový hlavybôľ.

Futbalisti rekordne piatykrát v histórii vypadli do druhej slovenskej ligy.

3 h
Obchodný dom v utorok 24. apríla.

Na najvyššom podlaží sú kancelárske priestory. Reštaurácia na prízemí bude mať vonkajšie sedenie.

5 h
Čo sa bude hrať v Tovarníkoch už počas najbližšieho víkendu zápas proti Šahám, zatiaľ nie je známe.

Už počas víkendu 22.-23. mája by sa mali v súťažiach ZsFZ odohrať plánované dohrávky. Aspoň tak znelo aprílové rozhodnutie VV ZsFZ.

16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Stokilovú šelmu zazrela aj lesníkova manželka. Bola len dvesto metrov od okraja dediny.

24 h

Takéto fungovanie má iba jeden smer, hovorí po vypadnutí do druhej ligy kapitán FC.

15. máj

Na najvyššom podlaží sú kancelárske priestory. Reštaurácia na prízemí bude mať vonkajšie sedenie.

5 h

Ambiciózny štvrtoligista skladá silný káder.

16. máj

Už ste čítali?